6. desember 2017

Talentfabrikken

I snart 80 år har De Unges Konsert vært en talentfabrikk uten like i Norge. Over 500 unge og lovende talenter har fått sin ilddåp som solist akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester siden den første De Unges Konsert i 1938.

Tekst og foto: Bergen Filharmoniske Orkester

Det er nesten lettere å ramse opp de klassiske musikere som ikke har deltatt på De Unges Konsert enn å nevne alle de som har fått muligheten siden oppstarten i 1938, men blant de som har deltatt gjennom årene er både Truls Mørk, Henning Kraggerud, Vilde Frang, Tine Thing Helseth og Lise Davidsen. Alle disse har fått sine internasjonale gjennombrudd og spiller med de beste orkestre og dirigenter.

Kremen av norske musikere

– Kremen av norske musikere innenfor det klassiske området har, og opplever fortsatt, De Unges Konsert som en perfekt anledning til å vise seg fram. Konserten er en sjelden anledning til å få opptre sammen med et profesjonelt symfoniorkester foran et stort og entusiastisk publikum, sier Henning Målsnes, informasjonssjef i Bergen Filharmoniske Orkester.

Takket være støtte fra Kavlifondet har De Unges Konsert fått en nordisk profil, og det arrangeres prøvespill både i Norge, Sverige og Danmark.

– Utrolig bra tiltak

– Det var første gang jeg opptrådte på konsert med orkester, sier Tine Thing Helseth, som var solist i 2004, – så det var en ganske enestående opplevelse. At det gikk så bra skyldes også dirigenten Terje Boye Hansen som hadde full oversikt og ledet det på en fantastisk måte.

– Konkurranse i musikk har absolutt sine sider, men går det bra så kan konkurranser være av  stor betydning for karrieren. De Unges konsert er jo ikke en konkurranse i den forstand, og derfor et så utrolig bra tiltak for unge som på den måten får føle hvordan det er å stå foran et helt orkester, sier hun.

Orkesteret har sin egen prøvespillkomité for De Unges Konsert. Hvert år reiser de rundt for å lytte på alle som har meldt seg på prøvespill. Det blir flere og flere for hvert år. 109 i 2016, noe som var ny rekord da, og 116 i 207, igjen ny rekord.

– Så får vi se hva som skjer i 2018, sier Henning Målsnes.

Prøvespill for 2018 i januar

Prøvespillene for De Unges Konsert 2018 arrangeres i januar, og konserten arrangeres i Grieghallen torsdag 5. april.
Da får fem unge solister sin ilddåp med orkester og alle mottar samtidig stipend fra Kavlifondet.

Som de to forrige konsertene, vil også denne strømmes live gjennom Bergen Filharmoniske Orkesters digitale konserthus BergenPhiLive. Dette gir de unge solistene ekstra profilering, og de får også opptakene til eget bruk i etterkant.

Les mer om De Unges Konsert her > 


Tine Thing Helseth