9. november 2011

«Fargespill» – Et sosialt kulturprosjekt

Kavlifondet støtter den flerkulturelle musikalske forestillingen «Fargespill». Målet er å få spredd prosjektet til flere byer i Norge.

Fargespill» debuterte med suksess i Bergen i 2004
og har siden den gang produsert forestillinger som er sett av tusenvis av publikummere. I forestillingen kommer barn og unge fra alle verdenshjørner sammen og skaper musikalske møter.
Prosessen med å starte nye «Fargespill» i andre deler av landet er godt i gang. Pilotprosjektene er Larvik, Stavanger og Askøy. Organisasjonen i Bergen er fødselshjelper for pilotprosjektene, men meningen er at de på sikt skal drifte seg selv.


«Fargespill» debuterte med stor suksess under Festspillene i Bergen i 2004. Det er utviklet av Ole Hamre og Sissel Saue, og er et flerkulturelt kunstnerisk prosjekt der 60-70 barn og unge fra over 25 forskjellige land, inkludert Norge, medvirker på scenen.
Prosjektet har ikke integrering som hovedfokus, men det har blitt en viktig bieffekt av prosjektet. Da Ole Hamre og Sissel Saue satte i gang med «Fargespill» var det  musikkgleden og en nysgjerrighet på de kulturskattene som kommer til landet sammen med nye nordmenn som var drivkraften.Siden juni 2011 har «Fargespill» vært en egen stiftelse med fire fast ansatte og kontor i Bergen. Hovedbidragsyterne er Kavlifondet, Sparebanken Vest og Kulturrådet. Stiftelsen får også et fast tilskudd fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

(Kavlifonet samarbeider med Econa om prosjektet. Econa, tidligere Siviløkonomforeningen, bidrar gratis med kompetanse innen økonomi, markedsføring og ledelse.)

Internasjonalt mangfold i praksis
– «Fargespill» er en hjertevarm og fantastisk forestilling med positive sosiale konsekvenser, og målet er at konseptet også etter hvert blir spredd til andre land sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

En forutsetning for støtten til «Fargespill» er at metodikken blir nedfelt og videreført. Det er derfor laget bok og CD som skal gjøre det lettere for andre å gå i gang. Boken er både historien om «Fargespill», og en manual: En gjør-det-selv-katalog som viser trinn for trinn hvordan det er mulig å skape sitt eget «Fargespill»; i skoler og barnehager, i videregående opplæring eller i lokalsamfunn med flerkulturell befolkning.

Internasjonal interesse
– Støtten vi får fra Kavlifondet betyr mye enormt mye for oss, og gjør at vi nå kan satse på å spre «Fargespill» til andre deler av Norge, sier daglig leder i «Fargespill», Kjersti Berge.

På sikt er også planen å spre «Fargespill» til andre land. Prosjektet har ballet på seg, og har fått oppmerksomhet internasjonalt, spesielt fra de Nordiske landene.
– I første omgang bygger vi nettverk, og håper vi kan få til noe i fremtiden. Nå er målet i første omgang å etablere oss flere steder i Norge. Vi har for eksempel planer om å satse både i Oslo og Trondheim, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve dette unike kunstprosjektet avslutter Kjersti Berge.