Mat på bordet der det trengs

Matsvinn er et globalt problem – humanitært, økonomisk og for miljøet.

Vi i Vesten er verstingene. Hvert år kastes det omlag 100 kilo mat per person i vår del av verden, og nesten 70 kilo per nordmann.

Matsentralen gjør noe med dette. I fjor mottok og distribuerte de 1050 tonn matvarer som ble til 2,1 millioner måltider for vanskeligstilte i Oslo.

Om Matsentralen

«Matsentralen sørger for at overskuddsmat kommer til folk som trenger det.»

Anne Marie Schrøder,
Kommunikasjonssjef Matvett AS

«I 2016 hentet Matsentralen 200 tonn.»

Sylvia Lofthus,
Miljøsjef BAMA Gruppen AS

Dette er Matsentralen:

Matsentralen er en samarbeidspartner for matvarebransjen. De sørger for at bransjen enkelt kan gi fra seg overskuddsmat og raskt og effektivt formidler den videre til de som trenger det aller mest. Ved å samle inn overskuddsmat reduserer de matsvinn, sparer samfunnet for store summer og hjelper de som trenger det mest.

Matsentralen ble etablert i Oslo i 2013 av Frelsesarmeen, Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Pinsevennenes Evangeliesenter og IOGT Norge.

Mer enn 100 organisasjoner henter matvarer hos Matsentralen, som mottar mer enn 1050 tonn matvarer årlig.

Det jobbes med å etablere fem nye Matsentraler i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og på Sørlandet – og ny Matsentral i Bodø ble nylig etablert.

Fakta om matsvinn:

1/3

av all mat som produseres i verden går til spille.

95-115kg

mat går årlig til spille per innbygger i Europa.

20 mrd.

årlig matsvinn i Norge.

60 %

av matsvinnet stammer fra husholdninger.

(Kilder: FN og Matvett.no)

Dette kan du gjøre for å redusere matsvinn:

  • Spis maten i kjøleskapet før du kjøper nytt.
  • ”Best før” betyr ikke ”dårlig etter.”
  • Lukt, smak og se på maten før du eventuelt kaster den.
  • Planlegg innkjøpene dine og kjøp ikke mer enn du spiser.
  • Oppbevar matrester i tette bokser for å bevare holdbarheten.
  • Innfør restemiddag en dag i uken.
(Kilder: Matvett.no)
«Matsentralens arbeid handler om to av de viktigste spørsmålene i verden i dag: Mat og miljø. Kavlifondet har sans for at disse spørsmålene kobles til næringslivet. Matsentralens arbeid fører til en bevisstgjøring både om hvor mye mat som faktisk kastes her i landet, og hvor mange som faktisk trenger denne maten.»
Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

Kavlifondets rolle

Kavlifondet har støttet Matsentralen siden oppstarten i 2013, og forlenget i 2016 samarbeidsavtalen med tre år. I tillegg til å gi støtte til driften finansierer Kavlifondet en 60 % stilling for å videreutvikle og systematisere driften, med spesielt fokus på innsamling av penger og kommunikasjon. Kavlifondet ga oppstartsmidler til etableringen av Matsentralen i Bodø i desember 2016. Det er Kirkens Bymisjon i Bodø som har stått for opprettelsen.

Se hele intervjuet med

Christiano Aubert i Matsentralen her