8. mars 2019

Tillsammans mot socialt utanförskap i Helsingborg

Med stöd från Kavlifonden kommer Erikshjälpen arbeta för att motverka socialt utanförskap bland barn, unga och föräldrar i riskzon.

2,5 miljoner norska kronor ges till projektet, som bygger på att skapa och stödja lokala, sociala initiativ.

En stor del av arbetet kommer att äga rum i Adolfsberg-området i Helsingborg, där det finns stora utmaningar med socialt utanförskap.

Utgångspunkt i secondhand-butik

I det nya projektet kommer Erikshjälpen, i samarbete med invånarna i området, partners, myndigheter och andra organisationer att bidra till fler initiativ för att minska utanförskapet.

Tillsammans med organisationerna Hela Människan RIA och Änglaverket driver Erikshjälpen en secondhand-klädaffär i Adolfsberg,

Med butiken som utgångspunkt kommer aktiviteter att drivas utformade med hjälp av deltagarna själva, i syfte att öka sammanhållningen, skapa nya möjligheter och tro på framtiden.

Ledelsen og medarbeiderne i Erikshjälpen ser frem til å utvikle bruktklærbutikken som et sted for å forebygge utenforskap Ledningen och medarbetarna i Erikshjälpen ser fram emot att utveckla secondhand-butiken som en plats för att förebygga utanförskap. Foto: Erikshjälpen

Långsiktigt förändringsarbete

– Vi är väldigt glada över möjligheten att utveckla den unika plattformen som våra butiker är, för att motverka utanförskap i ännu högre grad. Vi har redan bra samtal om samarbete med kommunledningen, socialförvaltningen och några befintliga aktörer. Vi är övertygade om att vi tillsammans med invånarna i Adolfsberg kommer att kunna skapa ett långsiktigt, varaktigt förändringsarbete, säger Birgitta Johansson, programansvarig för Erikshjälpens arbete i Sverige.

– Vi i Kavlifonden är mycket glada över att ingå detta samarbetsavtal med Erikshjälpen om ett spännande projekt med viktiga mål. Att förhindra utanförskap är en röd tråd i Kavlifondens utdelningar, eftersom det är nära kopplat till värden som inkludering och positiv mångfald, som vi vill hjälpa till att främja. Det är också viktigt för mental hälsa, en annan viktig satsning för Kavlifonden, säger VD för Kavlifonden, Inger Elise Iversen.

Arbetet leds av Erikshjälpens Sverigeavdelning, men kommer att äga rum i nära samarbete med Erikshjälpen Second hand i Helsingborg. Förhoppningen är att butiken i ännu större utsträckning blir en plats där människor kan skapa kontakter, bygga sociala nätverk, utvecklas på en personlig nivå och träna egenskaper som är viktiga för att de ska kunna få jobb i framtiden.

Frivillige og medarbeidere ved Erikshjälpens butikk i AdolfsbergVolontärer och anställda vid Erikshjälpens butik i Helsingborg. Butikerna är en spännande mötesplats för människor med olika bakgrund och livssituationer. Foto: Erikshjälpen

Kommer att stödja lokalt initiativ

– Erikshjälpen tror på lokalsamhällets kraft och att många samhällsutmaningar kunde ha lösts lokalt om vi bara började prata och arbeta tillsammans för att hitta lösningar på vanliga problem, säger Birgitta Johansson.

I projektet ingår därför att skapa ett forum där målgrupperna själva kan påverka och lösa problem i sitt område, kallat ”Shark Tank”. Lokala initiativ för att minska social utslagning kommer att uppmuntras och stödjas.

Välkomnas av kommunen

– Helsingborgs stad välkomnar Erikshjälpens ansträngningar att göra skillnad, framför allt för barn och ungdomar i Adolfsbergs-distriktet, säger Lars Thunberg (KD), kommunfullmäktige och chef för stadens beredskap för livskvalitet.

– Vi kommer att följa projektet med intresse och se flera möjligheter till synergier med det vi redan gör. Insatserna och det kreativa engagemanget från det civila samhället och ideella organisationer utgör en ovärderlig resurs och är ett mycket välkommet komplement till vad som görs inom den offentliga sektorn.

Bilden i toppen: Generalsekreterare i Erikshjälpen, Daniel Grahn, och medarbetare involverade i Erikshjälpens Sverigesatsning: Mia Clewemar Lundquist, Birgitta Johansson, Ann-Sophie Palmér, Mattias Inggesson och Ola Olsson. Foto: Erikshjälpen

Läs mer om Erikshjälpens verksamhet på deras hemsida