11. april 2017

Nære teatermøter med barn

I 12 år har skuespiller, forfatter og litteraturformidler Adele Lærum Duus reist land og strand rundt med sine barneteaterforestillinger og formidlingsopplegg.

Hun kommer til barna på deres egen hjemmebane: På skoler, i barnehager, på bibliotek og i kulturhus. Nå støtter Kavlifondet tre nye og spennende produksjoner som snart skal ut på veien.

Med base i Bergen driver Adele sitt eget lille teater- og litteraturformidlingsfirma som hun kaller for Lys levende Adele. Hun er opptatt av de nære kunstneriske møtene med barn, ikke bare i form av teaterforestillinger med barn som publikum, men også møter der barna får være medskapende deltakere. Når hun formidler litteratur som små kammerspill på Bibliotekbussen Mime på Osterøy, trekker hun barna inn i et tema hentet fra det litterære univers, og lokker dem til å improvisere videre sammen med henne. Med barna som kunstnerisk drivkraft kan de mest fantastiske ting skje, mener Adele.

Farmors kongehus

Adele har tidligere skrevet de to billedbøkene «Oldefars ulveskinnspels» og «Farfars bombekrater» med Elisabeth Moseng som illustratør. Basert på disse har hun laget barneforestillinger og formidlingsopplegg med deltakende barn. Her får barna et innblikk i hvordan det var å være doktor i gamle dager og om dramatiske hendelser på Voss under krigen. Alle historiene stammer fra Adeles farfar som var doktor på Voss og som fortalte dem for henne da hun var liten. Den tredje boken fra det samme universet er nå under produksjon, med støtte fra Kavlifondet, og her blir det farmor som får fortelle hvordan det var å få selveste kong Olav som gjest i huset. Hvordan forbereder man egentlig et kongelig besøk? Kan han sove i vanlig sengetøy, og hva vil han ha til frokost? Kong Olav kom i anledning av NM på ski, og boken skal også levendegjøre alle de underlige tingene som var helt vanlig under skirenn i Norge på 50- og 60-tallet. Visste du for eksempel at skiløperne smurte skiene sine med gamle grammofonplater og ørevoks? En teaterforestilling med fortelling og dramatisering av denne nye boken står også på trappene, med Annicke Gill som regissør og med musikk av Hallvard Lærum.

Himmelspringaren

Kavlifondet støtter også et nytt samarbeidsprosjekt mellom Lys levende Adele og den erfarne figurmakeren og figurspilleren Monika Solheim. Sammen skal de lage en figurteaterforestilling basert på Sissel Horndals vakre og viktige billedbok «Himmelspringaren», som fikk Nynorsk barnelitteraturpris i 2008. Tematikken i boka er evig aktuell: Hvordan behandler vi de som er annerledes, de som ikke passer inn? Hva vil det si å være annerledes? Og hva er egentlig normalt? I Horndals illustrasjoner finner vi stor variasjon i den tilsynelatende homogene saueflokken. Dette ønsker Adele og Monika å formidle, både auditivt og visuelt i denne lekne figurteaterforestillingen, som også skal få nykomponert musikk av Hallvard Lærum.