12. februar 2019

Klart for Vinterfestspill i Bergstaden: Kavlikonsert med internasjonale stjerner og unge, norske talenter

På årets Kavlikonsert presenteres pianistene Anna Fedorova og Matyáš Novák. De to unge musikerne spiller sammen med unge talenter i KonstKnekt – Kavlifondets og Vinterfestpill i Bergstadens Orkesterakademi.

Kavlifondet har siden 2011 vært Vinterfestspill i Bergstadens største bidragsyter.
– Det har gjort det mulig å utvikle festspillene i Røros til et kvalitetsprodukt med internasjonal standard uten å måtte gå på bekostning av vår visjon om å bringe klassisk musikk til bergstadens egen befolkning, samtidig som vi ønsker velkommen gjester fra fjern og nær, sier direktør for Vinterfestspillene, Bjørn Nessjø.

 Bjarte Hjelmeland med Konstknekt under fjorårets Kavlikonsert i Røros Kirke. Foto: Vinterfestspill i Bergstaden

Samarbeid med uante konsekvenser

Kavlifondets støtte gir også unge, norske musikeres mulighet til å arbeide med verdens fremste orkestermusikere og pedagoger.

Sammen med Rørosbanken var Kavlifondet de første til å gi sin støtte til ideen om å få Berliner Philharmoniker til Bergstadens Ziir, den vakre katedralkirken i Røros. Konserten som fant sted 1. mai 2016 gjorde det mulig for en ung norsk fiolinist, Vilde Frang, å debutere med verdens mest anerkjente orkester.
– Alle som har sett og hørt denne konserten finner det ikke det minste merkelig at Vilde har blitt reengasjert av Berliner Philharmoniker, tilføyer Bjørn Nessjø.

Foto: Destinasjon Røros

«Guds gave til musikken»

Samarbeidet med tyskerne fungerte utmerket. 1. mai-konserten rager også høyt på dirigent Sir Simon Rattles liste over sine favorittkonserter med Berliner Philharmoniker, som etter konserten uttalte at «Røros kirke er Guds gave til musikken.»

Underveis i 1. mai-prosjektet vokste ideen om å bygge et akademi i samarbeid med filharmonien i Berlin fram.
– Det var Kavlifondet vi først henvendte oss til med denne ideen, sier Bjørn Nessjø.

Det ville Kavlifondet være med på. KonstKnekt – Kavlifondets og Vinterfestpill i Bergstadens Orkesterakademi var skapt.

Les mer: Skal representere toppen av orkesterutdanning i Norge

Oppkalt etter norske gruvelærlinger

Allerede høsten 2016 var Konstknekt i Berlin på sin første samling. Fem unge norske musikere fikk møte tre av sine mentorer fra Berliner Philharmoniker.

I dag har akademiet vokst til totalt 16 musikere, hvorav ni unge musikere fra Skandinavia, to fra , Karajanakademiet, som er Berliner Philharmonikers eget akademi, og fem mentorer.
– Hvert år i til sammen fire uker møtes de alle for å lage musikk sammen, forteller Bjørn Nessjø. Så sent som i januar var de 16 i Røros på årets første samling.

Akademiet lever opp til sitt navn: Konstknekt var benevnelsen på de norske lærlingene som ble opplært av de tyske bergverksingeniørene til å sprenge kobber ut av det norske grunnfjellet i Røros på 1700-tallet.
– Dette er stor, ungdommelig sprengkraft, sier Bjørn Nessjø.

Les mer: Kunstnere og knekter

Kavlikonserten i Røros kirke

Vinterfestspills beste konsertlokale er ikke overraskende Røros kirke, og her fremføres også den årlige Kavlikonserten under festspillene. Her står gjerne unge, lovende musikere på scenen.

Matyáš Novak.

Anna Fedorova. 

På årets Kavlikonsert presenteres Anna Fedorova og Matyáš Novák. De to unge pianistene spiller sammen med unge talenter i KonstKnekt, lørdag kveld i festivalen.
– Preget av unge utøvere i samspill med mestere og to nye pianistkometer, vil Kavlikonserten bli en klassisk kammerkonsert med selvstendige stemmer i samklang komponert av Brahms og Mozart, opplyser Bjørn Nessjø.

Les mer om Kavlikonserten og bestill billetter her.

Eksport til musikkutdanning i Tyskland

– Kavlifondets bidrag har gjort det mulig å utvikle vår organisasjon, bygge vår kompetanse og kontaktnett, og gitt oss nye bein å stå på, oppsummerer Nessjø.
Festspillene bidrar blant annet til eksport av Olympiatoppens Prestasjonskultur til musikkutdanning i Tyskland.
– Vi jobber sammen med Princeton University, i USA med et prosjekt under ledelse av dirigent Gustavo Dudamel, sier han.

Bildet på toppen av siden: Berliner Philharmoniker med Vilde Frang som solist under ledelse av dirigent Sir Simon Rattle på konserten i mai 2016.