8. april 2020

Her ser du alle filmene om Generasjon Z og psykisk helse

Nå kan du se alle videointervjuene om Generasjon Z i The Human Aspects livserfaringsbibliotek. Totalt har Kavlifondet støttet et 40-talls videointervjuer som alle tar for seg utfordringer i livet som har betydning for vår psykiske helse.

De handler om identitet, selvbilde, angst og andre psykiske lidelser, om sorg, savn og tap, alt som tilhører livets store utfordringer.

Men det handler også om muligheter, håp og deling av råd og innsikt. Og ikke minst handler det om Generasjon Z, dagens unge voksne og psykisk helse.

Kavlifondet har finansiert produksjonen av 45 filmer til serien «Generasjon Z». Nå er 42 av dem publisert i livserfaringsbiblioteket på hjemmesiden til The Human Aspect.

 

Her kan du se introfilmer til hver av filmene.

Solveig: Fra depresjon og dårlig selvbilde til kontroll over eget liv

Solveig Kaia Maureen Huse Drivenes ble deprimert og følte seg helt alene uten noen verdi. Årsaken viste seg å være ubearbeidede følelser etter mobbing i tenårene og en følelse av å bli utestengt på jobben.

Her forteller Solveig om hvordan hun tok kontroll over sitt eget liv og meldte seg inn i TeamJegLiker, et program for selvutvikling, og hvordan dette skulle bli et vendepunkt der hun klarte å bygge opp igjen selvtilliten sin.

Se full versjon av filmen her

 

Mikkel Sibe: Musikken reddet ham ut av ensomheten

Plutselig sto Mikkel Sibe alene og venneløs i skolegården, etter at hans eneste venn fikk sjansen til å henge med de «kule» barna. Hør ham fortelle om hvordan dette trigget fram depresjon og angst, helt til han satt på sengekanten med en kniv mot strupen og tenkte at ingen ville savne ham. Men noe stoppet han. Hør ham fortelle om hvordan musikken formet identiteten hans og ble redningen ut av ensomheten.

Se full versjon

 

Kine Pedersen Aamodt: Overlevde partnervold og anmeldte

– Jeg ble slått, sparket, voldtatt og misbrukt av partneren min i et og et halvt år. Jeg ble torturert og han truet med å såre familien min hvis jeg fortalte det til noen, sier Kine Pedersen Aamodt.

Se hvordan Kine endelig tok motet til seg og fortalte familie og venner om volden hun ble utsatt for, og hvordan livet hennes endret seg da hun ble hørt og trodd på.

Se full versjon

 

 

Ina Makeda Halvorsen Dyhre: Dans og musikk ble redningen

Ina Makeda Halvorsen Dyhre måtte flytte da foreldrene hennes ble skilt. Hun elsket det nye hjemmet sitt i Stavanger, men utfordringene startet da hun måtte flytte tilbake til Asker i tenårene.

Hun mistet det åpne samfunnet hun var vant til, vennene sine og hele det sosiale nettverket hun hadde, og hun opplevde å føle seg annerledes og utenfor så mye at hun ble deprimert. Se hvordan hun begynte å oppsøke nye fellesskap innenfor sang og dans i Oslo og hvordan dette skulle bli et vendepunkt for henne.

Se full versjon

 

Sinne og rus

Da Marcus André Bekkelund vokste opp flyttet han fra forelder til forelder og fra hjem til hjem. Han ble tvunget til å være selvstendig og vokste opp raskere enn vanlig. På toppen av det hele ble han mobbet på grunn av høyden sin og fordi han oppførte seg mer voksent enn normalt.

Hør hvordan Marcus utviklet et stort sinne og en følelse av å ikke være verdt noe og hvordan dette førte til en følelse av å være et offer. Se hvordan denne unge mannen startet med dop for å dempe sine egne overveldende følelser og hvordan han nådde et vendepunkt som startet hans vei ut av det.

Se full versjon

 

Still Shadey:

(Kortversjon kommer)

Han vokste opp under kaotiske forhold i London, og havnet i et miljø preget av narkotika og kriminalitet. I filmen forteller artisten Still Shadey, eller Luke, som han heter, klarte å snu livet sitt rundt og starte en karriere innen musikk.

Se full versjon

 

Yones Branes Elouazzani

Da jeg vokste opp måtte jeg forsvare meg selv fordi jeg verken drikker eller røyker. Dette gjorde meg engstelig for hva andre mennesker ville synes om meg.

Se hvordan Yones ble trygg på sin egen tro og stolt av de verdiene som gjør ham til den han er i dag!

Se full versjon

 

Kristina Svensen

Etter at moren hennes ble diagnosert med dødelig kreft, brøt Kristina sammen. En uke senere lå hun på baderomsgulvet og gråt ukontrollert.

Se hvordan hun tillot seg selv å kjenne på de gode dagene igjen etter morens død, og hvordan selvutviklingsprogrammet «TeamJegLiker» hjalp henne med å bygge seg opp igjen til den hun er i dag.

Se full versjon

 

Alexander Skadberg

– Jeg ble adoptert som liten og vokste opp i et hjem med kaos. En dag satt jeg på fanget til en mann jeg stolte på, som misbrukte meg seksuelt. Dette førte til at jeg fikk store identitets- og tillitsproblemer.

Etter tre år brøt barnevernet inn og en kvinne på omsorgssenteret klarte etterhvert å nå frem til Alexander. Det var likevel ikke før han holdt en presentasjon på skolen der han delte historien sin, at alt skulle endre seg.

Se full versjon

 

Simen Almås: Brannskadd og Utøya-overlevende

Da Simen var 13 år lekte han med bensin og plutselig stod han selv i flammer. Første gangen han så seg selv i speilet på sykehuset, så han et monster. Noen år senere ble han med sin politisk engasjerte søster på AUFs sommerleir på Utøya.

– Mine beste venner og jeg skulle bare ha det gøy, men det ble et mareritt. Plutselig så jeg en jente bli drept foran meg av en mann kledd i politiuniform, og vi løp. Jeg klarte å overleve flere møter med ham, men 69 andre var ikke like heldige.

– Søsteren min og jeg støttet hverandre gjennom sorgen og traumene, men også åpenhet og støtte fra familie og nære venner hjalp oss gjennom det. I dag bruker jeg disse erfaringene til å reise rundt i Norge for å fortelle ungdom viktigheten av å elske seg selv for den man er og å stå i de utfordringer som livet tilbyr, forteller han.

Se full versjon

 

Georgia May Anta: Mistet all selvtillit i voldelig forhold

– Jeg mistet all selvtillit etter å ha vært i et voldelig forhold. Jeg startet å tro på alt det negative om meg selv og endte opp som min egen verste fiende.

Hør i filmen hvordan hun klarte å endre et destruktivt tankesett, og til slutt klarte å å elske og akseptere seg selv igjen.

Se full versjon

 

Sudarshan Mahajan: Det er greit å være sårbar og be om hjelp!

– Som barn følte jeg meg utenfor. Jeg følte at jeg ikke passet inn noe sted. Da jeg ble eldre prøvde jeg å hjelpe søsteren min med hennes psykiske helse. Jeg forsto ikke at jeg samtidig sluttet å ta vare på min egen.

Sudarshan lærte at det er greit å være sårbar og spørre om hjelp, og bruker disse erfaringene til å navigere seg gjennom livet i dag.

Se full versjon

 

Nina Kayed: Mobbet fra barnehagen av

– Jeg ble mobbet allerede i barnehagen. Mobbingen varte gjennom hele barneskolen og jeg mistet all selvtillit og egenkjærlighet. Se hvordan jeg klarte å tro på meg selv og hvordan jeg lærte å elske og akseptere meg selv helt igjen.

Se full versjon

 

Sondre Oddvoll Bøe: Fant tilbake til gleden ved kunstløp

– Siden jeg var liten har jeg drevet med kunstløp, men jeg ble ofte mobbet for det. Min største drøm var å konkurrere i OL, men da jeg fikk sjansen ble jeg ikke kvalifisert.

I filmen får du vite hvordan jeg klarte å snu ting rundt og finne gleden ved å stå på skøyter igjen. Jeg innså at jeg var nødt til å være lykkelig utenfor skøytebanen for å kunne være en god og fornøyd atlet.

Se full versjon

 

Alexander Deither Andersen: Nytt fellesskap da barnevernet introduserte meg for tricking

– Det var alltid moren min som støttet meg i alt, men da hun døde ble jeg værende igjen alene. Jeg følte meg annerledes. Uten et sted å høre til, førte det meg inn i et liv med kriminalitet og avhengighet fra tidlig alder.

I filmen forteller Alexander hvordan hjelpen fra barnevernet introduserte ham  til sporten tricking, en kombinasjon av kampsport, breakdance og turn.

– Denne sporten ga meg et nytt fellesskap som gjorde meg i stand til leve et mer positivt og lykkelig liv.

Se full versjon

 

Noah Lind: Født i feil kropp

– Jeg følte meg alltid mer som en gutt da jeg vokste opp, selv om jeg var født som jente. Jeg slet med identiteten min i mange år og følte at jeg aldri helt ble akseptert for hvem jeg faktisk var.

Noah ble gradvis mer selvsikker da han startet med kjønnskorrigerende hormonbehandling.

– Se videoen min for å se hvordan jeg lærte å elske og akseptere meg selv for den mannen jeg vet at jeg er.

Se full versjon

 

Marius Sørlie: Bilulykken som endret alt

– Etter bilulykken følte jeg meg som en fiasko og en skuffelse. Jeg var fylt med et sinne mot meg selv fordi jeg gjorde noe så dumt.

Se hvordan han klarte å endre tankesettet sitt til å fokusere på alt det positive livet kan by på, og hvordan jeg i dag bruker erfaringene mine til å følge drømmen min og inspirere og hjelpe andre.

Se full versjon

 

Aude-Olivia Dufour: Ble utbrent som gründer

– Jeg jobbet lange dager med å starte min egen bedrift, all tid og energi ble brukt til dette. Til slutt ble jeg stresset og fullstendig utbrent fordi jeg ikke tillot meg selv å ta en pause.

Hun ble nødt til å forlate selskapet sitt, men i videoen forteller hun også hvordan dette ledet henne inn på en reise hvor hun gjenoppdaget seg selv.

– Jeg tar nå vare på både kropp og sjel, noe som hjelper meg med å lykkes i mitt profesjonelle- og personlige liv.

Se full versjon

 

Aarron Daniel Walsh: Deprimert som tenåring

– Da jeg var i tenårene var jeg deprimert. På et tidspunkt forlot jeg ikke huset mitt på to uker. Jeg følte meg veldig alene og jeg hadde et desperat håp om at noen skulle legge merke til meg og hjelpe meg.

Kompisen min så at jeg hadde det vanskelig og hjalp meg med å akseptere situasjonen. Dette førte til at jeg tok kontroll selv, og ikke tillot at depresjonen og angsten skulle kontrollere meg.

Se full versjon

 

Mayce Dagdoni: Mamma fikk kreft i min ungdomstid

– Istedenfor å søke rundt slik de fleste ungdommer gjør, måtte jeg takle at mamma hadde kreft. Jeg ble holdt rundt av faren min i en tid der jeg ikke var i stand til å takle smerten over det jeg hadde mistet.

I filmen forteller Mayce om hvordan hun forsto at hun måtte takle smerten, og akseptere at moren ikke lenger var der, før hun kunne ta tak i de mørke tankene og depresjonen.

– Derfra startet jeg å bygge den personen jeg er i dag.

Se full versjon

 

Vincent Michael Augustin: Møtte frykten og ble kvitt depresjonen

– Da en venn av meg hadde konsert ble jeg plassert på scenen sammen med han. Jeg gjennomførte bra, men ble personlig så ukomfortabel at jeg løp av scenen. Dette førte til at jeg tvilte på meg selv, og det var sånn depresjonen min startet.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg klarte å møte frykten i øynene og fortsette jobben som musiker. Dette ga meg muligheten til å øve på tilstedeværelsen min på scenen. Hør hvordan det å skrive og lage musikk har hjulpet meg med å helbrede meg selv og inspirere andre.

Se full versjon

Andreas Findal Andersen: Fra mobbing og dårlig selvtillit til rapping og kjæreste

– Jeg ble mobbet over flere år, men jeg prøvde å være sterk for å beskytte broren min. En dag fant jeg broren min med et røket tau rundt halsen etter at han hadde prøvd å ta sitt eget liv.

I filmen får du vite hvordan jeg utfordret meg selv til å opptre på en av skoleforestillingene på videregående, og beviste at jeg kan rappe til tross for at jeg er døv, hvordan dette førte til unnskyldninger fra noen som tidligere hadde mobbet meg, og hvordan jeg startet et nytt liv da jeg flyttet og møtte kjæresten min.

Se full versjon

 

Jonathan Castro: Følte at han måtte være den sterke i familien da broren døde

Etter å ha tilbragt store deler av livet i kriminelle miljøer i Oslo, døde broren til Jonathan i en overdose. Jonathan følte at han hadde feilet med å nå frem til ham, og at han aldri klarte å se forbi sin egen skuffelse over hvordan broren levde sitt liv.

– I filmen forteller jeg om hvordan jeg følte at jeg måtte være den sterke i familien og ikke tillot meg selv å sørge etter hans død.

Se full versjon

 

Alex Holmes: Brenner for å hjelpe andre som sliter

– Da jeg var yngre var jeg i et dårlig miljø med andre barn som utnyttet min lave selvtillit. Da en terapeut spurte meg, klarte jeg ikke å skrive ned en eneste positiv ting om meg selv.

Hør hvordan Alex klarte å endelig oppdage sin egen verdi og hvordan han begynte å være med mennesker som løftet ham opp.

– Denne erfaringen vekket lidenskapen min for å hjelpe andre som har utfordringer med sin mentale helse.

Se full versjon

 

Danat Tekie: Slik ble all motgangen motivasjon

– Jeg følte at jeg måtte kjempe for mange av avgjørelsene jeg tok og fikk i utgangspunktet sjelden den støtten jeg ønsket meg. Dette tok så mye tid og energi at jeg nesten gav opp et av mine drømmeprosjekter.

Hør i filmen hvordan jeg turte å holde meg til valgene jeg hadde tatt og brukte motgangen som en motivasjon til å jobbe enda hardere. Ved å inkludere min nærmeste familie i arbeidet mitt, hjalp det meg med å bygge en bro av forståelse.

Se full versjon

 

Lillian Aasebø: Mistet håret som tenåring

– Jeg ble veldig usikker på meg selv da jeg opplevde alvorlig hårtap som tenåring. Jeg følte meg ekkel og trodde at alle rundt meg dømte meg på grunn av håret mitt.

I filmen får du høre om hvordan jeg startet å snakke om tilstanden min og hvordan dette løftet mye vekt fra skuldrene mine. Jeg forteller om hvordan jeg bygget opp selvtilliten min og hvordan jeg nå lever livet mitt uten å konstant være bekymret.

Se full versjon

 

Ann Cecilie Larsen: OCD og angst

– Allerede da jeg var ni år gammel opplevde jeg mine første symptomer av OCD som etterhvert utviklet seg til angst. Jeg følte meg som en byrde for de rundt meg, og på et tidspunkt ønsket jeg ikke lenger å leve.

I filmen kan du høre hvordan jeg endelig fikk hjelp til å komme over frykten min, og hvordan jeg fant de verktøyene jeg trengte for å takle det.

Se full versjon

 

Kevin Johnsen: Mobbing ødela selvtilliten min

– Jeg ble mobbet mye da jeg vokste opp og selvtilliten min var ødelagt. Jeg følte meg som en irritasjon og en byrde for de rundt meg.

Så fant jeg et fellesskap som aksepterte meg for den jeg er. Da startet jeg å blomstre som person.

Se full versjon

 

Madelen Jensen: Konstant mobbet som barn

– Som barn ble jeg konstant mobbet, både på skolen og hjemme, på grunn av kroppen min. Jeg mistet all selvtillit og til slutt isolerte jeg meg fullstendig.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg bestemte meg for å endre livsstilen min ved hjelp av trening og et sunnere kosthold. Jeg forteller også om hvordan dette gjorde meg lykkeligere og mer motivert til å faktisk elske meg selv for den jeg er.

Se full versjon

 

Martine Sorthe: Ble perfeksjonist av mobbing

– Jeg ble perfeksjonist som en konsekvens av mobbing og ensomhet. Jeg gjemte meg bak en fasade og løp alltid i et hamsterhjul for ikke å måtte forholde meg til hvor uverdig jeg følte meg.

Til slutt innså jeg at dette ikke gjorde meg fullkommen og jeg bestemte meg for å gjøre noen endringer. I filmen forteller jeg om hvordan jeg lærte å vokse forbi perfeksjonismen, og til syvende og sist valgte å være klok, balansert og modig.

Se full versjon

 

Iselin Doret Brandt Bestvold: Knust selvbilde av mobbing

– I barndommen ble jeg utsatt for mye mobbing, noe som knuste mitt eget selvbilde. Jeg isolerte meg selv og hatet mitt eget speilbilde fordi jeg trodde på alt som ble sagt om meg.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg fikk til å endre tankesettet mitt om meg selv, og om hvordan det å omgås et aksepterende fellesskap gjorde at jeg kunne vokse som person og elske meg selv igjen.

Se full versjon

 

Ida Johanna Aaraas: Hatet meg selv etter år med mobbing

Hun hatet seg selv. Alle årene med mobbing gjorde henne til slutt til sitt eget monster. Ida Johanna var konstant kritisk til seg selv, mente at hun ikke hørte til i denne verden.

Se filmen om henne og hvordan en bok endret alt. Hun innså at hun ikke var et offer og at hun selv var ansvarlig for sine egne tanker og følelser. I dag bruker hun de samme verktøyene som den coachen og inspirerende foredragsholderen hun er.

Se full versjon

 

Ingeborg Senneset: Overlevde anoreksien, ble journalist og forfatter

Jeg tok meg selv i å se en annen person da jeg så meg selv i speilet. I omtrent én dag var jeg i en psykose der jeg sjonglerte mellom å ikke lenger ville leve og å virkelig ville komme meg gjennom tvangstankene og anoreksien.

Dette skulle bli mitt første vendepunkt. Se hvordan jeg klarte å skape et liv etter tre år på institusjonen ved å fokusere på å ta flere sunne valg i livet og bruke kreativiteten og lidenskapen min for nyheter til å bli den journalisten, forfatteren og sosialt engasjerte personen jeg er i dag.

Se full versjon

 

Marie Eikemo Larsen: Følte meg som en fiasko og avviste alle

– Da jeg vokste opp følte jeg meg som en fiasko i alt jeg gjorde. Jeg følte at jeg aldri var bra nok. Jeg isolerte meg selv fra mine jevnaldrene og startet å stenge følelsene mine inne, samtidig som at jeg avviste alle rundt meg.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg klarte å frembringe en følelse av å lykkes, og hvordan dette gav meg selvtilliten tilbake. Hør om hvordan jeg taklet å slippe mennesker tilbake inn i livet mitt, og hvordan jeg jobbet med å bli den beste versjonen av meg selv.

Se full versjon

 

Ingrid Maria Sauvage: Depresjon og selvmordsforsøk

– Da jeg vokste opp følte jeg at jeg ikke var god nok, og at jeg ikke kunne dele følelsene mine med venner og familie. Etter flere år der jeg følte meg både alene og verdiløs førte det til alvorlig depresjon og flere forsøk på å ta mitt eget liv.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg til slutt møtte noen som forsto meg og som oppmuntret meg til å søke om hjelp. Jeg snakker også om hvordan jeg har jobbet med meg selv for å endelig føle meg lykkelig igjen og leve et liv jeg aldri trodde jeg skulle få oppleve.

Se full versjon

 

Nazia Khatun: Slet med kroppsbildet

– Jeg slet med kroppsbildet mitt og følte at jeg aldri var verken bra eller tynn nok. Jeg begynte med boksing og utenfra så alt ut til å være helt fint. På innsiden derimot, ble jeg dypt deprimert, noe som etterhvert førte til selvmordstanker.

Se filmen om hvordan jeg turte å snakke ut og spørre om hjelp, til tross for stigmaet. Lær hvordan jeg sakte, men sikkert, jobbet med meg selv så jeg klarte å å elske den jeg er, og hvordan dette skulle bli min lidenskap.

Se full versjon

 

Ayaz Hussain: Måtte gjenoppbygge karrieren

– Jeg gikk fra å være ingen til å bli noen da serien min «Kazim Bæder» gikk viralt. Dette påvirket forholdet mitt både til meg selv og min familie kraftig. Da omgivelsene mine presset meg til å fortsette på samme sti, med den samme humoren som «Kazim», ble jeg både frustrert og deprimert.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg på nytt klarte å koble hva som var viktig for meg selv og familien min; å gi drivstoff til lidenskapen jeg alltid har hatt for skuespill, historiefortelling og film. Se hvordan jeg klarte å gjenoppbygge karrieren min på mine egne betingelser med en visjon om å ha en positiv påvirkning på samfunnet.

Se full versjon

 

Brandon Amato: Fremmedgjort av ADHD

I denne filmen får du høre om hvordan unge Brandon vokste opp med å bli fremmedgjort av lærere på grunn av hans ADHD, og hvordan han utviklet en bevissthet rundt både Tourette’s syndromet og psoriasisen sin. Livet hans skulle endre seg helt da han begynte å få panikkanfall som førte til angst og depresjon.

I intervjuet forteller han om hvordan han klarte å presse seg selv forbi frykten, ved hjelp av terapi og YouTube, hvor han fant sin lidenskap og en plattform til å bruke sine egne erfaringer til å engasjere og inspirere andre over hele verden.

Se full versjon

 

Linn-Karin Haugnes Olsen: Mobbing ødela egenverdien min

– Da jeg vokste opp ble jeg regelmessig mobbet, og sakte, men sikkert forsvant egenverdien min, helt til jeg ikke lenger kunne se noen mening med livet.

I filmen får du høre om hvordan jeg prøvde å bedøve følelsene mine ved hjelp av antidepressiva, men at ingenting endret seg før jeg flyttet og fant nye venner som brydde seg om meg. Det skulle snu livet mitt rundt så jeg kunne kjenne på lykkefølelsen igjen.

Se full versjon

 

Dumisani Moyo: Vanskelig overgang fra Zimbabve til London

– Jeg måtte flytte fra Zimbabwe til London og møte en fullstendig ny verden. Dette påførte meg flere traumer utenfor min kontroll. I filmen forteller jeg om hvordan min vanskelige fortid gav meg styrken til å takle nesten alle utfordringer senere i livet, og hvordan jeg bruker min egen historie til å hjelpe unge menn i dag.

Se full versjon

 

John Akinga Lihasi:

– Jeg hadde en fin barndom til tross for at vi var fattige. Det var først da jeg skulle begynne på skolen at jeg kjente på byrden da familien min ikke hadde råd til skolepengene. Etter det begynte byrden å dra meg ned og presset til å prestere knuste meg nesten.

I filmen forteller jeg om hvordan jeg klarte å jobbe gjennom presset og spørre om hjelp til økonomisk støtte for å dekke skolepengene mine, og hvordan akademiske prestasjoner og hardt arbeid gjorde meg til en rollemodell for andre.

Se full versjon