18. september 2013

Gategutter får beskyttelse og en ny sjanse

Kavlifondet har inngått et samarbeid med  LittleBigHelp og støtter deres prosjekt Open Shelter, som tilbyr beskyttelse, utdanning, mat og helseomsorg for gutter som bor på gata rundt Howrah stasjon i Kolkata, India.

«Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen»

LittleBigHelp er en frivillig dansk organisasjon som ble etablert av Lisbeth Johansen i 2010. Etter å ha jobbet flere år som salgssjef, innså Lisbeth at hun hadde et brennende ønske om å hjelpe andre mennesker som ikke har fått samme muligheter til utdanning, helse og tilgang til grunnleggende menneskerettigheter som man får i den industrialiserte verden. LittleBigHelps motto er «ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen» og har flere prosjekter ledet av Alsly Kristine Hansen sammen med Lisbeth Johansen og et lokalt team på 14 personer.

LittleBigHelp sine prosjekter er: Open Shelter, førskole, barneskole og et Voksenopplæringssenter for kvinner. Fra oktober 2013 vil et nytt barnehjem for 45 foreldreløse gutter åpne.

Bort fra gaten

LittleBigHelp driver et Open Shelter nær Howrah Station (den største jernbanestasjonen i Kolkata). Hovedmålet med prosjektet er å gi umiddelbar støtte til gatebarn rundt stasjonen. På sikt er målet er å få guttene bort fra gaten, slik at de kan få et nytt og bedre liv.Den tøffe hverdagen til de unge guttene består av å selge flasker og andre varer som er gjenglemte på togene, slik at de kan tjene noen rupees for å overleve. Rundt 100.000 barn lever på gatene i Kolkata og mange av dem holder til rundt Howrah stasjon.

Tøff hverdag

Livet på stasjonen er svært tøft og uforutsigbart. Gateguttene sliter med å få tak i mat hver dag og må sove på plattformene. De lever svært sårbart og har verken tilgang på beskyttelse, medisinsk hjelp eller utdannelse. De fleste av guttene er forlatt eller foreldreløse, og noen har også rømt fra voldelige hjem. For å komme gjennom den tøffe hverdagen, er det mange av guttene som sniffer lim. Dette er meget vanedannende, og gir dem ytterligere helseproblemer.

Hver dag, hele døgnet

Med en daglig kapasitet på 25 gutter tilbyr Open Shelter husly, beskyttelse, mat, grunnleggende helsetjenester hver dag, hele døgnet, og i tillegg en grunnleggende uformell utdanning. Målet er å få guttene bort fra stasjonen og inn på skolen. Kavlifondet er stolt av samarbeidet med organisasjonen LittleBigHelp og deres prosjekt Open Shelter.

Ønsker du mer informasjon om LittleBigHelp?
Se: http://www.littlebighelp.com eller http://www.Facebook.com/LittleBigHelp