26. oktober 2016

Kvinnefrigjøring gjennom teater

I Nepal har teateroppsetninger ført til at kvinner våger å kjempe mot fordommer og diskriminering i lokalsamfunnet.

Tekst Teresa Grøtan
Foto: READ Nepal

13237688_698769836892242_2092741992775902138_n

Teateroppsetningene er ikke basert på stykker av kjente dramatikere, men derimot blitt skrevet i møte med fokusgrupper i lokalsamfunnet der målet er å finne ut hvilke problemer samfunnet sliter med. Emner for teaterstykkene har vært familievold, kvinners eiendomsrett, polygami, alkoholisme, narkotikamisbruk, utroskap, trafficking, miljøvern og jenters utdanning.

Det to-årige prosjektet har vært gjennomført av den nepalske organisasjonen Read Information and Resource Center (READ Nepal) i samarbeid med Norsk Amatørteaterforbund, og økonomisk støttet av Kavlifondet.

Kvinners eiendomsrett

– Jeg har hatt det svært tøft i livet, og jeg vil ikke at barna mine skal gå gjennom det samme. Jeg vil kjempe for rettighetene mine. Min stemme skal bli hørt og mine rettigheter skal ikke lenger brytes, forteller Goma Bhusal, en av tilskuerne til stykket ”Citizenship” som ble oppført i landsbyen hennes.

Etter å ha sett stykket gikk Goma Bhusal rett til et kontor for å få de nødvendige papirene for å ta opp kampen for eiendomsretten etter sin avdøde mann.

– Å våge å ytre sine synspunkter høyt og offentlig er ikke noe som har vært en naturlig ting å gjøre på landsbygda i Nepal, og da spesielt ikke for kvinner. Nå våger de å ta tak i mer eller mindre tabubelagte emner, og også forhøre seg med sine medborgere om de har saker de ønsker å belyse, forteller generalsekretær i Norsk Amatørteaterforbund, Helen Hansen.

En viktig grunn til at teater kan være så effektivt, er at det ofte ikke finnes mange andre kilder til informasjon. Dessuten er mange analfabeter, og da kan de heller ikke benytte seg av de stedene der READ har opprettet sentre med bøker og aviser.

13010617_1171476812912011_4322611418530572970_n

Bøker, hagebruk og søm

Prosjektet har også gitt opplæring til unge, lokale skuespillere, til lese- og skrivekurs for landsbyboerne, til kapasitetsbygging for kvinnegrupper, opplæring i søm, hagebruk og dyrehold.

Blant de 25 unge skuespillerne som har vært engasjert i oppsetningene, har flere har fått nye tilbud både om film og TV. Teatergruppen er også etterspurt i flere lokalsamfunn.

– Jeg er den samme personen, men med en ny identitet. Jeg har blitt en leder og jeg kan skape historier om problemer og lage teaterstykker av dem. Jeg har begynt opplæring av barn i lokalsamfunnet mitt, og folk begynner å sette pris på arbeidet mitt, forteller Manju B.K., en av de unge skuespillerne.

Klare for nye oppdrag

– Prosjektet har utgjort en stor forskjell til det bedre for utrolig mange mennesker, spesielt kvinner og jenter, men også menn og gutter. Og det beste av alt, teatergruppen er klar for nye oppdrag. De har innsett og er svært stolte av at de kan påvirke sitt eget samfunn til å bli et bedre sted. Jeg er altså så stolt av dette prosjektet at jeg er på randen av å sprekke!, sier generalsekretær Helen Hansen.

Se også denne vakkert filmede videoen om teateret og oppsetningen av stykket ”Heks” og hvilken effekt det har hatt på lokalsamfunnet.

Les mer om READ Nepal

Les mer om Helen Hansen og Norsk Amatørteaterforbunds initiativ for bistå sin nepalske partner i å bygge et nytt READ senter  – og bidra gjerne selv!

Les mer om Norsk Amatørteaterforbund.