Det treårige opplæringsprogrammet er et initiativ fra Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn, og er rettet mot ungdom i alderen 14 til 19 år. Med fokus på å nå utsatt ungdom, samarbeider Geitmyra juniorkokker også med Nav, skoler og barnevern om rekruttering og oppfølging av unge som står i fare for å falle utenfor skole og arbeidsliv.
Matglede, mestring og muligheter
Ambisjonen med juniorkokker-programmet er å forebygge frafall fra skole eller arbeidsliv, og samtidig etablere en bærekraftig modell for ungdomsarbeidstrening i matbransjen.
Gjennom en kombinasjon av praktisk opplæring, veiledet arbeidstrening med kokker og betalte oppdrag i en ungdomsdrevet cateringvirksomhet, får deltakerne ta del i et reelt arbeidsmiljø, hvor de rustes med både praktisk og teoretisk matkunnskap, mestringsfølelse og arbeidserfaring.
Kunnskap om og ferdigheter som fremmer sunne matvaner og mindre matsvinn vil ha en sentral plass i opplæringen.
Tildelingen fra Kavlifondet på 1,6 millioner kroner er i tråd med stiftelsens to prioriterte satsingsområder, som er forebyggende tiltak for å styrke barn og unges psykiske helse, særlig gjennom støtte til prosjekter som fremmer inkludering, livsmestring og utdanning, og klima og miljø, med fokus på bærekraftige løsninger innen forbruk og produksjon.
Vinn-vinn for individ og samfunn
Daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche, beskriver prosjektet som et innovativt opplæringsprogram, og tror det kan skape positive endringer både for enkeltindividet og på samfunnsnivå.
– Ungdom får verdifull arbeidstrening og -erfaring, som kan styrke fremtidige muligheter i arbeidslivet. Samtidig får de mer og viktig kunnskap om sunne og bærekraftige matvalg. Matbransjen får støtte til å rekruttere flere unge, og gjennom utvikling av en bærekraftig modell for ungdomsarbeidstrening og matglede kan prosjektet dessuten bidra til forebygging av skolefrafall og bedre folkehelse, og slik skape varige samfunnseffekter, forklarer hun.
– Det må vi kunne kalle et vinn-vinn-prosjekt, og Kavlifondet er veldig glade for å kunne inngå samarbeid med et nytt og spennende prosjekt for barn og unge, sier Paasche.
Fotokreditt: Geitmyra
FAKTA OM GEITMYRA JUNIORKOKKER
- Prosjektet er et initiativ fra Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn, rettet mot ungdom i alderen 14 til 19 år.
- Målet er å forebygge skolefrafall, bedre folkehelsen blant unge og å styrke rekrutteringen av unge til matbransjen
- Geitmyra Juniorkokker samarbeider tett med Nav, skoler og barnevern for å sikre rekruttering og oppfølging av ungdom som står i fare for å falle fra i skole og arbeidsliv
- Gjennom arbeidstrening, en egen ungdomscateringbedrift, og med anerkjente kokker på laget, får ungdom verdifull arbeidserfaring, mestringsfølelse og sunne og bærekraftige matvaner
- Kavlifondet har tildelt det treårige opplæringsprogrammet 1,6 millioner kroner. Støtten sikrer deltakelse for 250 ungdommer
Fotokreditt: Geitmyra