1. juli 2011

Rettferdig handel med kvalitet og god design

Kavlifondet har helt siden 2001 støttet mange ulike prosjekter i regi av Frelsesarmeen. For 2010 gjaldt det Sally Ann, Frelsesarmeens julekonsert i Oslo, forebyggende og sosialt arbeid i Solheimsviken i Bergen og Frelsesarmeens overrislingsfond.

Sally Ann er Frelsesarmeens internasjonale konsept for rettferdig handel med kvalitetsprodukter basert på god design. Fra starten i Bangladesh i 1997, har Sally Ann utviklet seg til å bli en bred internasjonal satsing for Frelsesarmeen.

Sally Ann har erfart at mange produkter med betegnelsen rettferdig handel ikke alltid treffer vestlige forbrukeres smak. Derfor er skandinaviske designere engasjert til å utvikle enkelte av produktene. Ofte handler det om at farger og mønstre blir tilpasset nye trender og behov. Men selv om det brukes skandinaviske designere, tas det alltid utgangspunkt i lokale råvarer og håndarbeidsteknikker. Varespekteret er bredt, fra interiør- og gaveartikler til klær og accessoirer i høy kvalitet.

De lokale produsentene er ofte kvinner, prostituerte som er gravide, barn som er hjulpet ut av slummens bordeller og handikappede – mennesker som i disse landene faller utenfor alle offentlige støtteordninger. Sally Ann gir dem i stedet anledning til å lage produkter med garantert salg og en rettferdig lønn.

Prosjektet sysselsetter nå mer enn 1000 personer i Bangladesh, Pakistan, Peru, Kenya og Moldova. Sally Ann har internasjonalt kontor i London og produktene selges stadig flere steder, blant annet i egne butikker i Oslo og Stockholm. I tillegg finnes en egen nettbutikk på www.sallyann.no, og det åpnes også såkalte Sally Ann in-shops i flere Fretex-butikker.

Støtten fra Kavlifondet blir for tiden brukt til å videreutvikle prosjektet internasjonalt gjennom blant annet produktutvikling. Det betyr ikke bare at butikken får tilført nye attraktive varer slik at omsetningen øker, men også opprettelse av nye hjelpeprosjekter i fattige land og flere arbeidsplasser.

Mer informasjon: http://www.frelsesarmeen.no/pages/forside.aspx?nr=779