21. juni 2018

Reisebrev fra Laos!

Åshild Aarø besøkte nylig landsbyen i Laos hvor Aay's Village driver læringssenter for barn med støtte fra Kavlifondet. Åshild jobber frivillig som leder og er en av grunnleggerne av Aay's Village.

Nå er det tre år siden drømmen om en ideell organisasjon i Laos ble til, og to år siden vi realiserte Aay’s Village. Vi begynte med en liten klasse på 20 elever, og har per i dag daglig kveldsundervisning for 150 barn i en fattig landsby i jungelen av Laos.

Alle som har besøkt oss i Laos, har rost oss opp i skyene for skolen vår, men har bemerket seg all søppelet som ligger rundt om landsbyen, i elven, ja til og med på fjelltopper. Plastikk ble nylig introdusert i Laos (cola, chips etc), men det gjøres ingenting for å samle inn søppelet. Det flyter, og det gjør vondt å se på små bare barneføtter tråkke rundt på plastikk, se dyrene spise på halvtomme poser med mat og samtidig vite hvor farlig plastikk er for miljøet.

Vi bestemte oss nylig for å fokusere stort på bærekraft, fordi vi ser at det kan kombineres med skolen vår. Derfor reiste jeg til Laos i år for å se om vi kunne gjøre noe med saken.

Vårt første bærekraftige prosjekt heter EcoBricks, og er et system hvor man samler inn plast og flasker, så stapper man flaskene full av plastikk og dernest bruker man denne «EcoBricken» som byggestein. Vi skal bruke våre EcoBricks til å lage en grønnsakshage som hele landsbyen kan bruke.

Det var nervepirrende å introdusere bærekraft og dette prosjektet til vårt lokale team og ikke minst studentene våre, men nervøsiteten min forsvant fort; Alle har tatt imot prosjektet med åpne armer! Jeg tror grunnen er at de selv har sett hvilken skade plastikken har i deres nærmiljø, men ikke tidligere har hatt riktige verktøy til å takle problemet.

Barna satt storøyde og hørte på våre lærere fortelle om plastikk, gjenvinning og bærekraft i timen. Vi viste dem også hvordan de kunne lage en EcoBrick, og fortalte at i neste time skulle de få prøve å lage en selv.

Det som skjedde videre varmet hjertet mitt; studentene våre kom neste dag med ferdig lagde EcoBricks, opp mot 14 stk hver! De hadde tatt ideene med seg hjem, og lagde EcoBricks sammen med familien sin før neste skoletime. Vi fylte et helt rom med EcoBricks første dag, og dette er bare starten.

Vi kommer til å fortsette å fokusere på bærekraft fremover. Vi er interesserte i alle ideer og innspill, for her lærer vi mens vi går. Det vi vet, er at EcoBricks er ett steg i riktig retning.

Jeg er så stolt over vår lille organisasjon, og jeg er så uendelig glad for Kavlifondet som er med på våre sprell som viser seg å ofte være knallgode ideer!

Vi er nå på utkikk etter de gode ideene, men også de gode frivillige som vil bli med oss på reisen vår i Laos. Vi er fortsatt i startup fasen, så hos oss får du mye spillerom og sjans til å gjøre en virkelig forskjell for et samfunn i Laos som har møtt på mye motgang.

Bli med oss som frivillig i Laos! Om du ikke kan reise til Laos så har du også mulighet til å hjelpe oss med gode ideer, ressurser eller finansiell støtte. Vi jobber frivillig, og alle ressurser går direkte til barna og nå også naturen i Laos.

Jeg gleder meg til å høre fra deg!

Hilsen Åshild