2. september 2013

Kammermusikk for alle

Engegårdkvartetten, Oslo Strykekvartett og Vertavokvartetten er tre anerkjente norske strykekvartetter med internasjonal karrière. Nå samarbeider de om Oslo Quartet Series, et fast kammermusikktilbud i Oslo, med Gamle Logen som stamlokale.  

KvartettbildetI tillegg til å spille selv, vil de tre kvartettene hver sesong presentere et utvalg kvartetter fra inn- og utland. Publikum vil møte både kjente og mindre kjente verker fra både den klassiske og den romantiske perioden, i tillegg til noe av det beste fra forrige århundre og vår egen tid.

Hjertet i kammermusikkens verden
Strykekvartetten står sentralt i kammermusikkens repertoar, og mange komponister skrev sine dypeste, mest betydningsfulle og ikke minst, mest intime stykker for strykekvartett. Komponister som er sentralt i strykekvartettens repertoar er Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, Schubert og Bartók. Strykekvartetten har også vært en viktig form for norske komponister: Griegs Strykekvartett i g-moll er hans mest vellykkede stykke i stor målestokk.

Vorspiel og nachspiel
Konsertene begynner med en introduksjon, hvor en velkjent person leder publikum inn i konsertprogrammet. Etter konserten blir det nachspiel: En sammenkomst for både musikere og publikum. Nachspielet kan være alt fra spontane innslag til en profilert gjestemusiker. Initiativtakerne ønsker å skape noe nytt og gi impulser til musikkelskere, samtidig som de skaper en sosial ramme som er inkluderende for alle.

Et bredt publikum
Oslo Quartet Series ønsker både å utvide horisonten til det eksisterende publikum og å appellere til nye publikumsgrupper. Et aktivt samarbeid med NRK bidrar til å synliggjøre konsertene og å nå et større publikum. P2 har vært med på alle konserter til nå. Hovedscenen på NRK2 laget en reportasje om Oslo Quartet Series like etter Lanseringskonserten i april 2012, og følger med på Oslo Quartet Series sitt program.

Oslo Quartet Series har også ambisjoner om øke ungdoms interesse for kammermusikk,
gjennom fire hovedsatsningsområder:

• Ungdomssatsing
Ungdom får en introduksjon og et møte med kvartetter i verdensklasse. Musikerne gir et foredrag om konserten, der ungdom får gratis billetter og muligheten til å anmelde opplevelsen selv – på Facebook.

• Samarbeid mellom ulike kunstformer
Unge artister representert fra ulike kunstformer får et møte med kammermusikk, hvor de bidrar til en felles arena for inspirasjon og nyutvikling på tvers av kunstformer. Et samarbeid mellom studenter på Norges Musikkhøgskolen og Kunsthøgskolen i Oslo, sikter mot en tverrfaglig forestilling i 2014-2015.

• Talentutvikling
Oslo Quartet Series ønsker å gi unge kvartetter en mulighet til å spille konserter og få undervisningstimer av besøkende kvartetter i verdensklasse.

• Publikumsutvikling
Å øke unge voksnes interesse for kammermusikk

Kavlifondet eier Kavli-konsernet hvor overskuddet går til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid. Gjennom Fondets kulturengasjement støtter Kavlifondet kulturelle tiltak som gir samfunnsmessig berikelse og stimulering. Kavlifondet har et særskilt ønske om å støtte ulike kulturprogram tilrettelagt for barn og unge.

Her kan du lese mer om Oslo Quartet Series og høstens program: http://www.osloquartetseries.no/