Kavlifondet i media

Her kan du lese hva media skriver om Kavlifondet og våre samarbeidspartnere.

En milliard til Kavlifondet innen 2025

Kavlikonsernet hadde i fjor et drømmeår, med et driftsresultat på 300 millioner kroner og en omsetning på 3,3 milliarder kroner. – Vi har lenge hatt en ambisjon om å bidra med 100 millioner kroner i året til Kavlifondet. Nå er vi der, sier konsernsjef i Kavli Holding AS, Erik Volden, i dette intervjuet med Aftenposten. (25.06.2018)


Barn som kan vokse opp

Lege og forsker Ola Didrik Saugstad skriver i en svært interessant kronikk i Klassekampen om hvordan offentlige bistandsmillioner kan brukes på langt mer fornuftig vis for å få ned mødre- og spedbarnsdødelighet, blant annet gjennom prosjektet til Norsahel, som Kavlifondet støtter. (28.07.2017).  Les saken her.


Musikk som medisin

Barn fra Sandskogan barnehage er på Halsen sykekjem på generasjonssang. Stjørdalens blad skriver om Audun Myskjas metode og lege Hanne S. Berg, som bruker musikk i behandlingen av demens. (24.06.2017).  Les saken her.


Redusert matsvinn

Matsvinn er et av den vestlige verdens underkjente problemer, skriver daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen i denne kronikken i Avisa Nordland (31.5.2017).  Les saken her.


– Jeg ønsker livet mitt tilbake

Onsdag markerte ME-foreningen i Østfold den internasjonale ME-dagen på Blå Grotte. Forsker Katarina Lien var trekkplasteret. – Jeg lærte mye og fikk nytt håp, sier ME-syke Eline Helgesen (20). (15.5.2017). Saken er opprinnelig publisert hos Fredikstad Blad. Les saken her.


 8,7 millionar i gåveforsterking til kunst- og kulturinstitusjonar i Hordaland

Tek imot 1,28 millionar kroner i gåveforsterking basert på pengegåver på til saman 5,1 millionar kroner fra Kavlifondet og Trond Mohn ved Meteva AS (28.3.2017).
Mer på Regjeringen.no.


Golfklubben slår et slag for integrering

Penger er gitt av Gjensidigestiftelsen, Kavlifondet, IMDi, UDI, Kulturdepartementet, IOC og Idrettsstyret (22.03.2017).
Mer i Romsdals Budstikke.


Kirurgi trengs også i fattige land

Organisasjonen har de siste åra fått støtte fra Norad, i tillegg til støtte fra Lions og Kavlifondet. Men det meste av finansieringen kommer (21.03.2017).
Mer i Bistandsaktuelt.


Storslagent som vanlig

Drømmer og hemmeligheter har vært viktige tråder i arbeidet med vinterfestspillprogrammet for 2017. – KonstKnekt, Kavlifondets og Vinterfestspill (17.03.2017).
Mer på Arbeidets rett.


Unge talenter og verdensstjerner på Vinterfestspill

Denne helga kan man oppleve et bredt utvalg av klassisk musikk i Bergstaden. Et av høydepunktene er noen av de beste, unge musikerne Norge har. – Det har vært det mest spennende og morsomste jeg har gjort hittil i livet (17.03.2017).
Mer på nrk.no.


4,2 millioner til OCD-behandling

Kavlifondet gir 4,2 millioner kroner til en behandlingsmetode for barn- og unge med tvangslidelser, som er utviklet av psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved Haukeland universitetssykehus (17.03.2017).
Mer på nrk.no.


Hverdagen var fylt med tvangstanker. Så fikk Stine (15) tilbud om en firedagers kur.

I første omgang ønsker de at alle med tvangslidelser skal få tilbudet. Barn og unge skal slippe å leve et langt liv med dette, slik Gunnar gjorde. De har fått støtte fra Kavlifondet (16.03.2017). Mer i Bergens Tidende. 


Skal løfte opp lokalhistorien

Lokale forfattere bidrar til «Lofotoratoriet»: I flere år har det vært jobbet med å sette opp et stort musikalsk verk om Lofotens historie. Nå blir det en realitet, med lokale tekster og musikere (24.01.2017). Mer i Lofotposten.


Nå kommer matsentralene

Matsentraler som gir overskuddsmat fra butikkene til de som trenger den mest, er nå på trappene i Bodø, Tromsø, Trondheim og Bergen (23.01.2017). Mer på framtiden.no.


Q sette omsetningsrekord

Q-Meieriene selde for 75 millionar kroner meir i 2016 enn året før. Veksten er på seks prosent. NÆRINGSLIV: Verksemda, som har hovudmeieri på Øksnavad i Klepp, landa i fjor på ein omsetnad på 1,385 milliardar kroner (18.01.2017). Mer i Jærbladet.


ME-syke har en defekt i stoffskiftet

Forskningen på ME utført ved UiB og Haukeland sykehus viser lovende resultater. Forskningen er støttet av Kavlifondet. Les artikkelen i Bergens Tidende (02.01.2017) her.


Lever ut musikerdrømmen

Reportasje om ungdom i Ung Filharmoni, som får spille side om side med Oslo Filharmonien.
– Gjennom historien har unge musikere lært av eldre. Dette er mester og svenn anno 2016, sier Stephan Barrat Due, kunstnerisk leder for «talentfabrikken» Barrat Due musikkinstitutt, som er tungt inne i talentutviklingsprogrammet Crescendo. Ung Filharmoni støttes av blant andre Kavlifondet. Les artikkelen i Aftenposten (06.11.2016) her: side 1, side 2.


Alzheimer ingen hindring

Reportasje fra Sætregården utenfor Bergen, der demente får ha kontakt med dyr, i tillegg til omtale av boken og vandreutstillingen  “En dag og en reise” som presenterer dagaktivitetstilbud til demente og ble støttet av Kavlifondet. Les artikkelen i Bergensmagasinet (06.11.2016) her.


Støttes av kommunen

Norske NorSahel, som jobber med prosjektet Help Babies Breathe i Mali, får økonomisk støtte av Nissedal formannskap, skriver Vest-Telemark Blad. Les artikkelen (04.11.2016) her.


Barn lager opera

Hardanger Musikkfest får støtte fra Kavlifondet til sitt prosjekt rettet mot barn og unge.
– Vi håper vi kan bidra til å gjøre unge klar over sine kreative evner, sier kunstnerisk leder for Hardangerfest, Therese Birkland Ulvo.
– De siste to årene har Kavlifondet vært en helt avgjørende katalysator for å bygge opp et rikt og mangfoldig barne- og ungdomsprogram i Hardanger Musikkfest, sier hun videre til avisen. Les artikkelen i Hardanger Folkeblad (02.11.2016) her.


Presenteres på Q-kartonger

Self to Self Economic Development Association (StS EDA) og grunnlegger ketil Fuglestad fra Jæren forteller om prosjektet som for tiden presenteres på 1,75-literskartongene til Q-Meieriene. Les artikkelen i Dagen (14.10.2016)  her: side 1, side 2.


Planter frø i Etiopia

Her forteller Ketil Fuglestad om arbeidet med organisasjonen Self to Self Economic Development Association (StS EDA) i Etiopia, og hvilke flotte resultater organisasjonen hans har å vise til. Les artikkelen i Jærbladet (22.08.2016) her.


Afrikas varme hjerte

Etter åtte års prosjektarbeid sier nå Marit Svahn farvel til Malawi. Les om kavlifond-støttede Svahn og hennes arbeid for barn, unge og familier i Malawi. Les artikkelen (28.07.2016) i avisa Hordaland her.


Norsk organisasjon får internasjonal oppmerksomhet

Norske NorSahel, som jobber med prosjektet Help Babies Breathe i Mali, får internasjonal oppmerksomhet, skriver Vest-Telemark Blad. Les artikkelen (14.05.2016) her.


To millioner til Robin Hood-huset

Kavlifondet har nylig bevilget to millioner til driften av Robin Hood-huset i Bergen. Bergensavisen skriver om det nye samarbeidet. Les artikkelen (12.05.2016) her.


Vil støtte mer enn elitekultur

Talent Norge ble startet av kulturminister Thorhild Widwey (H) for å øke kvaliteten i kunstfeltet og få flere norske kunstnere i verdenseliten. Kavlifondet har bidratt til flere av prosjektene som også støttes av Talent Norge. Nå ønsker Talent Norge å utvide de potensielle mottakergruppene. Les mer artikkelen i Aftenposten (20.04.2016) her


Bedrifters sosial ansvar

Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, var en av foredragsholderne under CSR-konferansen i Kristiansand 31. mars 2016. – De unge er nok mer opptatt av samfunnsansvar enn min generasjon var. Det har nok også å gjøre med større fokus i utdanningen på næringslivets samfunnsansvar, mente Iversen. Les artikkelen i Fædrelandsvennen (31.03.2016) her


Idrett og inkludering

Anne Berit Figenschau, styremedlem i Norges idrettsforbund, og Britt Leandersen, ansvarlig for idrett og inkludering i Tromsø Idrettsråd, skriver om flyktningene som kommer til Norge og hvor utrolig viktig det er å integrere dem i det norske samfunnet. Idretten kan spille en avgjørende rolle her, hevder de. Les innlegget i Nordlys (28.01.2016) her.


Bok om dagsenter i Lindås

Boka “En dag og en reise” har blitt til gjennom et samarbeid mellom Kavlifondet, ALdring og helse, Kirkens bymisjon og Sintef. Boka forteller om dagtilbud for hjemmeboende personer med demens, forteller Lindås kommune i en nyhetsartikkel (29.02.2016) som kan lese her.


Idretten har akkurat det fellesskapet som mange av våre flyktninger trenger.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund (NIF) skriver om Idrettsklubben Djerv på Møhlenpris i Bergens fantastiske initiativ og vilje til å integrere nyankomne flyktninger på dagtid, og om NIFs nyetablerte flyktningfond som går til nettopp slike tiltak. Les artikkelen fra Bergensavisen (28.12.2015) her.


“Det hjelper ikke hvor mange gullskjeer jeg har. Jeg får ikke ta dem med meg uansett.”

Olav Thon (92) og Trond Mohn (72) baner vei for en økende trend: Å plassere formuen i stiftelser.
– Vi tror nå at det å være bedre kjent, gjør at vi også bedre kan oppnå Fondets formål, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet. Les artikkel i Aftenposten (26.04.2015) her


Nordisk mester i Grieghallen

Sigrid Vetleseter Bøe fra Bøfjorden tok salen da hun sto på scenen med Bergen Filharmoniske Orkester. Les artikkel i Tidens Krav (25.04.2015) her


Q-meieriene sikret omsetningsrekord for Kavli i 2014

I 2014 hadde Kavli-konsernet for første gang driftsinntekt på over tre milliarder kroner. Mye takket være Q-meieriene og vekst i utlandet. Les artikkel i Nationen (11.04.2015) her


Kavlikonsernet har økt salget fra 2 til 3 milliarder på fem år

– Vi er den eneste norske dagligvareaktøren som er heleid av en allmennyttig stiftelse, og vår viktigste jobb er å sørge for mest mulig penger til gode formål, sier konsernsjef Erik Volden.
Les artikkelen i Vest24 (11.04.2015) her.


Eser ut med smøreost

Frelsesarmeen er blant dem som nyter godt av appetitten på smøre­­­ost rundt norske kjøkkenbord.
Les artikkelen i Dagens Næringsliv (10.04.2015) her.


Effektiv produksjon av tubeost i lange baner

O. Kavli AS i Fana går som det suser og omsetter for 300 millioner i året. Mye av grunnen er en effektiv produksjon.
Fanaposten (13.03.2015) Les mer her.


Vil gi 100 millioner til gode formål

– Jobben vår er å sørge for at det bli mest mulig penger til utdeling, sier Erik Volden, konsernsjef i Kavli, i en kommentar til årsresultatet i Kavli-konsernet. Les intervjuet i Bergens Tidende (20.mai 2014) her.


Hvordan lykkes med privat finansiering av gode prosjekter?

Arts & Business Norway er en medlemsforening for bedrifter innen kultur og andre næringer, institusjoner, organisasjoner og enkeltpersoner som har interesse for kultur og næringsliv. 24.april arrangerte de et seminar om “Hvordan lykkes med privat finansiering?” Solfrid Lind fra Kavlifondets styre snakket om finansieringsmuligheter for kulturprosjekter. Her kan du se videoene fra konferansen.


Feirer med å gi støtte til skolebygg i Malawi

Tynset Lions feirer 40 år med å gi en stor sjekk til Grønn-Hagen Malawi Foundation, som bygger skoler i Malawi. Fagbokforlaget, Kavlifondet og Norad er andre støttespillere. Les mer i Arbeidets Rett, lokalavis for Røros og omegn (14.mars 2014) her.


Rikdommens forpliktelse

“Vi må og investera for å vinna kampen mot fattigdom. Men vi må gjera det «lurt» å gjera det som er rett.” skriver Kavlifondets styreleder Aksel Mjøs i en kronikk i Aftenposten i dag (6.februar 2014) Les kronikken her.


Kavlifondet støtter Frelsesarmeens integreringsarbeid

I Egersund prioriterer korpset arbeidet med å integrerer og inkludere innvandrere.
Les mer om samarbeidet i Dalande Tidende (27.01.2014)her.

“Det er høyst fortjent at Frelsesarmeens verdifulle integreringsarbeid blir påskjønnet”, sier Dalane Tidende på lederplass.
Les hele lederen i Dalane Tidende (29.01. 2014) her.


Samfunnsansvar fenger forbrukerne

– Vi ser at forbrukere setter pris på Kavlis forretningsmodell – at de er med  på å støtte gode formål når de kjøper våre produkter, sier daglig leder i Kavlifondet Inger Elise Iversen i et intervju i Samspill, magasinet til Bergens Næringsråd.
Les intervjuet i Samspill nr.5 2013  her.


God samvittighet på tube

Hvert år deles millioner fra Kavli-overskuddet ut til gode formål. Det gjør noe med de ansatte på Kavli, skriver Bergensavisen.
Les oppslaget i Bergensavisen (31.12.2013)her


Oppsøkende musikk

Gulljazz et et oppsøkende festivaltilbud som bringer jazzmusikk til beboere på sykehjem, som ikke selv kan oppsøke musikken. Kavlifondet er hovedsamarbeidspartner.
Les om Gulljazz i fagtidsskriftet Demens og alderspsykiatri vol 17 nr. 3 2013 her


Friskunst! – et skoleprogram fra Oseana Kunst og Kultursenter

Kavlifondet samarbeider med Oseana Kunst og Kultursenter og Os Kommune når Oseana etablerer Friskunst! som første del i sitt formidlingsprogram.
Les om Friskunst! på midtsiden.no (5. oktober 2013) her
Les om Friskunst! i Os og Fusa Posten ( 7.oktober 2013) her


Livsglede for eldre

Kavlifondet samarbeidspartner Stiftelsen Livsglede for eldre som godkjenner sykehjem som følger livsgledeoppskriften: Samvær med barn og dyr, musikk og kultur, feiring av årstidene, frisk luft og respekt for hva hver enkelt liker. Les livsgledekoordinator Sigrid Seppolas kronikk i Adresseavisa (28.august 2013) her


Oslo får “Mathall” for de sultne

Et tomt lager skal fylles med prima mat som ellers ville gått i søppelbøtten. Matsentralen skal dele ut mat til Oslos vanskeligstilte. Kavlifondet er bidragsyter.
Les om Matsentralen i Aftenposten (12.august 2013) her

Les om åpningen av Matsentralen i Aftenposten (2.september 2013) her

Les om åpningen av Matsentralen i Handelsbladet (september 2013) her


Kirurg, men ikke lege

I Afrika er opplæring av andre grupper helsepersonell i tradisjonelt legearbeid et viktig virkemiddel for å sikre befolkningen et helsetilbud. Hjelpeorganisasjonen CapaCare ble startet for å drive opplæring av helsepersonell i områder der helsetilbud mangler. Les artikkelen om CapaCare  skrevet av initiativtakerne til organisasjonen,  Brynjulf Ystgaard og Håkon Angell Bolkan, i Tidsskrift for Den norske legeforening (juni 2013) her.

Les om Kavlifondets samarbeidspartner CapaCare i artikkelen “Kirurgi og global helse”
i Overlegen, fagtidsskrift for overleger i alle spesialiteter i Norge. (nr 3 – 2013) her.


Pengedryss skaper vinnerkultur

Hvert år deles millioner fra Kavli-overskuddet ut til gode formål. Det skaper like mye motivasjon som lønnsomhetskrav, mener bedriftsledelsen.

Les oppslag i Bergens Tidende (9.juli 2013) her.


Motiverende eierskap – Godt salg av tubeost og Q-melk gir millioner til veldedige formål verden over.

– verdiskapning for gode formål er helt sentralt i vår bedriftskultur, sier Reidar Lorentzen, styreleder i Kavlifondet, til
Kapital nr 8 (8. – 10.mai 2013). Les intervjuet her


Kavlifondet støtter Maria Gjerpes innsamlingsdugnad for ME-forskning

– Beløpet er beskjedent, men vi håper at dette kan få andre til å gi, sier daglig leder i Kavlifondet Inger Elise Iversen til Bergens Tidende (26.april 2013).
Les om innsamlingsaksjonen og Kavlifondets støtte til ME-forskning her.

Les også: Her får ME-syke Maria en stor overraskelse (BA 30.april 2013)
Bergen Arbeiderblad var med da Maria Gjerpe overrakte ME-forskerne ved Haukeland sykehus 1,3 millioner kroner som hun har samlet inn. Inger Elise Iversen overrakte en overraskelse til Maria: ytterligere 300 000 til ME and You fra Kavlifondet. Les mer

Les også: Maria samlet inn 1,3 millioner til ME-forskning – så fikk hun tidenes drahjelp (TV2 30.april 2013)
TV2 dekket Maria Gjerpes overrekkelsesseremoni, da Inger Elise Iversen fra Kavlifondet overrasket med å gi ytterligere 300 000 kroner til innsamlingsaksjonen.

Les mer.


Pianister i verdensklasse konkurrerer i Tromsø

Kavlifondet er med som støttespiller når unge pianister fra hele verden konkurrerer i Top of the world, i juni 2013.
Les om konkurransen og samarbeidet med Kavlifondet i Nordlys og Tromsø.


Epleslang og smøreost

“Verden forandres. Hele tiden. Av mennesker som vil. En mann og hans smøreost. Tre damer på epleslang. Takk for påminnelsen om at det meste er mulig – bare vi vil,” skriver kommentator Kathrine Aspaas i søndagsutgaven av Aftenposten 10.mars 2013.

Les kommentaren her.


Med lang holdbarhet

“Er det hensiktsmessig å tenke langsiktig i en verden som forandrer seg raskt?” er et av spørsmålene studentene ved Handelshøyskolen i Bergen stiller når NHH-symposiet går av stabelen i mars 2013.

“Med lang holdbarhet” er tittelen på artikkelen om Kavli og Kavlifondet i konferansemagasinet.

Les artikkelen her.


Ein gong gründer, alltid gründer

Utdanning er fellesnevneren for prosjektene Kavlifondet støtter i Malawi. En annen fellesnevner er at prosjektene drives av driftige vossinger. (Bergens Tidende 11.februar 2013).

Les artikkelen her.


Eventyret Kavli

Kavli fyller 120 år i 2013. Ola Grytten,professor i økonomisk historie ved NHH, er forfatter til boken om Kavlis historie. I denne kronikken skriver han om hva selskapet har betydd og fortsatt betyr for Bergen. (Bergens Tidende 20.januar 2013). Les kronikken her.

Aftenpostens matmagasin “Mat fra Norge” har anmeldt historieboken om Kavli. En bok som kan leses med stort utbytte selv om man ikke er spesifikt interessert i Kavli-konsernet, mener anmelderen. Les mer i Aftenpostens magasin Mat fra Norge her.


Kulturminister Hadia Tajik om Kavli

– Kavlifondet er et godt eksempel, sa kulturminister Hadia Tajik da hun var gjest i Jul i P2 26.desember 2012.

Les mer her.


Kavli i A-magasinet

A-magasinet hadde en fyldig omtale av Kavli-konsernet og Kavlifondet 30. november 2012.

Les artikkelen her.


Trives med fond til allmenn nytte

Intervju med daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen
Dalane Tidende 26.september 2012.

Les intervjuet her.


Gir melkemillioner til gode formål

Hos en av Norges største dagligvareprodusenter heter eieren god vilje.
Vårt Land – onsdag 11.juli 2012.

Les hele saken her.


Kavlifondet støtter ME-forskning ved Haukeland sykehus

– ME forskningen er etter vår oppfatning et område som har vært sterkt underfinansiert både nasjonalt og internasjonalt, sier Iversen til tv2-no (20.11.2011)

Les mer.