Mette barn lærer best

Politisk uro, inflasjon, epidemier og tørke har gjort at Zimbabwe har gått i kraftig motbakke de siste årene. Derfor går mange barn sultne til sengs. Et barn som er sulten har dårlige forutsetninger for å lære.

Gjennom Sabonas utdanningsfond drifter lokalbefolkningen matstasjoner på skolene i Zimbabwe. Det gir barna et varmt og næringsrikt måltid hver dag – ofte det eneste måltidet de spiser den dagen. Det sørger for at barna får energi og næring – til læring og utvikling. Fattige foreldre som ellers ville holdt barna hjemme, sender heller barna på skolen når de vet at barna får mat.

To om bistand

«Det er jo virkelig fantastiske nyheter at hundrevis av millioner veldig fattige mennesker er løftet ut av fattigdom.»

Jan Egeland,
Generalsekretær Flyktninghjelpen

«Det er viktig å ha en direkte kontakt med de som er på bakken slik at det ikke er for mange fordyrende og byråkratiske mellomledd.»

Johan H. Andresen,
Eier og styreleder i Ferd

Dette er Sabona

Sabona er en liten organisasjon som jobber med grasrotprosjekter i Nord-Matabeleland i Zimbabwe. De jobber med små og store prosjekter innen helse, utdanning, jordbruk og sosialt entreprenørskap. Hensikten er å sette lokalbefolkningen i stand til å hjelpe seg selv ut av fattigdom. Lokalbefolkningen eier selv sine egne prosjekter. De er med i hele prosessen fra idé til utførelse og drift. Skal en brønn bygges, er hele landsbyen involvert. Skal den repareres er alle med. Dette gjør prosjektene bærekraftige og gir befolkningen verdighet.

Sabonas visjon er vekst – og å knytte relasjoner mellom Zimbabwe og Norge. Sabona skaper engasjement gjennom årlige arrangementer som Stand Up Aid, Jazz Aid, seminarer og konserter i Norge – for å finansiere arbeidet, men også for at giverne skal få noe verdifullt tilbake. Ildsjelen bak organisasjonen er Ynghild Solholm.

Fakta

Andelen fattige

i verden er halvert siden 1990.

Kun 12,9 prosent

av verdens befolkning er i dag underernært, sammenlignet med 23,3 prosent i 1990.

12.000

barn får i dag hjelp gjennom Sabonas utdanningsprosjekt.

Møt Ynghild Solholm

Ynghild Solholm reiste til den lille landsbyen Dopota i 1999 for å undervise i engelsk. Fordi svært mange av barna besvimte i skoletimene, innså hun fort at barna først og fremst trengte mat. Hun reiste hjem og organiserte en støttekonsert, og kom tilbake med nok penger til å starte opp en matstasjon på skolen. Der fikk barna et varmt måltid om dagen.

Fra 1999 til 2006 bodde Solholm i Dopota, og fikk oppleve utfordringene i landsbyen på nært hold. Hun drev et enmannsforetak fra Norge, og arbeidet alene med støtte fra norske givere frem til Sabona ble en stiftelse i november 2003. Med tiden har hun organisert flere støttekonserter, og fått pengestøtte fra venner og familie, kjente og ukjente. Sabonas innsats sørget for at landsbyen kom seg gjennom den verste sultkatastrofen som har rammet det sørlige Afrika – uten dødsofre i 2002-2003.

Dette kan du gjøre

Bli fadder i Sabona og skap en fremtid for ett barn:

Bli fadder

For 7 kroner dagen kan du gi barn skolegang i et helt år.
For 40 kroner måneden gir du et barn et varmt måltid hver dag.

«- Kavlifondet synes det er spesielt givende å jobbe med små organisasjoner som klarer å få mye ut av pengene. Ildsjeler som står på for å gjøre verden til et bedre sted, er mennesker vi setter høyt. Sabona er et strålende eksempel på en organisasjon som med beskjedne midler har klart å bidra til at barn og unge i Zimbabwe får en bedre utdanning og en bedre hverdag.»
Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

Kavlifondets rolle

Siden 2014 har Kavlifondet og Sabona samarbeidet om et utdanningsfond for fattige, men dyktige elever og studenter i Zimbabwe. Kavlifondet har gitt direkte støtte til 112 elever, hvorav 50 av dem tar høyere utdanning. Kavlifondet støtter også studentsamlinger, mentorordninger, PC-opplæring og motivasjonssamtaler som er viktig for studentene i programmet.

Se hele intervjuet med

Ynghild Solholm i Sabona