3. desember 2024

Styrker foreldre for å gi barn og unge en god barndom

Den beste måten å styrke barn og unges oppvekstvilkår på, er ved å styrke foreldrene deres i foreldrerollen. Det er filosofien bak International Child Development Programme (ICDP) som nå blir tilgjengelig for flere med støtte fra Kavlifondet.

Kavlifondet har tildelt 1,4 millioner kroner til ICDP Norges arbeid med å gjøre programmet tilgjengelig for foreldre og andre omsorgsgivere i flere land.

– Vi gleder oss over et nytt og spennende samarbeid innenfor et av Kavlifondets høyest prioriterte områder, psykisk helse hos barn og unge, sier daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche.

– ICDP er et kunnskapsbasert lavterskeltilbud som skal bidra til å styrke livskvalitet og trivsel, og forebygge psykiske helseproblemer hos barn og unge. Vi har stor tro på at spredningen av dette programmet kan bidra til en bedre hverdag for barn i verden, sier Paasche.

Enkelt og forebyggende

ICDP er et enkelt helsefremmende og forebyggende veiledningsprogram som er laget for å bidra til en god oppvekst for barn og unge. Det retter seg mot foreldre og andre omsorgsgivere og har som formål å styrke deres omsorgskompetanse.

Programmet består av gruppesamlinger med samtaler og kunnskapsformidling, hvor foreldre får utforske og bevisstgjøres i sin rolle gjennom veiledning ved sertifiserte ICDP-veiledere.

Et viktig grunnprinsipp er at foreldrene ikke skal instrueres, men bli bevisst på det de gjør bra allerede og stimuleres til å finne løsninger som adresserer utfordringene de opplever.

– I ICDP tror vi på foreldres egen evne til omsorg. Ved å tilføre kunnskap og gi tid til å reflektere sammen, styrker vi foreldres mestringsevne slik at de blir tryggere og oppmerksomme foreldre for sine barna, sier daglig leder i ICDP Norge, Heidi Westborg Steel.

– Støtten fra Kavlifondet er uvurderlig fordi det gir oss muligheten til å utvikle en reelle ICDP Sharing Community. På samme måte vil vi tilføre kunnskap fortsatt om ICDP og barns utvikling som er lav i mange land, og så gi tid til å reflektere sammen i lys av den enkeltes kulturelle kontekst. Dette vil på sikt gi landet økt stedegen kunnskap om hva barns utvikling er i den enkelte kultur, sier Westborg Steel.

Én nøkkel er å hjelpe foreldrene til å bli mer sensitive til sine barn. Dette krever at de selv opparbeider en selvtillit i omsorgsrollen.

Veilederne blir sertifisert gjennom egne kurs i regi av ICDP, enten lokalt eller internasjonalt.

«Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på papparollen, men forstår nå at det er viktig å finne ut av det, slik at jeg kan være en god rollemodell for sønnen min.» – Småbarnsfar som har deltatt i ICDP

Dokumentert effekt

Effekten av ICDP er godt dokumentert.

Både nasjonale og internasjonale studier viser blant annet redusert bruk av uakseptabel avstraffelse av barn, bedre psykisk helse hos foreldre, spesielt mødre, og økt trivsel og trygghet blant barna de har omsorg for.

«Før ble jeg sint på datteren min og slo henne. Etter ICDP forstår jeg det emosjonelle behovet til datteren min. Jeg klarer å kontrollere sinnet mitt. Jeg ber datteren min om å bli med meg for å vaske klær og tar henne med meg ut for å gjøre ærender.» – Mor som har deltatt i ICDP

Samarbeid med flere aktører

Med støtten fra Kavlifondet skal ICDP Norge samarbeide med norske bistandsorganisasjoner og lokale samarbeidspartnere for å gjøre ICDP tilgjengelig i Nepal, Tanzania og Uganda.

ICDP er allerede innført i disse landene, men arbeidet er på ulike stadier i hvert av dem.

ICDP Norge skal bidra til å styrke samhandlingen mellom nasjonale enheter, øke kapasiteten og sikre kvaliteten på programmet i de tre landene.

– Arbeidet vil inkludere flere konkrete tiltak, sier ansvarlig for internasjonale tildelinger i Kavlifondet, Rune Mørland.

I hvert land skal det nasjonale ICDP-nettverk etableres eller styrkes med sertifiserte veiledere og trenere som selv skal gi opplæring og videre sertifisering i metoden.

– Det skal skapes digitale plattformer for samarbeid, kunnskapsdeling og opplæring som er døpt til ICDP Sharing Community. Videre følges arbeidet i de tre forskjellige landene opp for at denne forståelsen blir spredt og når så mange som mulig, forteller Mørland.

Bredt samarbeid

Prosjektet er et stort samarbeidsprosjekt med flere bidragsytere. ICDP Norge skal drive prosjektet i tett samarbeid med en arbeidsgruppe bestående av representanter fra partnere i de tre landene, samt ICDP International.

Andre norske partnere i arbeidet er Strømmestiftelsen, HimalPartner, Digni, Kirkens Nødhjelp, GlobalY, Fellesorganisasjonen, samt Grieg Foundation.

FAKTA

  • Mottaker: ICDP Norge
  • Tildelt beløp: NOK 1,4 millioner
  • Prosjektperiode: 2024–2026

Dette er ICDP

  • International Child Development Programme (ICDP) ble utviklet i Norge på 1990-tallet av professor Karsten Hundeide og professor Henning Rye ved Universitetet i Oslo i samarbeid med et internasjonalt team
  • Programmet er et av de mest brukte foreldrestøtteprogrammene i Norge og er foretrukket blant annet for flyktninger.
  • ICDP brukes i dag i over 50 land og er tilpasset både høyinntekts- og lavinntektsland.
  • I Norge har ICDP Norge to ansatte og et team på 300 sertifiserte trenere, samt 10 seniortrenere med bred internasjonal erfaring.
  • ICDP Norge er en aktiv partner i ICDP International, spesielt i Afrika og Asia. ICDP Norge har delt ledelse i Norske Nettverk for Global Mental Helse som jobber mot myndighetene for å kunnskap om og finansiering av psykisk helse i bistandsarbeid.

Les mer:

ICDPs hjemmeside

Facebook

LinkedIn

Instagram

ICDP-TRENERE: F. v. nasjonale ICDP-trenere Ezekiel Assecheck og Irene Ringo, og Heidi Westborg Steel. Foto: ICDP Norge
VEILEDEROPPLÆRING: ICDP veilederopplæring med partnere fra Strømmestiftelsen, YGlobal og Kirkens Nødhjelp. Foto: ICDP Norge