3. april 2014

Barnebok om smart hjernemat

Kavlifondet støtter utgivelsen av en barnebok som skal gjøre sunne matvalg morsomt. Boken tar utgangspunkt i lege og seksbarnsmor Berit Nordstrands fortellinger til sine egne barn, om ”Luke Leukocytt” og vennene hans.

Berit Nordstrand– En drøm realiseres nå som fortellingene om Luke og hans venner kommer ut i bokform og kan glede mange barn, sier Berit Nordstrand i Fraiva.  Mulighetene for bedre fysisk, psykisk og kognitiv helse blant norske barn gjennom bedre matvaner er enormt, og behovet er voksende. Boken kommer ut til høsten.

Berit Nordstrand driver firmaet Fraiva sammen med  Marcelle Askew. Fravia jobber for at flest mulig skal oppleve det enorme potensialet for helse og nytelse som ligger i ren, naturlig mat. ‘Fraiva’ kommer fra det gammelnorske ordet for frø, og betyr “mot nytt liv.”

Gjennom 23 år som lege, og like lang erfaring som mor, har Berit Nordstrand laget mange morsomme og lettfattelige historier, både for pasienter og for egne barn. Historiene inspirerer både barn og foreldre, og hjelper dem til å forstå betydningen av å spise slik at kroppens milliarder av celler får tilført byggeklossene de trenger. Historiene er bygget opp omkring karakteren Luke – en leukocytt (hvit blodcelle) – og vennene hans, som alle bor og jobber i kroppen.

Berit Nordstrand gir et glimt inn i Luke Leukocytts verden: – Det meste av handlingen i fortellingene skjer inne i kroppen, i en verden med svingete, brede, trafikkerte blodåre-motorveier  (arterier). Alle kjører i samme retning; veiene er enveiskjørt. Det er store og små veikryss, og masse avstikkere du kan velge underveis. Det er et yrende liv: Biler – eller transportproteiner – finnes i alle mulige størrelser. De er både lastet med forsyninger til milliarder av cellefabrikker, og pakker til dem  som ferdes langs veiene. Veiene blir stadig smalere, og til slutt leder de frem til koselige småveier som heter kapillærer. Her er fartsgrensen er lav, og mange rusler omkring i gatene. Hus i alle  farger står på rekke og rad, og i landsbyene er det er yrende liv…

Boken produseres av Fraiva, med støtte fra Kavlifondet og et skrivestipend fra Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

– Vi brenner for dette bokprosjektet, og er stolte over tilliten våre to fantastiske samarbeidspartnere har vist oss, sier Fraiva-partner Marcelle Askew. – Kavlifondet er kjent for sin støtte til  samfunnsnyttige humanitære, kulturelle og forskningsmessige formål, og NFF har i mange år støttet utgivelsen av bøker av stor betydning for samfunnet.

– Vi er glade for å kunne støtte en barnebok som gir barn lyst til å spise sunt, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Historiene om Luke og vennene hans er en genial og underholdende måte å lære barn om hvordan maten fungerer i kroppen, og hvordan kroppen fungerer når den får god mat.

Fraiva satser på underholdning som inspirerer. – Vi  ønsker å glede både store og små med eventyr og underholdning som vekker fantasien. I tillegg skal boken gi barna inspirasjon, ferdigheter og forståelse, så de velger mat som gir dem best mulig trivsel. For dem som ønsker å komme i gang har boken flotte oppskrifter, som viser barna  hvor enkelt og velsmakende sunne valg kan være, sier Marcelle Askew i Fravia.

IMG_8964_ispinner-300x200Å rette informasjon om mat og helse mot barn, slik at de tar imot budskapet med entusiasme, er noe både forfatter, forlag og samarbeidspartnere er enige i at er viktig, både for barna selv og for samfunnet.

– Å støtte en barnebok som handler om smart hjernemat gir mening for oss, sier Inger Elise Iversen i Kavlifondet.  – Vi ønsker at flest mulig barn skal velge mat som gir dem best mulig  helse og livskvalitet, og vi tror forbedringspotensialet er stort.

– Min erfaring er at det er de artige historiene som skaper aha-opplevelser og pirrer nysgjerrigheten omkring hvordan ”vondter” kan dempes, sier lege og forfatter Berit Nordstrand.  – Både kroppslige smerter og psykiske utfordringer kan bedres med nydelige smaker. Det gir meg utrolig glede å ha anledning til å dele kunnskapen om dette gjennom en bok som er tilgjengelig for alle!

Kavlifondet ble opprettet av Knut Kavli i 1962. Kavlifondet eier Kavli-konsernet og skal dele ut overskuddet fra driften av konsernet i tråd med Knut Kavlis vilje.