28. juni 2018

Fortsetter arbeidet mot mødredødelighet

Stiftelsen Health & Development International Norway (HDI Norge) får ny støtte av Kavlifondet for å forebygge mødredødelighet i Niger.

Kavlifondet har i en årrekke støttet HDIs arbeid for å redusere mødredødelighet og fistelskader i underlivet ved fødsel i Niger.

Nå muliggjør en ny støtteavtale videre utvikling og styrket evaluering i to av disse prosjektene.

Forebygge fødselsfistel

Det ene er et prosjekt som forebygger fødselsfistel (obstetrisk fistula) i et område i Niger på størrelse med Rogaland fylke. Her bor over 300.000 mennesker, og fødselsfistel var et stort problem tidligere.

Les mer om prosjektet her: Landsbylegen i Niger

På grunn av prosjektet ble fødselsfistel borte i disse områdene. I tillegg er fødselsrelatert mødredødelighet redusert med 80 prosent, til et nivå en ser i land med langt sterkere økonomi.

– Med den nye støtten fra Kavlifondet, skal vi teste ut en ny vri på dette prosjektet, forteller lege Anders Seim, grunnlegger og daglig leder av HDI Norge.

Blødning hyppigste dødsårsak

Det andre prosjektet som vil få støtte, er det landsomfattende «Initiativet for å hindre at kvinner blør seg i hjel når de føder» i og utenfor helseinstitusjoner.

Kavlifondets støtte skal bidra på to måter til å nå målet om å halvere blødningsdød ved fødsel. Blødning er vanligvis den hyppigste årsaken til at kvinner dør ved fødsel.

– Med midler fra Kavlifondet kan vi kjøpe flere hundre tusen tabletter av et effektivt og billig medikament, magesårstabletter, som har den gunstige bivirkningen at de får livmoren til å trekke seg sammen, sier Anders Seim.

Ti kroner redder liv

To tabletter koster rundt ti kroner til sammen, og gis til moren straks etter barnet er født. Dette reduserer, i følge vitenskapelige undersøkelser, forekomsten av overdreven blødning ved fødsel med over 70 prosent.

– Denne enkle behandlingen redder liv og forebygger alvorlig blødningsanemi hos de som overlever, forteller Anders Seim.

Blødningsanemi kan ha store konsekvenser, som månedsvis med arbeidsuførhet og store økonomiske tap.

Kavlifondets støtte gjør det mulig å etterfylle lagrene så de ikke går tomme mens det jobbes med at Verdensbanken skal overta anskaffelse av det livreddende medikamentet.

Oppsyn og veiledning

Midlene fra Kavlifondet skal også brukes til videreføring av ordninger med overoppsyn og veiledning i klinikker og sykehus over hele landet. Dette arbeidet har Kavlifondet støttet siden 2017.

– Da så vi at slike besøk er enormt viktig for å lykkes med dette arbeidet. Vi har antatt fra starten at det ville være slik, men vi hadde ikke midler til å drive slik virksomhet før Kavlifondet trådte til. Det er en enorm lettelse for meg og kollegene i Niger at vi kan fortsette med slikt tilsyn og veiledning, rundt om der kvinner føder også i år, sier Anders Seim.

– Foreløpige tall tyder på at til og med det økonomiske utbyttet for befolkningen kan være betydelig, cirka tolv ganger kostnaden av initiativet.

Betydelig økning i overlevelse

Kavlifondet har også støttet HDIs arbeid for å forbygge fødselsfistel og forebygge dødsfall som følge av blokkert fødsel siden 2010.

– Blokkert fødsel var etter sigende det som tok flest kvinneliv ved fødsler i denne delen av Niger før prosjektet startet i 2008, i følge Anders Seim.

I ti år har blokkert fødsel som dødsårsak vært borte fra prosjektområdene, fødselsfistel har vært borte i ni år, og overlevelse ved fødsel er økt betydelig.

Med Kavlifondets nye bevilgning skal HDI utforske hvordan disse gode resultatene kan opprettholdes.

Hvordan opprettholde resultatene

– Det er i dag god kunnskap i alle landsbyer i prosjektområdene om de viktigste prinsippene for hvordan mødredødelighet ved fødsel enkelt kan forebygges, sier Anders Seim.

Med Kavlifondets bevilgning for de kommende to årene skal han også undersøke hvordan alle de gode resultatene kan opprettholdes.
– Det blir spennende år. Vi er veldig glade for Kavlifondets hjelp til arbeid som betyr så mye for så mange, sier Anders Seim.