14. april 2013

Talentkonkurranse i 75 år

De unges konsert er en solistkonkurranse for unge talenter innen klassisk musikk som ble arrangert for første gang i 1938. Siden den gang har nærmere 600 unge fått sin ilddåp som solist akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester. Vinner av Kavlifondets publikumspris 2013 var Ludvig Gudim. 

De Unges Konsert begynte som en konkurranse for musikktalenter fra Bergen, men er i dag en nordisk konkurranse med prøvespill i Bergen, Oslo, Göteborg, København og Stockholm. Kavlifondet har støttet arrangementet siden 2004.

75-årsjubileet ble markert konserter i Bergen 10. og 11. april. Konsertene ble også overført på NRK.

Deltakere på De Unges Konsert 2013 var:

Ludvig Gudim, fiolin. Ludvig spilte Jean Sibelius (1865-1957): Fra Fiolinkonsert i d-moll, og vant Kavlifondets ærespris.

Christian Sommerfelt, klaver, som spilte Sergej Rakhmaninov (1873-1943): Fra Klaverkonsert nr. 2 i c-moll

Daniel Paulsen, slagverk, som spilte Per Nørgård (1932): Fra For a Change, Konsert for slagverk og Orkester nr. 1

Nadja Kalmykova, fiolin, som spilte Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975): Fra Konsert for fiolin og orkester nr. 2 i c-moll

Antonio Hallongren, cello, som spilte Antonin Dvořák (1841-1904): Fra Konsert for cello og orkester i h-moll, op. 104

Flere kjente musikere har gjennom tidene hatt sin debut som solister i De unges konsert. Blant disse er Finn Lutt, Gunnar Sævig, Jan Henrik Kayser, Einar Steen Nøkleberg, Bjarne Fiskum, Audun Kayser, Knut Skram, Christian Eggen, Truls Mørk, Rolf Gupta, Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Tine Thing Helset og Vilde Frang.

Kavlifondet ble etablert av Knut Kavli i 1962 og eier næringsmiddelkonsernet Kavli. Fondet deler ut overskuddet fra driften av konsernet, og i 2012 ble det delt ut cirka 25 millioner kroner til humanitær virksomhet, forskning og kultur.