14. juni 2018

Tre nye år med høyere utdanning for unge i Zimbabwe

Sabona og Kavlifondet har inngått et nytt samarbeid for å sikre de mest vanskeligstilte studentene i Zimbabwe mulighet til en høyskoleutdanning.

«Mitt håp for en fremtid var nesten helt borte da jeg fikk mulighet til å komme inn i den varme og gode Sabona-familien. Sammen med Kavlifondet betalte dere for studiene mine og endret på livet mitt. Det er vanskelig å beskrive hvor forferdelig min situasjon ville ha vært uten dere.»
– Edward Taboka Gwebu

«Jeg studerer biologi og biokjemi på Zimbabwes Tekniske Høyskole. Utdanning er den eneste veien til frihet, men jeg hadde ikke råd. Det var helt avgjørende for meg at Kavlifondet og Sabona hjalp meg. Uten dem ville jeg ikke hatt en fremtid, men nå kan jeg drømme og se at drømmene går i oppfyllelse. Jeg er evig takknemlig!»
– Victorious Nomathamsanga Majazi

Sitatene er fra studenter som har fått støtte gjennom samarbeid mellom Sabona og Kavlifondet siden det ble etablert i 2015. Nå skal enda flere få den samme muligheten til å ta høyere utdannelse.

Den nye, treårige samarbeidsavtalen løper fra 2018-2020. Hovedmålet er å skape en positiv samfunnsutvikling gjennom utdannelse.

Sabona er en liten organisasjon som jobber i Nord-Matabeleland, det mest neglisjerte området i Zimbabwe.

Les mer om Sabona her

 Sammen sørger Sabona og Kavlifondet for at disse ungdommene får ta høyere utdanning. Fra før av har 18 studenter fullført sine studier med stipendprogrammet. Foto: Sabona

Organisasjonen har fokus på utdanning og sysselsetting og bidrar til hjelp til selvhjelp for lokalbefolkningen. Prosjektene vokser frem av lokale behov og initiativ, og drives av lokalbefolkningen selv.

– Dette skaper solide, effektive og bærekraftige prosjekter, sier Lars Riddervold Nordin, daglig leder i Sabona.

Sabona har så langt utdannet mer enn 12.000 barn og serverer over 300.000 skolelunsjer hvert år.

Med bakgrunn i den økonomiske krisen i Zimbabwe er det høy arbeidsledighet i landet. Det ledet til en såkalt «hjerneflukt» av massiv skala.

– Siden 2000-tallet har en tredjedel av Zimbabwes befolkning reist ut av landet for å skaffe seg arbeid, og av disse var svært mange høyt utdannede lærere, kirurger og andre viktige yrker, sier Riddervold Nordin.

I ettertid har utdanningssektoren mottatt lite eller ingen statlig støtte, og de færreste har råd til videreutdanning.

– Til og med en rektor på en barneskole som tjener 3200 kroner i måneden har ikke råd til det, sier Ynghild Solholm, stifter i Sabona.

Ved å skape mulighet for videreutdannelse for ungdommen sikrer man at de er med på å gjenoppbygge eget land.

Siden 2015 har Sabona og Kavlifondet sammen sikret at ungdommer fra Nord-Matabeleland kan fullføre høyere utdannelse på universitet eller høyskole.

Frem til 2018 har 18 studenter fullført sine studier. Det gjenstår 40 som er i rute, men har noen år igjen.

– Samarbeidet med Kavlifondet vil sørge for at disse studentene kan fortsette frem til de fullfører høyere utdannelse og bli med på videreutvikling av Zimbabwe, sier Riddervold Nordin.

– Kavlifondets arbeid i Matabeleland er helt avgjørende og utgjør en markant forskjell.