Om De Gode Nyhetene

Det er lett å få inntrykk av at verden blir et verre sted, at utviklingen går i feil retning og at det ikke er mulig å gjøre en forskjell. På TV, i nyhetene, i aviser og på nettet blir du møtt av en virkelighet der det er de dårlige nyhetene som dominerer.

Men det stemmer ikke!

Fakta viser at veldig mye har utviklet seg i positiv retning de siste 20 årene. Færre konflikter, færre fattige, færre dør av sykdommer vi har vaksiner mot og behandling for og flere jenter går på skole. Det finnes med andre ord nok av Gode Nyheter der ute. Vi vet bare ikke om dem. Fordi ingen forteller.

Når inntrykket er at alt blir verre, er det lett å bli motløs og passiv. Derfor viser De Gode Nyhetene at det er mye som går bedre i verden – og at det er mulig å gjøre en forskjell. Vi vil opplyse, overraske og bevege.

Nyhetene vi vil formidle viser at utviklingen går i riktig retning og at det nytter å hjelpe. Fra historier om bedre mødrehelse i Niger, skolemateriell til barn i Nepal og hurtigskoler i Burkina Faso til fortellinger om musikk mot demens, overskuddsmat til de som har lite og chattelinjer for ungdom med problemer her hjemme.

Vi har møtt menneskene som gjør verden til et bedre sted.

De Gode Nyhetene er hentet fra de over 50 prosjektene og organisasjonene Kavlifondet støtter innenfor humanitært arbeid, forskning og kultur internasjonalt og i Norge.

Jakten på De Gode Nyhetene

For å fortelle De Gode Nyhetene trengte vi gode nyhetsreportere. Derfor gjennomførte vi en audition. Vi så etter skuespillererfaring, rutine, bein i nesa – og glimt i øyet. Det var mange gode kandidater, og konkurransen var knivskarp. Tidligere NRK-profil Erik Wold var med på å vurdere kandidatene. Valget falt til slutt på Ebba J. Øberg og Brage Gundersen, begge ni år.

Det er mye å lære når du skal presentere nyheter. Hvordan skal du stå? Hvordan skal du prate? Samspillet mellom nyhetsankrene må være riktig. Tonen må sitte, og nervene må under kontroll når kamera ruller.

For at de skulle få lære hvordan det er å jobbe som reporter og nyhetsanker gjennomførte vi coaching-dag for Ebba og Brage. Nyhetsveteran Erik Wold kurset dem i hvordan en nyhetssending er bygd opp, proffene snakker og oppfører seg foran kamera.