24. april 2022

60 år med Kavlifonden: Olav Kavli – mjukostens far

Historien om Kavlikoncernen är ett norskt industriäventyr med ost som huvudingrediens och en innovativ, karismatisk grundare i huvudrollen.

Nästa gång du gör en macka med Kavli baconost, skicka gärna en liten tanke till Fannestranda utanför Molde i mellersta Norge. För det var där, med utsikt över de stolta Romsdalalperna, bördiga åkrar och en fjord full av fisk, som Kavlis äventyr började.

KÖPMANNEN: Olav Kavli (1872-1958)

Den 7 januari 1872 föds Ole Knudsen Kavli som det fjärde barnet i en syskonskara på sex. Familjens gård är liten och alla måste bidra för att de ska ha mat på bordet och kläder på kroppen. Med kor, får, kycklingar, grisar, fjordfiske och avverkning får de ihop ekonomin genom hårt arbete.

Ole, eller Olav som han så småningom kallar sig själv, lär sig tidigt att ödmjukhet, hårt arbete och sparsamhet är en dygd, och redan som sjuåring börjar han spara. Han tjänar pengar på olika småjobb och målet för sparandet är tydligt: ​​han vill resa ut i världen och starta sitt eget företag.

Bra timing

När Olav fyller 18 år har han ett eget kapital på 60 kronor. Det motsvarar ungefär en månadslön. Pengarna blir starten på Kavlikoncernen. Bara dagar efter att Olav har blivit myndig åker han till Bergen. Planen är att ta kvällskurser på handelshögskolan, arbeta under dagen och få med sig värdefull erfarenhet innan han startar sitt eget företag. Den 28 mars 1893, tre år efter att han kom till västra Norges huvudstad, registrerar den handelskraftiga 21-åringen företaget O. Kavli.

I sin verksamhet säljer han ost, smör och köttprodukter. Mesost från Trøndelag är den viktigaste produkten i början.

Olav Kavli lyckas pricka bra i tiden när han etablerar verksamheten. Bergen växer snabbt. Mejeriprodukter produceras industriellt och lyxvaror som ost och smör säljer bättre och bättre. Med en allmän ökning av välstånd i samhället är allt på plats för framgång för unga Kavli.

HANDELSBREV: Det var en stolt Olav Kavli som forlot Bergen Politikammer 28. mars 1893, med godkjent handelsbrev i lomma. Kavli-eventyret var i gang.

Framgång och motgång

Och det kommer att bli en framgång. Genom ett sekel präglat av två världskrig, ekonomisk kollaps och återuppbyggnad, kallt krig och kärnvapenkapprustning bygger familjen Kavli sin livsmedelsgrupp produkt för produkt. Ibland med ett steg framåt och minst två tillbaka. Som år 1924. Då går företaget O. Kavli i konkurs efter likviditetsproblem och några dåliga investeringar. Men bara en månad senare bildas aktiebolaget O. Kavli AS och verksamheten fortsätter.

– Historien om Kavli är fascinerande, säger Ola Honningdal Grytten. Ekonomiprofessorn känner väl till Kavlis historia efter att ha skrivit “Kavli – ett industriellt äventyr”, tillsammans med Kjell Bjørn Minde. Boken publicerades 2013 i samband med koncernens 120-årsjubileum.

”I Kavli har vi något så oortodoxt och onorskt som ett multinationellt företag baserat på ost och inte på fisk.”

– Olav Kavli blev en pionjär inom produktutveckling, norsk export och industriella etableringar utomlands, påpekar Grytten och fortsätter:

– Han var en sann äventyrare som reste med sin väska full av ost. Han insåg tidigt hur viktig marknadsföring och publicitet var och han räknade varje land som han lämnade ostväskan i som ett nytt exportland. Sedan blev det efter som enkelt att säga att Kavli exporterade till flera dussin länder.

Så kom Primula

Olav Kavli ville gärna vara först ut med saker. Omkring 1920 pågick en kapplöpning i den internationella ostindustrin om att göra en mjuk, välsmakande och inte minst hållbar påläggsost. Att få alla tre elementen på plats i en produkt var krävande, men den som lyckades med den ekvationen skulle nå en stor framgång.

År 1923 hade Olav och hans medarbetare lyckats göra en mjukost som smakade gott, inte var för salt och som höll länge. I september bjöd han in en exklusiv samling av gäster till den hemliga lanseringen av Primula, förpackad i en halvmåneformad låda med en kärnfrisk mjölkpiga på etiketten.

Osten föll alla i smaken, massproduktionen startade och 1924 registrerades varumärket Primula. Primula lanserades internationellt 1925 som världens första hållbara mjukost och erövrade snabbt stora delar av marknaden, hemma och utomlands. Osten blev grunden för Kavlikoncernens kommande framgång.

Fabriker i utlandet

Kavli var också den första i världen som sålde ost i tub, redan 1929. När export- och importreglerna på 1930-talet gjorde det svårt att sälja norska produkter till andra länder bestämde Olav sig för att etablera sina egna Kavlifabriker i Österrike, Danmark, Storbritannien och Sverige.

Så småningom blev faktiskt den internationella delen av koncernen viktigare än den norska. Efter andra världskriget nästan femdubblades omsättningsvolymen på några år.

– Allt Olav gjorde understryker de ambitioner han hade. Under 65 år lyckades han bygga upp ett norskt multinationellt livsmedelsföretag. En del av framgången låg i hans förmåga att rekrytera duktiga medarbetare, visa dem självförtroende och låta dem arbeta självständigt, säger Ola H. Grytten.

Besökte 80 land

– Olav Kavli var den visionära entreprenören som reste världen runt, som ett levande äventyr. Han besökte förmodligen cirka 80 länder. I över 60 av dessa sålde han ost, ofta genom att charma sin publik. Han beskrivs med rätta som mjukostens Ole Bull, tillägger han. Violinisten och kompositören Ole Bull var den första norska artisten som uppnådde internationell berömmelse.

Men alla äventyr har ett slut. Efter en hjärnblödning sommaren 1953 återfick aldrig Olav Kavli hälsan. Han drog sig helt tillbaka från styrandet av den dagliga verksamheten.

Den 22 september 1958 dog Kavli, 86 år gammal.

”Primula lanserades internationellt 1925 som världens första hållbara mjukost och erövrade snabbt stora delar av marknaden, hemma och utomlands.”