4. februar 2014

«Ja, vi elsker»

Forestillingen «Ja vi elsker» er et samarbeidsprosjekt mellom Fargespill, Den Norske Opera & Ballett og Norsk Kulturskoleråd. «Ja, vi elsker» skal spilles på Operaen 17. mai, og Stortinget har inkludert forestillingen i sitt offisielle program for Norges 200-års feiring.

I «Ja, vi elsker» viser over 100 barn og unge fra 50 nasjoner, alle bosatt i Norge,  en lang rekke av de kulturelle uttrykkene som har kommet hit som et resultat av innvandring, forent med vår norske musikktradisjon og global ungdomskultur som rap, hip hop og beatboxing.

Dans_Foto_Thor Brødreskift_I «Ja, vi elsker» vil du oppleve etiopisk skulderdans som møter norsk gangar. Mogadishu som møter Bollywood som møter samisk joik. Afghansk 7/8 dels takt presentert i vossabunad. Beatboxing og  fallturillturalltura som møter habibi habibi, og klappeleker fra hele verden som forenes i et polyfonisk fellesskapsmantra.

Fargespill debuterte under Festspillene i Bergen i 2004, og har siden jobbet fram seks spektakulære produksjoner sett av over 100 000 publikummere. Over 1000 barn og unge har deltatt i prosjektet i flere 100 forestillinger gjennom 10 år. Hele verden på én scene. Konseptet er nå lisensiert til kommuner over hele landet, samt fire i Sverige. Flere står på trappene for å starte opp. Forestillingen «Ja, vi elsker» presenterer det beste de ulike Fargespillene rundt i Norge har å by på, og på scenen vil vi møte Fargespillere fra  hele landet. Vi vil få oppleve 100 barn og unge fra rundt 50 forskjellige nasjoner (inkludert Norge), i alderen 7 til 28 år, som byr på seg selv og sin kultur.

Forestillingen er en feiring av forskjellig fortid og felles fremtid, og er et bilde på nasjonsbygging gjennom kulturmøter.

Barnekor_Foto_Thor Brødreskift«Ja, vi elsker» har et enkelt budskap: Kultur skapes i møter preget av respekt og selvrespekt. Jo flere slike møter vi kan skape i Norge, jo mer livskraftig blir kulturen vår, desto flere kan stemme i av hele sitt hjerte: Ja, vi elsker dette landet!

Kavlifondet ble etablert av Knut Kavli i 1962 og eier næringsmiddelkonsernet Kavli. Fondet deler ut overskuddet fra driften av konsernet til gode prosjekter innen humanitær virksomhet, forskning og kultur.

– Gleden og mestringsfølelsen barn og unge opplever gjennom musikk, betyr mye for hvordan de opplever tilværelsen generelt.  Kulturprosjekter er også gode integreringsprosjekter. Delte kultur- og musikkopplevelser er en fantastisk måte å bli kjent med både nye mennesker og nye kulturer på. Derfor ønsker Kavlifondet å bidra til gode musikkopplevelser for barn og unge, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.