13. juni 2023

Kavlifonden får ny vd

Ingrid Paasche blir ny vd för Kavlifonden.

PressmeddelandeIngrid Paasche blir ny vd för Kavlifonden, den norska stiftelsen som äger och delar ut hela överskottet från Kavlikoncernen till goda ändamål.

– Kavlifonden är en unik ägare och stiftelse som gör stor skillnad för många. Jag ser fram emot att lära känna Kavliföretagen och alla medarbetare. Det är ett privilegium att få jobba med något så meningsfullt och varje dag kunna påverka viktiga samhällsutmaningar, säger Paasche, som närmast kommer från en tjänst som direktör för affärs- och marknadsutveckling hos Eiendomsmegler Vest i Bergen.

– Jag ser fram emot att använda min erfarenhet och kompetens till att vidareutveckla Kavlifonden och bidra till att vi får ut maximalt av de medel som stiftelsen delar ut till humanitära ändamål, forskning och kultur, säger Paasche.

Ingrid Paasche.

Ingrid Paasche är utbildad vid Universitetet i Bergen, Handelshøyskolen BI och Norges Handelshøyskole. Hon har genomgått AFFs Solstrandprogram och har lång erfarenhet av starka varumärken, ideell verksamhet och affärsutveckling, bland annat från energibolaget Eviny (tidigare BKK) och koncernen Sparebanken Vest.

Paasche tar över efter Inger Elise Iversen som har lett Kavlifonden sedan 2011.

Tillväxt och goda resultat i Kavlikoncernen har lett till ökade tilldelningar, från 17 miljoner norska kronor 2010 till rekordhöga 131 miljoner norska kronor 2018. 2022 delade Kavlifonden ut totalt 81,5 miljoner norska kronor.

Inger Elise Iversen. Foto: Anne Elisabeth Næss

– Jag har fått vara med om en fantastisk resa under de här åren. De ökade tilldelningarna har öppnat för spännande utvecklingsmöjligheter samtidigt som det också har ställt nya krav på vårt arbete för att medlen ska göra mesta möjliga nytta, säger Iversen som efter eget önskemål lämnar tjänsten den 1 februari nästa år.

Styrelseordföranden i Kavlifonden, Dag J. Opedal, vill rikta ett stort tack till Iversen.
– Under hennes inspirerande och värdeskapande ledarskap har Kavlifonden professionaliserats i alla led. Iversen har satt en djup och varaktig prägel på Kavlifonden, till glädje för väldigt många, säger styrelseordföranden.

– Samtidigt är det med tillfredsställelse och förväntan som styrelsen i Kavlifonden lämnar över stafettpinnen till Ingrid Paasche. Vi är glada över att Kavlifonden har rekryterat en ledare med hennes bakgrund och genuina engagemang för vårt ägarskap och och de goda ändamål vi stödjer, säger Opedal.

Kontaktpersoner på Kavlifonden

Inger Elise Iversen, vd: ingerelise.iversen@kavlifondet.no / +47 908 94 567
Ingrid Paasche, ny vd / +47 907 55 770
Dag J. Opedal, styrelseordförande: djopedal@gmail.com / +47 900 40 460

Bilder för fri användning kan laddas ner här

BAKGRUND

  •  Kavlifonden är en oberoende ideell stiftelse och ensam ägare till Kavlikoncernen.
  • Varje år delar Kavlifonden ut hela överskottet från Kavlikoncernen, efter drift och utveckling, till goda ändamål.
  • Totalt har Kavlifonden delat ut 1,2 miljarder norska kronor sedan stiftelsen 1962 grundades och gjordes till ägare av Kavli av Knut Kavli, son till Kavlikoncernens grundare Olav Kavli.
  • Kavlifondens stadgar anger att den ideella verksamheten ska bidra till att främja humanitära ändamål, forskning och kultur.
  • Prioriterade tilldelningsteman under de närmaste åren är att stärka psykisk hälsa hos barn och unga samt att bidra till bra lösningar för klimat och miljö.
  • Kavlikoncernen är en av Norges största, äldsta och mest internationella livsmedelskoncerner, med livsmedelsproduktion i Norge (Kavli och Q-Meieriene), Sverige (Kavli Sverige), Finland (Kavli Suomi) och Storbritannien (Primula Cheese och Castle MacLellan), med totalt 900 medarbetare.
  • Kavlikoncernen ägs till 100 procent av Kavlifonden genom Kavli Holding AS.
  • Intäkterna kommer från försäljning av livsmedel under varumärket Kavli och starka, lokala varumärken som Primula, Druvan, Eriks, Planti samt varumärken från Q-Meieriene , till marknader företrädesvis i Norden och i Storbritannien.