20. februar 2020

Livskriser og deling på nett

Flere hundre mennesker deler sine viktigste livserfaringer, innsikt og gode råd i The Human Aspects videobibliotek. Kine Pedersens historie har fått flere voldsutsatte til å søke hjelp.

Tekst: Henriette L. Olsen og Hanne Eide Andersen

– Biblioteket beskriver egentlig verden. Det vi har mest av er historier om sorg, noe som vi alle på et eller annet tidspunkt går igjennom, sier Jimmy Westerheim, ukens hovedgjest i podkasten Tech, håp & kjærlighet.

Lytt til episoden her
Spotify
Apple Podcasts
Soundcloud

Syv av ti mennesker i Norge som sliter psykisk, søker ikke hjelp viser tall fra Folkehelseinstituttet. Det samme gjelder på verdensbasis ifølge WHO. Jimmys overordnede mål er å endre på dette.

– Det farligste ved en psykisk lidelse er når du føler deg alene og har mistet håpet om at dette vil endre seg. Det er ofte i denne tilstanden da suicidale tanker og handlinger skjer. Ungdommer i den sårbare tenåringsalderen er ekstra utsatt, sier han.

500 dybdeintervjuer fra 160 land

I dag består biblioteket av 500 timelange dybdeintervjuer med mennesker fra hele verden. Her finner du mennesker i alle aldre og flere ulike deler av samfunnet. Felles er at de forteller om sine største utfordringer i livet, hvordan de kom seg gjennom det og deler innsikt, informasjon og praktiske råd til andre i lignende situasjoner.

I bibliotekets søkefelt kan du søke på for eksempel angst, sorg, depresjon, mobbing, seksualitet, kreft, spiseforstyrrelser, utbrenthet, diskriminering, å ha vært på flukt og forskjellige psykiske lidelser. Alt sammen menneskelige erfaringer som svært mange opplever.

En egen serie kalt Generasjon Z, med tema unge og psykisk helse, er produsert med støtte fra Kavlifondet.

Les mer: Rekordhøye seertall for Generasjon Z og psykisk helse i livserfaringsbiblioteket

Videoene har nå blitt sett av titusenvis av mennesker i alle verdens land, med unntak av Cuba og Nord-Korea hvor det ikke er fri tilgang til internett.

Bryter ut av voldelige forhold

Det mest sette intervjuet er Kine Pedersens. Kine er aktiv i Vi tror deg og i filmen forteller hun historien om hvordan hun lenge levde i og til slutt brøt ut av et ekstremt voldelig forhold. Hun gir råd og deler innsikt fra de vanskelige prosessene med å anmelde og stå i rettssaker mot voldsmannen.

Les mer: Se videoen med Kine hos The Human Aspect her

Kine Pedersen. Foto: Mathias Hagen

– Etter at videoen med Kine ble publisert hos The Human Aspect, har flere voldsutsatte tatt kontakt og fortalt at de har brutt ut av forholdet og anmeldt voldsmannen, forteller Jimmy.

I podkasten forteller han også om egne erfaringer med kriser i livet, som etterhvert ble grunnlaget for stiftelsen The Human Aspect og verdens første digitale livserfaringsbibliotek. Historien om The Human Aspect er også historien om livet til Jimmy.

Ville ta livet sitt som 13-åring

Den starter når han som 13-åring ønsket å ta sitt eget liv. Tilfeldigheter gjør at han overlever. Jimmy må flere ganger oppleve tap og sorg, mobbing, ensomhet og utenforskap. Et stort vendepunktet i livet skjer da han knuser en skive i ryggen og får nerver i høyre ben ødelagt. Skadene gjør at han, som har vært en aktiv idrettsmann, mister viktige deler av sin identitet.

En alvorlig hendelse på jobb for Leger Uten Grenser i Afghanistan, hvor mange mister livet, gjør at Jimmy reflekterer mye over hvordan alle de involverte takler det: “Hvorfor er det sånn at hver gang vi går gjennom noe tøft så klarer vi ikke å snakke om det, selv når vi har gått gjennom akkurat det samme?”

Les mer: Skal lage filmer om psykisk helse for ungdom til livserfaringsbibliotek

Flere søker hjelp

Denne tanken blir etterhvert grunnlaget for The Human Aspect, hjemmesiden for verdens første livserfaringsbibliotek som lanseres i 2016.

Historiene om de som har søkt hjelp etter å ha sett en video, er stadig flere.

– Folk blir veldig motivert av vissheten om at de ikke er alene. Mange oppsøker hjelp hos psykolog og tar sitt første steg ut av sin egen utfordring. Det er også målet: Vi vil lukke gapet mellom vanlige folk og profesjonelle tjenester, fastslår gründeren av verdens første livserfaringsbibliotek.

Moises Silva, psykolog og utviklingssjef i The Human Aspect i panelsamtale under lanseringen av Tech, håp & kjærlighet. Foto: Anne Elisabeth Næss

Se alle videoene i The Human Aspects livserfaringsbibliotek her!

Toppfoto: Jimmy Westerheim. Foto: Mathias Hagen