11. februar 2016

Studerer entreprenørskap for fremtiden

Siden tredje klasse har Delight Moyo fått støtte til skole, mat og helsehjelp av den norske organisasjonen Sabona i Zimbabwe. Nå har den flittige eleven blitt universitetsstudent. Han valgte studier i entreprenørskap med et klart mål for øyet: En framtid uten fattigdom.

delight

Siden 2014 har Kavlifondet og Sabona samarbeidet om et utdanningsfond for fattige, men dyktige elever og studenter i Zimbabwe. I 2015 fikk 24 studenter støtte til studier på universitet og høgskoler i hjemlandet. I tillegg fikk 35 elever på videregående skole støtte til skolepenger og eksamensavgifter. De fleste av dem er foreldreløse og kommer fra landsbygda i Matabeleland, sørvest i Zimbabwe.

Vil starte egen bedrift

Delight Moyo lever opp til navnet sitt – han er en fryd å snakke med. Han har begynt på det andre året på universitetet, hvor han studerer entreprenørskap. Eksamenene hans nærmer seg, i mai skal han bruke all ledig tid på å skrive, og han håper å gjøre det bra på alle sammen. Om tre år, når han er ferdig med hele utdannelsen, ønsker han å starte en bedrift på egenhånd, og håper han kan tjene nok penger til at han kan gi noe tilbake til samfunnet.

Delight Moyo har vært med i Sabonas fadderordning siden 3.klasse. Sabona støtter barn og ungdom med mat og skolegang, og gjennom hjelpefondet får familier helsehjelp. Organisasjonen har også hjulpet med infrastruktur, startet grønnsakhager og installert vann, sanitæranlegg og elektrisitet.

Fra barneskole til universitet

Å kunne følge et barn helt fra barneskole til universitet, er stort. For Delight Moyo er det også stort å få denne muligheten. Han sier det beste med å studere er at man møter nye mennesker med ulik bakgrunn, og at dette er en god måte å lære hvordan verden fungerer. Han sier at han lærer så mye, og at han også lærer hvordan han skal forbli sterk. Flere ganger i løpet av intervjuet forteller han hvor stort ønske han har om å kunne gi noe tilbake til menneskene som har hjulpet han med å nå dit han er i dag.

Delight Moyo kan bli noe og han kan gjøre noe for seg selv. Alt han vil er å vise hvor hardt han jobber, og at alle som har bidratt til at han nå kan gå på universitetet skal være stolte av ham.

I mars besøker Kavlifondet Sabona i Zimbabwe. Etter besøket vil vi publisere en fyldig reportasje om flere unge mennesker som får økonomisk, sosial og faglig støtte til å realisere potensialet sitt gjennom høyere utdanning. 

Les mer om presentasjonen av Kavlifondets prosjekter på Q-melkekartongene.

Les her om andre Sabona-studenter vi tidligere har presentert på nettsiden.

Les mer om Sabona her.

#Melkmedmening