I 2017 besluttet Kavlifondet å støtte The Victory Programme, et prosjekt drevet av Frelsesarmeen i Blaydon, nær Kavlis Primulaost-fabrikk i Gateshead, Newcastle. Blaydon er blant de ti prosent mest underpriviligerte områdene i Storbritannia og Nordøst-England.
Prosjektet består av kurs der familier får undervisning i sosiale ferdigheter og hvordan man kan klare seg på begrenset budsjett.
Kavlifondet var med på den siste samlingen til den første gruppen som tok del i programmet i Blaydon.
Støtten fra Kavlifondet går til å lære folk i området hvordan man kan dyrke grønnsaker, hvordan lage sunn og billig mat, samt teknikker for å få begrensede ressurser til å vare lenger. Gjennom de neste tre årene kommer omlag 100 mennesker til å fullføre dette programmet, som er utviklet basert på erfaringer fra rasjoneringstiden under andre verdenskrig.
Formålet med programmet er å styrke deltagernes selvtillit og selvbilde, å lære bort sosiale og praktiske ferdigheter, og å virke samlende på lokalsamfunnet.
– The Victory Programme har endret livet mitt. Jeg har halvert pengene jeg bruker på mat hver uke, samtidig som barna mine får nok å spise. Dette er ferdigheter ingen noen gang har lært meg, sier Melanie, som var i den første gruppen som fullførte programmet.
Melanie med diplomet for å ha fullført programmet.
Kurset består av seks uker med ukentlige samlinger på kveldstid. Her arrangeres det flere forskjellige aktiviteter, hvorav flere veldig enkle, men virkningsfulle. De spenner fra smakstester med produkter av samme type i ulike prisklasser, til ukentlige matlagingskurs og tips om hvordan man kan spare penger.
Deltakerne ble bedt om å evaluere sin egen framgang og hvor bra de følte seg gjennom de seks ukene kurset varte. Svarene viste at alle medlemmene i den første gruppen fikk økt selvtillit, og at de hadde knyttet nye vennskap som vil vare også utover programperioden. En av deltakerne ga også kurset æren for at hun hadde motivasjon til å forlate huset og til å etablere nye vennskap for seg selv og barna sine.
– Jeg var redd for å dra på det første møtet. Jeg hadde egentlig ikke forlatt huset mitt på flere uker, og snakket ikke med andre. Allison og de andre jentene var så vennlige, vi kommer til å fortsette og møtes etter at prosjektet er over, sier hun .
Seiersprogrammet bruker oppskrifter fra andre verdenskrig for å vise hvordan man kan få maten sin til å rekke lenger.
Allison Ellis er en av prosjektkoordinatorene for kurset.
For familiene som mottar støtte fra The Victory Programme er ikke fri eksperimentering med mat og nye oppskrifter en mulighet. De har ofte så lite penger igjen etter at alle regninger er betalt, at det å forsøke seg på retter som kanskje ikke blir spist, anses som å kaste bort penger som er sårt tiltrengt til andre formål.
– Frelsesarmeen har skapt et varmt, vennlig og fordomsfritt miljø som tillater deltakerne å eksperimentere og å oppleve noe nytt, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.
Etter hvert møte får deltakerne ta med seg maten de har laget hjem. Dette blir måltider for hele familien gjennom uken.
Frelsesarmeen jobber helhetlig for å forbedre livene til barn i Nordøst-England. Ved å gi foreldre verktøyene de trenger for å kunne tilby næringsrik mat til barna sine, lære dem å budsjettere forbruk i henhold til inntektene sine, og å spare penger til spesielle anledninger, forbedrer man livene til alle i familien.
– Mange av de som gjennomførte kurset dro også nytte av andre prosjekter støttet av Kavlifondet, slik som The Sage og deres korprosjekt «The Big Sing». Vi i Kavlifondet er stolte av å kunne gjøre en forskjell for menneskene i Blaydon og Gateshead, sier Inger Elise Iversen.
Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet
Allison, en av prosjektkoordinatorene, Inger Elise fra Kavlifondet og Kristy.
Deltager Katrine mottar sitt deltagerbevis fra Inger Elise Iversen.