16. mars 2015

Satser stort på ungdommen

Til høsten starter øvelsene for Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng). Den nye storsatsingen på Vestlandet støttes av Kavlifondet.

Bauge

Teresa Grøtan (tekst og foto)

Det blomstrer blant unge musikktalenter på Vestlandet. Likevel vinnes tre av fire orkesterplasser av utenlandske musikere. Nå satser Bergen Filharmoniske Orkester på ungdommen gjennom opprettelsen av Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng).

Bidra til talentutviklingen

– Med denne satsingen tar vi en tydelig rolle i for-utdanningen av fremtidens orkestermusikere. Vi vil bidra til talentutviklingen i Norge, og vi vil bidra til å skape en økt vitalitet og dynamikk i musikklivet på Vestlandet generelt, forteller Bernt Einar Bauge, administrerende direktør i Bergen Filharmoniske Orkester.

Han forklarer situasjonen i dag med at arbeidsvilkårene i Norge og Norden er gode sammenlignet med andre steder i Europa, folk er mer mobile, og dermed blir konkurransen om stillingene i de profesjonelle symfoniorkestrene hardere.
– Å få orkesterpraksis og trene på auditions er uvurderlig for senere å klare å vinne et prøvespill som er særdeles krevende, forteller han.
Hittil har denne orkesterpraksisen vært langt mer tilgjengelig på Østlandet.

Bygger på Ung Symfoni

Det nye orkesteret vil bygge på Ung Symfoni, som har eksistert siden 1997, og fortsette med Kjell Seim som dirigent. BFUng vil samarbeide med Griegakademiet, Institutt for musikk og dans i Stavanger og talentprogrammet til Barratt Due i Bergen. Studentene på disse stedene vil i stor grad få automatisk plass i orkesteret. Ungdom mellom 15 og 25 år kan også få plass gjennom prøvespill.

 

Initiativet ble tatt for et par år siden.
– Jeg ble trigget av kontakten vi har med Christian Rieber, som brenner for ungdom og musikk. Hva kunne vi gjøre for å løfte satsingen på Vestlandet? En ny-gammel tanke slo ned i hodet mitt: Hva med å etablere et ungdomssymfoniorkester knyttet til BFO? Jeg og informasjonssjef i BFO, Henning Målsnes, tok kontakt med Magnes Åsnes, som har vært primus motor for fremdriften av Ung Symfoni, og Kjell Seim, som har vært dirigent i alle år, forteller Bauge.

Harmonienplakat

Mange støttespillere

Åsnes og Seim var positive til ideen. Og det var også alle støttespillere orkesteret kontaktet, blant dem Kavlifondet. I tillegg til GC Rieber, er Trond Mohn, Sparebankstiftelsen og Bergen kommune med på laget. Nylig ble en henvendelse sendt til Talent Norge, Kulturdepartementet nye satsing for å utvikle talenter gjennom samvirke med private aktører.

Debuten skjer alt 22. november under en ni timer lang konsertmaraton der BFO, BFUng og BIT20 ensemble vil gjennomføre en musikalsk tidsreise fra symfoniens, og BFOs, begynnelse rundt 1750 og fram til vår tid. BFUng skal framføre to symfonier, en dirigert av Kjell Seim og en av BFOs nye sjefdirigent, Edward Gardner.

 

Opplev BFUng:
November: Symfonimaraton i Grieghallen
Desember: Musikalske julekort
Februar: Torsdagskonsert med gjestedirigent Kristian Järvi.