19. august 2011

Kavlifond-vinner avsluttet Troldhaugens sommerserie

Det  var vinneren av Kavlifondets publikumspris, fiolinisten Sonoko Miriam Welde, som fikk æren av å avslutte årets sommerserie på Troldhaugen. 


Sommerserien 2011 ble avsluttet søndag 21. august med Sonoko Miriam Welde. Hun ble akkompagnert av pianisten David Meier.

Det var i underkant av 100 mennesker som hadde tatt turen til Troldhaugen denne dagen. De fikk høre et meget interessant program, som startet med Griegs første fiolinsonate (op. 8). Videre fikk vi høre «Liebesleid» av Fritz Kreisler, «Poème» (op. 25) av Ernest Chausson, «Sanger min mor lærte meg» (op. 21) av Antonin Dvorák, og til slutt i det ordinære programmet fremførte Welde og Meyer «Polonaise Brillante i A-dur» (op. 21) av Henryk Wieniawski. Det hele ble rundet av på en nydelig måte med et ekstranummer «Melodie» fra operaen Orpheus og Eurydice av Christoph Willibald Gluck.

15 år gamle Sonoko Miriam Welde regnes som en av Norges nye fiolinisttalenter. Allerede da hun var 5 år begynte hun å spille hos Crista Bohlmann ved Mankato Suzuki School of Music i Minnesota.

Da familien flyttet tilbake til Norge i 2002, fortsatte Miriam fiolinundervisning ved Bergen Kulturskole, med Britta Skärby-Vindenes som lærer. Som 8-åring kvalifiserte hun seg til landsfinalen i Ungdommens Musikkmesterskap og fikk 3. pris i sin klasse.

Året etter fikk hun 2. pris sammen med JIMIA-kvartetten (4 jenter fra Kulturskolen). Neste år var hun solo igjen, og fikk 1. pris.I 2006 ble Sonoko tatt opp i det nasjonale talentutviklingsprogrammet «Unge Talenter», ved Barratt Due Musikkinstitutt. Her er hun elev av den kjente pedagogen Alf Richard Kraggerud.

Siden 2007 har Miriam vært elev ved Razumovsky-akademiet i London, og hun reiser jevnlig til den engelske hovedstaden for å få undervisning.I 2011 vant hun Kavlifondets publikumpris under De Unges Konsert med Bergen Filharmoniske Orkester.

Talentklekkeri
Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) har helt siden 1938 sluppet til unge talenter gjennom «De unges konsert».

Alle talentfulle unge musikere i Norge, Sverige og Danmark kan søke om deltagelse i «De unges konsert» som er økonomisk støttet av Kavlifondet.

Siden starten har rundt 500 musikere fått sin «ilddåp» akkompagnert av BFO. Truls Mørk, Henning Kraggerud, Einar Steen Nøkleberg, Tine Thing Helseth, Knut Skram, Jan Henrik Kayser, Rolf Gupta, Hemsing-søstrene og Håvard Gimse er noen av dem.

De siste årene har de unge musikerne fått med seg et stipend fra Kavlifondet på sin vei videre i livet.