13. mai 2019

Vinnerne av Veslefrikkprisen og Årets U-trykk 2019 er kåret!

Premien for begge grupper var å fremføre komposisjonen sin med selveste Kringkastingsorkesteret (KORK) på prisvinnerkonsert i NRK Store Studio fredag 10. mai.

Veslefrikkprisen gikk til 7. trinn ved Knapstad Skule, mens vinnerne av U-trykk ble klasse 8C ved Knapstad ungdomsskole.

Lærer å skape musikk i skolen

Veslefrikk er et prosjekt for elever fra 1.-7. trinn der elevene lærer å skape musikk i timer på skolen. Nytt av året er U-trykk som er et komposisjonsprosjekt for ungdom fra 8.-10. trinn.

Bak begge deler står Kavlifondets samarbeidspartner stiftelsen Skapia (tidligere Veslefrikk). Kavlifondet har støttet Veslefrikks arbeid siden 2017.

Les mer:

– Vi gratulerer vinnerne med hver sine velfortjente priser. Det er helt imponerende at de har klart å skape så mye flott, vakker musikk på forholdsvis kort tid i skoletimene. Det viser hvilken skaperkraft som bor i mange barn og unge, bare de får muligheten, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

 Kunnskapsminister Jan Tore Sanner møtte vinnerne før konserten. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Konsert med Kringkastingsorkesteret

Fredag var det en flott prisvinnerkonsert både for elevene, KORK og publikum i et fullsatt Store Studio. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sto for annonsering og utdeling av både Veslefrikkprisen og Årets U-trykk.

På konserten presenterte Kringkastingsorkestret utdrag fra alle finalistenes musikk, satt sammen i et medley for Veslefrikkprisen og et for Årets U-trykk. Deretter ble vinnerne ropt opp, og de fikk framføre verkene sine sammen med KORK.

Konserten ble direkteoverført fra Store Studio på Skapia og NRKs hjemmesider.

Se konserten i opptak hos NRK her!

 7. trinn ved Opedal skule vant Veslefrikkprisen med sitt vakre lydlandskap! Foto: Skapia

Veslefrikkprisen: Vakkert lydlandskap

Veslefrikk-elevenes komposisjon “Stillhet og Kraft” imponerte juryen bestående av komponister, som sier i sin begrunnelse:

I vinnerverket hører vi et godt planlagt og forberedt stykke musikk. Vi blir tatt med inn i et vakkert lydlandskap. I starten har dere fått til et vellykket spill mellom ulike elementer. Dere repeterer dem på en måte som gjør at vi hele tiden oppdager nye og spennende klanger som gir inntrykk av stillhet og rolig naturstemning.

 Elevene i 8C ved Knapstad ungdomsskole valgte et viktig tema for sitt stykke: Å tørre å skille seg ut, gå sine egne veier og gjøre annerledes valg. Foto: Skapia

U-trykk: Å gjøre noe annerledes

Vinnerne av Årets U-trykk hadde en valgt en annen type sjanger og tema. Komposisjonen “Å gjøre ditt” handler om det å gjøre noe annerledes og noe som andre kanskje ser på som unormalt. Juryen skriver i sin tilbakemelding:

Dere har laget en helt nydelig sang! Temaet dere valgte er et viktig tema. Altfor ofte tørr vi ikke å dyrke våre interesser fordi vi er redde for å ikke bli akseptert. Teksten er veldig rørende og poetisk og musikken passer utmerket til dens stemning!

De fem øvrige finalistene i Veslefrikk

Opphaug skole
Bjerkely skole
Nylund skole
Sunnylven skule
Stamnes skule

De fem øvrige finalistene i U-trykk

Stranda ungdomsskule
Atlanten ungdomsskole
Samfundets skole
Og hele to grupper fra Sunnylven skule

Les mer om finalistene her

Les mer om vinnerne av Veslefrikkprisen 2019

Les mer om vinnerne av Årets U-trykk 2019

Toppfoto: Opedal skule vant årets Veslefrikpris. Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

 NRK Kringskastingsorkesteret er fast samarbeidspartner for Veslefikk og U-trykk. Foto: Skapia

 Opedal skule fremfører sitt verk sammen med KORK. Foto: Skapia

 Elever fra begge skolene var tilstede i Store Studio. Foto: Skapia

 Kvartetten fra Knapstad ungdomsskole fremfører sitt stykke sammen med KORK. Foto: Skapia