6. mars 2013

Vinterfestspill i Røros for 15. gang

Vinterfestspill i Bergstaden er en ideell stiftelse som i 15 år på rad har spredt musikkglede og musikkinteresse for publikum i Røros. Kavlifondet er hovedsamarbeidspartner for festspillene.

Vinterfestspill i Bergstaden arrangeres i år fra 7.-11. mars, et tidspunkt festspillet selv kaller den femte årstid – når marslyset flommer over Rørosvidda.  Nærmere 8000 publikummere ventes å besøke de 40 konserter som arrangeres i Røros-traktene i løpet av Vinterfestspillet. 120 kunstnere og 70 frivillige er i sving. I år står tre verdenspremièrer på programmet:

Vinterfestspill_1

Under Kavlikonserten fredag formiddag fremfører perkusjonisten Eirik Raude den første verdensnyheten:  «Eat This», komponert av Bjørn Kruse.

Verdenspremière nummer to er den komiske kammeroperaen «Pappapermisjon»,  en forestilling som inneholder alt som hører en barnefødsel til. Det er musikkstudenter fra NTNU som framfører kammeroperaen, som er regissert av Øyvind Brandzæg.

Den tredje premièren er et gjensyn av internasjonal format, når verk komponert av F.C. Prøsch skal tas frem etter 250 år. Halldor Krogh har arrangert de fire Prøsch-stykkene, som blir fremført av Vinterfestspills kunstneriske leder Marianne Thorsen på fiolin, soloboist i Berlin-filharmonien Christoff Hartmann, den verdenskjente britiske cellisten Paul Watkins og Wolfgang Plagge på cembalo.

Kavlifondet ble etablert av Knut Kavli i 1962 og eier næringsmiddelkonsernet Kavli. Fondet deler ut overskuddet fra driften av konsernet, og i 2012 ble det delt ut cirka 25 millioner kroner til humanitær virksomhet, forskning og kultur.