10. mars 2017

Møter i litteraturen

Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival og en viktig, internasjonal møteplass. Under vårens festival er ytringsfrihet, debattklima og forfulgte forfattere sentrale temaer. Kavlifondet støtter festivalens arbeid for å integrere flyktninger som publikum og deltakere. 

Om årets festivalprogram sier festivalsjef Marit Borkenhagen:

– Brexit, Trump og falske nyheter er stikkord som har preget den offentlige debatten den siste tiden og som varsler et geopolitisk skifte der høyrepopulistiske partier vinner stadig mer makt. Både i vår nære, norske virkelighet og i en større internasjonal sammenheng ser vi at de nasjonalistiske strømningene har blitt tydeligere og debattklimaet hardere. I en slik kontekst er opplysning og debatt verdier vi må verne om og på litteraturfestivalen på Lillehammer inviterer vi i år til refleksjon både omkring litterære og samfunnsmessige spørsmål.

Støttet av Kavlifondet

For andre år på rad mottar Norsk Litteraturfestival støtte fra Kavlifondet. Det er festivalens rolle som inkluderende møteplass og arena for opplysning og debatt som har åpnet for det. Festivalsjef Borkenhagen sier følgende om samarbeidet:

– I fjor fokuserte Norsk Litteraturfestival på flyktningkrisen og hadde et prosjekt hvor flyktninger deltok på festivalen. I år er målet at minst like mange flyktninger får oppleve festivalen, både som publikum og som frivillige. Lillehammers fribyforfattere inngår i festivalprogrammet sammen med et hundretalls forfulgte forfattere fra hele verden. PEN International og ICORN  arrangerer konferansen In other words på Lillehammer parallelt med festivalen.

Kamila Shamsie Bjørnsonforeleser

Den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie er årets Bjørnsonforeleser og en av festivalens hovedgjester. Hun ble for alvor kjent i Norge med romanen Brente skygger. Siden 1998 har det utkommet seks romaner, og hver av disse har blitt belønnet med priser rundt om i verden. I 2013 ble hun inkludert i det toneangivende litteraturmagasinet Grantas liste over de 20 viktigste unge britiske forfatterne. Shamsie er en forfatter med stort samfunnsengasjement som har annonsert at hun vil snakke om litteraturens rolle i samfunnsdebatten:

“I en verden hvor frasen «you couldn’t make this up», oftere og oftere har blitt et uttrykk for folks fortvilelse, hvilken rolle kan forestillingsevnen spille? Er romanen i dag irrelevant, utdatert, eller i beste fall en virkelighetsflukt? Og hvilket ansvar påtar forfattere seg når de velger å tie, akseptere, eller unngå å ta stilling til dette vårt hittil triste århundre?”

Norsk Litteraturfestival arrangeres på Lillehammer 30. mai til 4. juni 2017. Programmet lanseres 4. april på www.litteraturfestival.no