24. november 2017

Zimbabwe: Addloves drøm

- Drømmen min er å bli en dyktig ingeniør, sier Addlove (25). Med en fersk ingeniørgrad og toppkarakterer er han et langt steg nærmere å gjøre drøm til virkelighet i Zimbabwe.

Tekst: Anette Ruud Hennum / Sabona
Foto: Sabona

Addlove Ntini ble født 17. mai 1992 i Bulawayo, den nest største byen Zimbabwe. Han er den førstefødte av familiens to barn.

Addlove var en oppvakt gutt og ble tidlig lagt merke til av lærerne. Men den økonomiske situasjonen i Zimbabwe var vanskelig, og det var en utfordring for foreldrene å få endene til å møtes så de kunne skaffe penger til å betale skolepenger for ham. Familien hadde det tøft og Addlove var i ferd med å bli tatt ut av skolen da han ble tatt opp i Sabonas fadderordning.

Han lot ikke muligheten gå fra seg. Addlove fullførte grunnskolen med strålende resultater. Fra 2006 til 2009 gikk han på ungdomskolen, og i sitt siste år ble han nominert som skolens elevrepresentant. Ungdomsskolen i Zimbabwe har avsluttende eksamen som Addlove stod på, og han gikk derfor videre til videregående som han fullførte med veldig gode karakterer.

Toppkarakter på bachelorgrad

I 2012 ble han tatt opp ved National University of Science and Technology for å ta en femårig grad i ingeniørfag, med fokus på vei, vann og avløp (Bachelor of Engineering Honours Degree i Civil & Water Engineering). Den fullførte han i 2017. Han gjorde det veldig bra og fikk 2,1 i karakter på graden sin. Det er den nest beste karakteren det er mulig å få.

Avslutningsprosjektet hans hadde tittelen «“Assessment of a water distribution network using hydraulic modelling: Magwegwe reservoir zone”. Her foreslo han strategier som kan sikre kontinuerlig tilførsel av vann i fremtiden i forstedene utenfor Bulawayo.

Gode jobbmuligheter

– Jeg er takknemlig for Sabona Trust og alle deres gode støttespillere for den uvurderlige støtten gjennom tider med mange prøvelser. Jeg er der jeg er i dag på grunn av denne uvurderlige støtten, og håper den vil fortsette å bli tilbudt til andre mennesker også. Jeg gleder meg til å være i ingeniøryrket snart, sier Addlove.

Addlove hadde sin praksis hos Zimbabwe Power Company i Hwange og er for tiden på jakt etter en fulltids ansettelse. Han har vært på noen intervjuer i oktober i år. Ingeniørgraden fikk han med uteksaminering i november. Med graden og de gode resultatene han har fått, er det en god sjanse for en ansettelse i fremtiden.

Forhåpentligvis vil forstedene i hjemområdet hans en dag ha ingeniør Ntini på plass for å sikre trygg vannforsyning til lokalsamfunnet!

Sabonas arbeid fortsetter

Mange er nå spente på hvordan det vil bli i Zimbabwe etter tidligere president Robert Mugabes avgang.
– Det er usikre tider i Zimbabwe, men det som er helt sikkert er at Sabona skal fortsette å gi støtte til menneskene i dette vakre landet. I nesten 20 år har vi tilpasset oss politisk og økonomisk uro, og naturkatastrofer, for å sikre at hjelpen kommer raskt og direkte til de som trenger det. I usikre tider er vår innsats sikker, sier daglig leder i Sabona, Lars Nordin.

Sabona trenger flere som vil støtte deres arbeid med å bygge bærekraftige samfunn i Zimbabwe, og gi barn og unge fremtidsmuligheter med utdanning. Du kan støtte Sabona ved å gå inn på deres Facebookside og registrere deg som fadder, eller bruke Vipps #13214 og gi et éngangsbeløp.

Les mer: Sabonas Facebookside >