26. mai 2016

– Frihet er en skinnende skatt

Forfatteren Sahar Bayati fra Iran har erfart hva det vil si å miste friheten. Under Norsk litteraturfestival, som er støttet av Kavlifondet, møtte hun norsk ungdom og ungdom som selv har flyktet fra sine land.

Foto: Sahar Bayati fra Iran og Lene Therese Teigen framførte dialogspillet «Hva er frihet?» for ungdommer på Norsk litteraturfestival.

Tekst og foto: Teresa Grøtan

Rundt 80 ungdommer fikk høre Sahar Bayati i samspill med den norske forfatteren Lene Therese Teigen under Norsk litteraturfestival i Lillehammer i dag 26. mai. Kavlifondet støtter festivalens flukt-tematikk, men ungdomsarrangementet ”Hva er frihet?” stod Norsk PEN for.

– Jeg synes det var bra, men jeg var ikke helt enig i alt hun sa, sier 19 år gamle Zaynulla Salim fra Afghanistan. Han var en av rundt 20 unge flyktninger som var publikum på forestillingen sammen med norske skoleklasser.

Himmel og hemmelig

I Norge bor det forfattere, skribenter og kunstnere som har opplevd sensur, trusler, fengsel og tortur i hjemlandet på grunn av sine ytringer. Iranske Sahar Bayati (født 1981) er en av dem. Hun kom som fribyforfatter til Haugesund for to år siden.

– Jeg måtte velge mellom fengsel eller eksil, fortalte Bayati ungdommene.

I Iran hadde hun arbeidet som journalist i 10 år da hun ble fengslet for å ha kritisert regimet. Hun reiste først til Malaysia, men fikk problemer etter å ha kommet på sporet av narkotikahandel mellom det iranske og malaysiske regimet. Hun var ikke trygg.

– Jeg bodde i himmelen, sa Sahar.

– Du mener du bodde hemmelig, rettet forfatter og dialogpartner Lene Therese Teigen med et smil.

Ingen fasitsvar

Bayati og Teigen tok utgangspunkt i hva frihet og ytringsfrihet er, men ga ingen fasitsvar til ungdommene.

Norsk litteraturfestival 2

19-åringen Zaynulla Salim kom alene som flyktning fra Afghanistan til Norge på slutten av 2012. Han er ikke enig i at alt Sahar Bayati sa om Iran.

– Jeg har besøkt Iran to ganger. President Ahmadinejad har drept mange mennesker, det er sant, men jeg var ikke enig i det hun sa om kvinner. Kvinner har rettigheter i Iran, men det er muslimske rettigheter. Og de har flere rettigheter enn de hadde før. Kvinner i Iran kan kjøre bil nå, og de kan ha noen jobber.

Om forskjellen på ytringsfriheten i Norge og i hans eget hjemland Afghanistan, sier Zaynulla Salim:

– I Norge kan du si det du mener uten at du blir dømt for det. Hvis du sier hva du mener i Afghanistan, kan hvem som helst komme og ta deg.