14. november 2016

En å chatte med når livet er vanskelig

Siden 2010 har det vært mulig å snakke med Kirkens SOS via chat. I samarbeid med Kavlifondet får Kirkens SOS nå anledning til å styrke chatten i løpet av de neste fire årene.

Tekst: Kirkens SOS
Foto: Torstein Ihle

sosportr-2902-m

Chatten er en skriftlig form for dialog via Internett. Gjennom chat når Kirkens SOS ut til unge mennesker. Det er mange unge som trenger en samtalepartner når livet er vanskelig, langt flere enn Kirkens SOS har hatt kapasitet til å ta imot.

På en tung dag kan jeg skrive til dere bare for at noen skal skrive tilbake at jeg ikke må ta livet mitt. Det hjelper at noen vil jeg skal leve, da holder jeg ut litt til.
Tilbakemelding fra innskriver på SOS-chat.

bildet-pa-broen

Når de unge

En av de aller viktigste erfaringene fra oppstarten med chat er at den når frem til mennesker mellom 15 og 30 år.

– Innskriverne er vesentlig yngre enn innringerne på telefon. I tillegg opplever vi at alvorlighetsgraden i samtalene på chat er svært høy. Temaene som blir tatt opp er blant annet selvskading, spiseforstyrrelser, ensomhet, mobbing, ulike former for overgrep og vansker med livsmestring. I tillegg handler over 50 prosent av samtalene om selvmord, forteller prosjektleder for SOS-chat, Lene Hopland Bergset.

Landets største krisetjeneste

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste. Hvert år besvarer den nærmere 200 000 henvendelser fra mennesker i følelsesmessig- og eksistensiell krise. Kirkens SOS tilbyr tre tjenester: SOS-telefon, melding og chat. Telefon- og meldingstjenestene er tilgjengelige 24 timer i døgnet, alle dager. På sikt er målet at dette også skal gjelde for chatten.

Til det trengs flere frivillige medarbeidere. Opplæringen av nye medarbeidere skal også styrkes. Det vil bli produsert relevant informasjonsmateriell og iverksatt ulike kommunikasjonstiltak for å gjøre tjenesten bedre kjent. Synlighet er en forutsetning for at Kirkens SOS skal klare å rekruttere flere medarbeidere til chatten og for at flere unge som trenger noen å prate med skal kjenne til SOS-chat.

1000 medmennesker

Nærmere 1000 frivillige medarbeidere betjener tjenestene for kirkens SOS. De frivillige er verken terapeuter eller leger, men ordinære medmennesker som bryr seg og bruker fritiden sin for å være tilstede for andre. Det gjør noe med møtet som skjer. Det skaper en unik og ekte tilstedeværelse.

Les mer om Kirkens SOS her.

Les også dette svært sterke blogginnlegget til rockestjernen Hans-Erik Dyvik Husby, som skriver: «Ring dem (…). Det kan redde livet ditt.»