19. september 2014

Kammermusikk til ungdommen

23.september er det sesongåpning for Oslo Quartet Series, med «Morgendagens stjerner»:  Armida Quartet og Van Kujik Quartet. Kavlifondet støtter Oslo Quartet Series UNG, som vil skape ny interesse for kammermusikk hos unge musikere.

Katrine Neerland er ny daglig leder for Oslo Quartet Series, og brenner for ungdomssatsingen.

Ergo popup konsert Tanum (1)

– Jeg føler meg utrolig glad og privilegert over å kunne jobbe for Oslo Quartet Series. Vi er den eneste konsertserien i Oslo som har som fokus å sette verdens fremste strykekvartetter på podiet. Strykekvartetten er en helt unik ensembleform som gir publikum en annen type opplevelse enn når en hører musikk i et større format, som i et orkester eller en opera. En strykekvartett, bestående av bare fire musikere, har evnen til å møte publikum på en intim og ærlig måte. På våre konserter kan publikum sitte så tett på musikerne at de nærmest kan kjenne deres puls som slår. Det gir en helt spesiell atmosfære og gir meg inspirasjon til å jobbe videre med dette fantastiske konsertkonseptet i fremtiden, sier Neerland.

032 (1)

– Klassisk musikk kan ofte oppfattes som stivt og utilgjengelig. Det er en myte vi ønsker å avlive. Vi ønsker å skape en uformell atmosfære, der alle er velkommen til å høre strykekvartetter, samt andre kunstnere og foredragsholdere som bidrar med sin kunnskap relatert til det musikalske programmet. Vi ønsker at alle kan oppleve våre konserter som litt annerledes, ved at vi gir publikum et nytt innblikk rundt konsertenes overordnede temaer. På den måten mener jeg våre konserter kan nå mange, også de som tror de ikke er interessert i klassisk musikk, sier Neerland.

Ungdomsprosjekter
Oslo Quartet Series ungdomsprosjekt har til nå vært delt i to underprosjekter: et Ungdomssatsingsprosjekt og et Talentutviklingsprogram.

– I vårt Ungdomssatsingsprosjekt gir vi et gratis konserttilbud med foredrag og oppfølgingsaktivitet til et nettverk av videregående skoler, folkehøgskoler, kor, korps og orkestre. Det har vært veldig gøy å høre tilbakemeldingene fra ungdommene som har deltatt. Flere har aldri vært på en liknende konsert før, men de har vært begeistret for musikken og stemningen i salen. Jeg tror et sitat fra en av våre ‘ungdomsanmeldere’ beskriver opplevelsen bedre enn meg:

«Vi lot oss imponere over hvor «tight» og «groovy» musikken ble spilt! Dette er jo nesten heavy! Vi håper vi får komme tilbake igjen ved en senere anledning.»

IMG_0849 (1)

– Vårt Talentutviklingsprogram velger ut, i samarbeid med Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole, unge, talentfulle kvartetter som får undervisningstimer og kontakt med den besøkende kvartetten. Ungdomskvartettene får også anledning til å spille på konserten. Alle de unge kvartettene har hatt et imponerende engasjement for dette programmet, og vi ser hvilken verdi dette programmet har for deres utvikling som kammermusikere.

OQS’ planer for fremtiden
– For fremtiden ønsker vi å etablere et samarbeid med utdanningsinstitusjoner for ulike kunstformer. Lykkes vi med dette ønsker vi å utfordre elevene innenfor de ulike kunstformene til å være med på å forme konsertens innhold med deres ulike kompetanse. Vi ønsker å være en arena for inspirasjon og nyutvikling på tvers av kunstformer.

024 (1)

– Det er viktig å gi ungdom økt kjennskap til kammermusikken som sjanger og konsertform. Ungdom er dagens og ikke minst fremtidens publikum. Det er viktig for oss at ungdom selv er med på å skape en arena der de får muligheten til å komme med tilbakemeldinger og bidra til å forme innholdet. Vi er opptatt av at våre konserter skal ha en profil som er attraktiv for dem. For at Oslo Quartet Series skal lykkes i fremtiden er det derfor viktig at vårt yngste publikum føler eierskap til konsertserien, slik at de ønsker å komme igjen og igjen.

– Ved vårt talentutviklingsprogram ser vi det som vår oppgave å kunne bidra til å øke interessen for å spille og kanskje satse som kammermusiker. Ikke minst er det utrolig viktig å være et springbrett for unge musikeres kammermusikalske karriere og gi dem den erfaringen de trenger før de skal klare seg på egenhånd etter endt studietid.

– Oslo Quartet Series ser det som en utrolig viktig oppgave å jobbe med slike ungdomsprosjekter, men det er ingen selvfølge at vi har ressursene som trengs. Takket være støttespillere som Kavlifondet får vi muligheten til å gjennomføre våre ulike ungdomsprosjekter i praksis – en støtte som er uvurderlig!