20. september 2021

Kavlis koncernchef: – Meningsfull motivation

– Kavlikoncernen ska skapa medel till goda syften. Det betyder helt enkelt att vi har press på oss för att goda ändamål ska få ut så mycket som möjligt, och vi använder det som en meningsfull motivation, säger Kenneth Hamnes.

Den 1 februari 2021 tillträdde Kenneth Hamnes som ny koncernchef för Kavli Holding AS. Kavli Holding är det företag som äger alla koncernens dotterbolag i Norge och utomlands, kallat Kavlikoncernen i korthet.


Kenneth Hamnes, koncernchef i Kavli Holding AS

Framtidsinriktad ledning

Ända sedan Knut Kavli överförde ägandet till Kavlifonden 1962 har en del av vinsten investeras i att stärka och vidareutveckla verksamheten, medan resten delas ut till goda ändamål. Dessutom hanteras en finansiell portfölj som balanserar både finansieringen av den ideella verksamheten och eventuella kapitalbehov i Kavlikoncernen.

Knut Kavli var tydlig med att koncernen ska präglas av framtidsinriktad affärsledning. Med Kenneth Hamnes (51) har Kavlikoncernen fått en ledare med bred erfarenhet från, och ett starkt engagemang för, livsmedelsindustrin. Civilekonomen har en bakgrund som bland annat VD för Maarud AS, försäljningsdirektör i Stabburet AS och produktchef i Lilleborg AS. Han kom till Kavli från sitt jobb som VD för vin- och spritföretaget Arcus ASA.

– Jag har arbetat i och runt livsmedelsbranschen hela min karriär. Jobbet i Kavlikoncernen liknar det jag har gjort tidigare; det rör sig om starka varumärken, fokus på innovation och hård konkurrens. Det som är unikt och annorlunda är formen för ägarskapet. Att arbeta för en ideell stiftelse kommer att vara nytt och spännande och betyder definitivt något extra. Jag är stolt när jag kan förklara detta för människor som ännu inte vet, säger Hamnes.

Det lilla extra

Koncernchefen berättar att forskning visar att företag med ett syfte som är större än att ”bara tjäna pengar”, presterar bättre över tid.

– Jag uppfattar att detta betyder mycket för alla våra anställda; att vinsten går till goda ändamål inom forskning, humanitärt arbete och kultur. Jag är också säker på att både värdegrund och syften kommer att bli viktigare för att attrahera bra medarbetare. Arbetssökande idag vill ha meningsfulla jobb, och vi är perfekt positionerade där, menar Hamnes.

– Kavli har haft en fantastisk utveckling under många år, så vi kommer att göra vårt bästa för att detta ska fortsätta. Jag tror att den extra dimensionen ger oss något extra, fortsätter han.

Starka varumärken

Koncernchefen beskriver Kavli som ett ledande livsmedelsföretag med starka varumärken och en solid position på lokala marknader.

– Kavli är mycket väl ansett och hävdar sig regelbundet i rankingen kring innovation, varumärkesstyrka och hållbarhet. Vi har en bra dialog med konsumenter och kunder och letar alltid efter insikter som vi kan förvandla till lönsam tillväxt.

Lokala smaker

Kavlikoncernen har idag verksamhet i fyra länder: Norge, Sverige, Finland och Storbritannien. Enligt Hamnes är Kavlikoncernens sätt att arbeta en av dess styrkor på marknaden.

– Kavli har en multilokal organisationsstruktur. Detta innebär att de lokala företagen har en egen värdekedja för produktutveckling, produktion, marknadsföring och försäljning. Detta gör att vi kan pricka ännu bättre med lokala smaker och koncept. Våra styrkor märks genom våra fantastiska varumärken som Kavli, Q-Meieriene, Skyr, Primula, Eriks, Planti, Johnny’s och många andra, säger Hamnes.

Vägen vidare

Så hur går vägen under hans ledarskap. Hamnes betonar att strategin ligger fast:

– Vi kommer att fortsätta den fina utvecklingen och växa både organiskt och genom förvärv. En av de viktigaste uppgifterna nu är att slutföra vårt nya fantastiska mejeri på Jæren och leverera den ambitiösa innovationsplan som ligger till grund för investeringen. Dessutom måste vi ständigt arbeta hårt med vår förbättringskultur, och jag menar att vi kan bli ännu grymmare så att Kavlifonden kan bli ännu mer generös, säger han.

Hamnes beskriver sig själv som en lagspelare och han vill inspirera företagen att samarbeta ännu mer.

– Vi har många mycket skickliga medarbetare i hela Kavlikoncernen och jag hoppas att jag kan inspirera alla att fortsätta det goda arbete som hittills har gett väldigt bra resultat.

– Vad kommer att vara viktigt för Kavlikoncernens väg framåt?

– Här vill jag lyfta fram hållbarhet. Det är ett socialt ansvar vi på Kavli tar på allvar. Arbetet pågår i de olika företagen och vissa länder har kommit lite längre än andra. Men, det är väldigt upplyftande att Q-Meieriene och Kavli i 2021-rapporten för Sustainable Brand Index uppnådde andra respektive femte plats av 33 rankade företag och varumärken inom livsmedelskategorin. Q-Meieriene var nummer åtta på totallistan! Detta är väldigt inspirerande för hela företagsgruppen och det arbete vi har framför oss.