16. juli 2025

Utstillingen som sier Takk!

Fotograf Ronny Østnes har portrettert dem som holder sykehuset oppe – hver dag, i det stille. Utstillingen Takk! er en hyllest til godhet, fellesskap og mennesker som velger å være noe for andre.

I to år har han sett det for seg. Nå henger utstillingen her. Drømmen, som en gang bare fantes i hodet, er blitt virkelighet. – Dette er den viktigste utstillingen jeg har gjort, sier han, og lar ordene bli hengende i luften.

Fotograf Ronny Østnes står stille. Lar blikket gli over bildene som vaier lett i vinden. Han ser på dem med en slags stillferdig ærefrykt.

En hyllest til det norske helsevesenet.

Utstillingen heter Takk! – og det er ikke tilfeldig. – Jeg ville lage en verdiutstilling. Godhet er en verdi jeg mener vi snakker altfor lite om, sier han.

Det er den godheten han har foreviget. Ikke den høflige, overfladiske typen. Men den tause, uanstrengte godheten som oppstår i møte med pasienter og pårørende. Den som finnes i korridorer, vaktrom og operasjonssaler.

Der mennesker – helt bevisst – velger å være noe for andre.

– Helsearbeidere er ikke som superstjerner. De ber ikke om oppmerksomhet. Og likevel er de der, når alt annet faller sammen. Når de hundre problemene du går rundt med, plutselig koker ned til ett.

Hvem hjelper meg nå?

Fra pandemi til portrett

Ideen begynte å ta form etter pandemien. Den tiden da sykehusene sto midt i stormen, og resten av samfunnet – kanskje for første gang – forsto hva helsearbeid faktisk krever.
– Det slo meg hvor lett vi har for å glemme dem igjen. Men de glemmer aldri oss. De går på jobb – hver dag – for mennesker de aldri har møtt før.

I Takk! møter vi både kirurger og kokker, prester og portører, renholdere og sykepleiere. For Ronny handler det ikke om enkelthistorier, men om helheten – om kjeden av mennesker som holder sykehuset oppe.

– En kokk sa det så fint: «Jeg kunne jobbet hvor som helst. Men her kjenner jeg at det betyr noe.»

Sterke samtaler

Det har blitt mange samtaler underveis. Gode samtaler. Flere har gjort sterkt inntrykk på fotografen. Sykepleieren på palliativ avdeling, som beskrev hvordan jobben hennes hadde gjort henne trygg på livets siste reise.

– Hun møtte pasientene der de var – og i det, møtte hun også seg selv. Det fikk meg til å reflektere. Kanskje er det nettopp dét vi alle burde øve mer på. Å møte folk der de faktisk er – ikke der vi helst skulle ønske at de var, kanskje vi da også blir bedre til å ta vare på oss selv?

Et annet møte som satte spor, var samtalen med sykehuspresten som sa: «Å møte et annet menneske er å bli holdt våken av et mysterium.» — Var ikke det vakkert sagt? Nesten poetisk.

For er det ikke nettopp det livet handler om – å forsøke å forstå menneskene rundt oss? Å våge å være nysgjerrig, åpen for det vi ikke helt forstår.
Altfor ofte dømmer vi. Kanskje av frykt. Kanskje fordi det ukjente skremmer oss litt.

Takk! til fellesskapet

At utstillingen ble noe mer enn en visjon i hodet hans, takker han flere for: Kavlifondet. ALLE ANSATTE VED HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS, Bergen kommune og en gjeng ildsjeler med tid og tro på prosjektet.

– Økonomien stod i veien en stund. Men da Kavlifondet sa ja, visste jeg at det kom til å bli noe av. Da falt alt på plass.

Et øyeblikk ser han tomt fremfor seg, som om han ikke helt fatter at utstillingen faktisk er blitt en realitet – selv om han står rett foran den. – Jeg fikk god hjelp fra kommunikasjonsavdelingen på sykehuset. Og fotoklubben BEKKALOKKET – de stilte opp og hang opp bildene på dugnad. Det hadde aldri gått uten dem.

Et fotografi større enn seg selv

Ronny håper Takk! blir starten på noe større. At portrettene kan henge i flere byer. At flere får lyst til å jobbe i helsevesenet. Men mest av alt:

– Jeg håper de som er avbildet kjenner seg sett. At de føler seg løftet. At folk som går forbi stanser litt, ser dem – og tenker: Du er viktig!


Om Ronny Østnes

Ronny Østnes (f. 1973) er en prisbelønt fotograf og formidler med mesterbrev i fotografi og over 30 års erfaring. Han er kjent for sitt sterke portrettarbeid og engasjement i kunstprosjekter med barn og unge over hele landet. Østnes har stilt ut på blant annet KODE, Stortinget og Grieghallen, og har hatt over 60 separatutstillinger. Arbeidet hans kjennetegnes av nærhet, varme og sosialt engasjement. Ved siden av utstillinger og bokutgivelser holder han jevnlig foredrag og workshops, og har vært en viktig stemme i kunst- og kulturformidling på Østlandet og nasjonalt.

Fakta om utstillingen Takk!

Takk er en hyllest til det norske helsevesenet gjennom 40 portretter av ansatte ved Haukeland Universitetssykehus. Fotograf Ronny Østnes løfter frem menneskene bak rollene – de som gir omsorg, trygghet og livsviktig hjelp hver dag. Utstillingen formidler takknemlighet, nærhet og respekt for en yrkesgruppe som ofte står i stormen.

Utstillingen Takk! henger ved Lille Lungegårdsvannet (mot Kode) i hele juli. Gratis og åpen for alle.