27. januar 2016

Kammermusikk på høyeste nivå

12-16. mai arrangeres Hardanger Musikkfest for 20. gang. I år er Kavlifondet med på laget. Therese Birkeland Ulvo og Tora Augestad er festivalens kunstneriske ledelse.

Hardanger Musikkfest skal være et kraftsentrum for kammermusikk på høyeste nivå, i følge kunstnerisk leder Therese Birkeland Ulvo.

– Med hovedfokus på den klassiske musikken ønsker vi å inspirere, overraske og vise sammenhenger i et bredere musikalsk landskap. Festivalen har en ambisjon om å fremføre ny musikk og ser arbeidet med talentutvikling som spesielt viktig, forteller hun.

Kunstnerisk ledelse

Tora Augestad og Therese Birkelund Ulvo overtok som ny kunstnerisk ledelse høsten 2014. De har i sitt første år fokusert på å revitalisere festivalen med fremtidsrettete og bærekraftige ambisjoner. En hovedprioritering er økt lokal forankring, og i år tilbyr festivalen mer enn 35 arrangementer i et geografisk utstrakt område; 10 mil fra Eidfjord til Utne gjennom Kinsarvik, Lofthus, Tyssedal og Odda.

WEBRES-7097

Stjernedryss

Hardanger Musikkfest har i samarbeid med Kavlifondet en egen helårsvirksomhet rettet mot barn og unge.
– Vi tror på barnas egen evne til å være skapende. Evnen til å utrykke seg, evnen til å eksperimentere, evnen til å prøve og feile – til å tørre. Vi tar utgangspunkt i elevene. Deres instrumenter og deres ideer. Vi prøver å stimulere nysgjerrigheten og øver på å lytte. Vi ser på det som vår oppgave å bringe inn nye og gjerne utfordrende impulser. Det kan være krevende å forholde seg til, og det krever mot fra barna som deltar. Denne virksomheten har blant annet ført til festivalfremførelser av kortreist musikk skrevet av barn og unge som har deltatt i Stjernedryss, forteller Ulvo.

WEBRES-7065

Hjertet i Lofthus

Hjertet av festivalen er på Lofthus, og dette vil forsterkes under årets festival.
– Temaet vi har valgt er Røtter. Vi er interesserte i hvordan identitet oppstår. Hvor viktige er røttene våre for vår egen følelse av tilhørighet? Vi vet at Grieg ble sterkt inspirert av folkemusikk da han besøkte Lofthus første gang. Hvilken musikk hørte han da? Hvordan preges enhver tids samtidsmusikk av musikk fra tidligere tider?

Folkemusikk og barokk

Fokus i 2016 er på folkemusikk og barokk.
– Vi er opptatte av at folkemusikk ikke må brukes som staffasje, men gis plass og tydelige arenaer. Dette gir seg utslag i en rekke konserter på vårens festival, sier Ulvo.
– Fra Norge kommer blant andre Bergen Filharmoniske Orkester, Trio Medieval, Ingrid Andsnes, Knut Hamre, Benedicte Maurseth og Stig Nilsson.

Les mer om Hardanger Musikkfest og årets program her.

Foto: Andreas Ulvo