6. mai 2020

Digital matredderskole fra Spis opp maten

Folkebevegelsen @spisoppmaten skulle egentlig ha turnert 9. trinn i Oslo-skolene med matredderkurs denne våren. Nå får elevene undervisningen digitalt. 

Tekst: Hanne Eide Andersen

I vinter inngikk @spisoppmaten og Kavlifondet støtteavtalen som skulle sikre flere Oslo-skoler besøk av folkebevegelsen med opplæring for å bli matreddere. Målet med samarbeidet er at matsvinnet i husholdningene skal gå ned. 

Les mer: Kavlifondet støtter Spis opp maten

@spisoppmaten har på kort tid blitt Norges største folkebevegelse mot matsvinn med mer enn 100 000 følgere i sosiale medier.

F. v. Mette Nygård Havre og Susanne Nesse.

Skoleturné mot matsvinn

På skoleturnéen i Oslo skulle Susanne Nesse etter planen holde foredrag for elevene og lage restemat sammen med dem. Dette for å lære dem at råvarer som ikke ser perfekte ut fortsatt kan spises.

Målet med undervisningen er at elevene skal bli bedre til å bruke sansene og bli kreative på kjøkkenet når det gjelder å lage restemat. Dette vil igjen føre til at matsvinnet går ned i de tusen hjem. 

Digitalt foredrag om matredding

– Som følge av tiden vi er inne i har vi nå laget et alternativt opplegg for elevene. Elevene i Oslo-skolen som vi egentlig skulle ha besøkt, får nå et digitalt foredrag om matredding. Der blir de også oppfordret til å lage deilig restemat hjemme. Vi deler blant annet noen kreative oppskrifter med dem, forteller Mette Nygård Havre, leder av folkebevegelsen. 

Stor pågang

Det har vært stor pågang og aktivitet hos @spisoppmaten i sosiale medier etter at koronatiltakene ble iverksatte. Med mye hjemmetid har mange både laget og spist mer mat hjemme, og dermed også fått mer mat å ta vare på. 

– Vi får mange spørsmål om alt fra oppbevaring av mat til dette med datomerking av maten. Vi ser også at folk liker godt når vi legger ut poster der vi gir kreative tips til hva man feks kan gjøre med ulike typer rester eller grønnsaker. 

Susanne Nesse gleder seg til å holde digitale foredrag om matsvinn og matredding for skoleelever i Oslo. Foto: Spis opp maten

Økt bevissthet rundt kasting av mat

I en undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Q-Meieriene viste i april at 52 prosent nå sier at de har økt bevissthet på å kaste mindre mat i den tiden vi er inne i. 

Les mer: Vi kaster mindre mat nå

– Kanskje folk rett og slett får mer respekt for maten nå som vi står oppe i tøffe tider. Folk er mer varsom med økonomien, de ønsker ikke å gå så ofte på butikken og dermed blir de flinkere til å spise det de har tilgjengelig, forteller Nygård Havre. 

Blir det suksess med digital matredder-undervisning i Oslo-skolen så ser @spisoppmaten for seg at de kan tilby kurset til ungdomsskoleelever rundt om i hele landet. 

Kjenner du en mat- og helselærer på 9. trinn? Tips dem om matredderprogrammet!

Følg/kontakt @SpisoppmatenFacebook og Instagram!