16. april 2021

VI-appen utvides: Skal gi lavterskelstøtte til foreldre

Snart får suksessappen som har hjulpet tusenvis av norske par en egen foreldreversjon. Kavlifondet støtter prosjektet, og målet er å bidra til at flere barn får en god oppvekst.

VI-appen ble lansert februar 2020 og har allerede 38 000 brukere. Appen er gratis, og fungerer som et hverdagsverktøy for par som ønsker å styrke forholdet sitt.

– Skal ikke mye til

Appen er utviklet i samarbeid med noen av Norges fremste fageksperter innen samliv og parterapi, blant annet psykolog Catrin Sagen, kjent fra en rekke avisspalter, podkaster og TV-programmer.

– Foreldreutgaven av VI-appen skal rettes mer spesifikt mot foreldrerollen, og vil bli nyttig for foreldre som strever med stort og smått i relasjonen til barna i hverdagen. Og det vil jo ikke minst barna nyte godt av, sier Sagen.

I VI-teamet er også Frode Thuen, kjent parterapeut og professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet:

– Vi har gjennom arbeidet med VI-appen sett at ofte skal det ikke så mye til for at par oppnår en positiv effekt.

Han synes det er spennende at det digitale verktøyet snart også vil kunne støtte brukerne direkte i foreldrerollen.

– Jeg er sikker på at VI-appen vil bidra til at enda flere barn får vokse opp på en trygg og god måte – med trygge og gode foreldre, sier Thuen.

– Viktig forebyggende arbeid

Kavlifondet vil i 2021 støtte utviklingen av VI-appen for foreldre med 750 000 kroner.

– Dette er et viktig forebyggende arbeid, og vi gleder oss til å bidra til et nytt lavterskeltilbud som vil kunne gi god, faglig forankret støtte til foreldre. Med VI-appen blir en slik støtte mye lettere tilgjengelig for mange foreldre, noe som igjen vil bidra til en bedre hverdag for barna, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

Gjennom kunnskap, regelmessige påminnelser og oppmuntringer skal appen bidra til økt bevissthet i foreldrerollen i det daglige.

– Ved å gi regelmessige oppmuntringer, bidrar vi til å gi håp og tro på at man kan lykkes som forelder, sier Rachel Elgen, en av gründerne bak VI-appen og daglig leder i VI-teamet.

Foreldre-support i lomma

Rachel Elgen er selv mor til tre gutter på syv, syv og ni år.

– Vi har laget VI-appen fordi vi og mange andre trenger støtte i hverdagen, både som foreldre og som par. Derfor er det viktig at støtten er lett tilgjengelig.

Og lettere tilgjengelig enn i en app på telefonen, blir det neppe. Målet på sikt er at appen skal bli det ledende digitale verktøyet for foreldre og par i Skandinavia.

– Derfor er det fantastisk at Kavlifondet blir med på reisen videre, hvor vi skal videreutvikle VI-appen og sammen utgjøre en forskjell for mange, mange familier og barn, sier Rachel Elgen.

 

Tech, håp & kjærlighet

Tildelingen fra Kavlifondet er en del av satsingen Tech, håp & kjærlighet, hvor Kavlifondet fremmer effektiv og innovativ bruk av teknologi i samfunnsnyttig arbeid.

– Vi ser at i prosjekter hvor man lykkes med å ta i bruk kjent teknologi på en nyskapende måte, får man også mer ut av prosjektmidler og andre ressurser, sier Inger Elise Iversen i Kavlifondet.
Hun understreker at det er naturlig for Kavlifondet å bidra til å støtte foreldre i møtet med små og store utfordringer i hverdagen.
– Særlig siden dette i sin tur vil være til gode for barn og unges psykiske helse, noe som lenge har vært et satsingsområde for Kavlifondet, sier Iversen.

Lavterskeltilbud

Dette er et satsingsområde som naturlig nok psykolog Frode Thuen er opptatt av:
– Når foreldrene sliter med å takle foreldrerollen, øker risikoen for skjevutvikling hos barna. Trygge og gode foreldre er ofte avgjørende for hvordan barn og unge utvikler seg, sier han.

Da kan en app spesifikt rettet mot dette være god å ha.

– VI-appen for foreldre skal være et lavterskeltilbud, og jeg er veldig takknemlig for at Kavlifondet vil gjøre dette viktige tilbudet mulig, sier barnepsykiater og barnelege Irene Elgen.

Hun er også professor i barne- og ungdomspsykiatri ved Universitetet i Bergen – og en del av VI-teamet. Hun har stor tro på at appen vil bli til hjelp for mange familier.

– Lett tilgang til aktuell informasjon og faglige råd, og regelmessige oppmuntringer og påminnelser kan utgjøre en stor forskjell for mange.

Les mer om VI-appen på deres nettside. Du kan også følge dem på Facebook og på Instagram. Selve appen laster du ned gratis på Appstore eller Google Play.

Fakta:

  • Kavlifondet støtter utviklingen av VI-appen for foreldre med 750 000 kroner i 2021.
  • Foreldreversjonen av VI-appen skal etter planen lanseres rundt juletider i år.