19. oktober 2015

Rent vann til folket

Winston Clett Johnston fra Sierra Leone er en ekte sosial entreprenør. Med støtte fra Kavlifondet har han og selskapet hans Indie Group installert det første UV-drevne vannrensesystemet på skoler i Sierra Leone. Nå vil han sørge for rent vann til hver eneste skole i hele landet.

Intervju: Teresa Grøtan
Foto: Winston Clett Johnston

Winston with mathura pupils

Foto: Winston Clett Johnston sammen med elever fra Government Secondary School for Girls i Mathura.

St. Joseph Secondary School i hovedstaden Freetown og Government Secondary School for Girls i Mathura er de heldige skolene som nå har kontinuerlig rent vann tilgjengelig.

Annenhver uke reiser ansatte fra Indie Group til skolene for å gi lære elevene om verdien av rent vann, for å gjøre vedlikeholdsarbeid og skifte filtre, samt å lære ansatte om hvordan de skal bruke og holde systemet ved like.

– Vi er de første i Sierra Leone som tar i bruk denne innovative konseptet for rent drikkevann på skoler ved å bruke solcelledrevne UV-rensesystemer. Andre har brukt brønnvann tilført kjemikalier som klorin de siste 50 årene. Jeg er veldig stolt over at Indie Group nå har tatt ledelsen i en endring av vannsektoren i Sierra Leone, forklarer Winston Clett Johnston.

 Alltid villet bidra

Hvorfor startet du med vannprosjektet?

– Jeg har alltid ønsket å bidra til utviklingen i Sierra Leone. Etter å ha funnet ut at landet mitt mangler den mest grunnleggende menneskelige nødvendigheten, rent drikkevann, ble jeg inspirert til å starte med dette vannprosjektet.

Forklar hvordan rensingen fungerer. Hvor tar du vannet fra?

– Konseptet vårt er bygd rundt en solcelledrevet UV-renseboks som produserer mellom 5000 og 10 000 liter med rent drikkevann daglig. Denne boksen er produsert i Nederland av selskapet Aqua-Aero Watersystems BV. Vi har brukt vann fra offentlig forsyning, men vi kan bruke det samme systemet på vann fra elver og bekker.

st joseph's convent finish systemVil gi rent vann til alle

Du skriver at tilgang til rent vann hjelper med å redusere vannbårne sykdommer. Har du noen måte å måle at dette har skjedd?

– Hovedutfordringen med å tilby rent drikkevann til skoler, er å lære elevene om verdien av det. Vi har gjort dette jevnlig, og barna begynner å bli vant til å drikke dette rene vannet. Lærere har gitt tilbakemelding på at sykefraværet har gått ned. Etter at både lærere og elever begynte å drikke rent vann, har det blitt langt mindre fravær blant barna.

Hva er planene dine framover?

– Målet vårt er at alle i Sierra Leone skal ha tilgang til rent drikkevann. Vi planlegger å utvide prosjektet til sykehus og klinikker og hver eneste skole i Sierra Leone. I løpet av de kommende månedene planlegger vi å tilby 1000 liter rent drikkevann til en barnehage i den østlige delen av Freetown. Prosjektet skal hete ”rent drikkevann til barnehagebarn”. Vi håper å klare å finansiere prosjektet selv, men vi håper på anerkjennelse for det gode arbeidet vi gjør av en organisasjon som UNICEF, som er svært opptatt av tilgangen til rent vann, sier Winston Clett Johnston.