28. juni 2021

Nora (16) og Ari (16) leder Jungeltelegraf1: Ungdomspodkast med lave skuldre og høy fremtidstro

Hils på Jungeltelegraf1 – en podkast for ungdom som tør der andre tier, og kaprer stadig nye lyttere under mottoet "lave skuldre og høy fremtidstro".

Hvordan velge det som er riktig for deg? Hva er smart å gjøre når du går på videregående? Hvordan få nye venner og beholde de gamle? Hva skjer hvis du havner i avhør hos politiet? Og kan humor redde deg fra noe som helst?

Slike spørsmål, og en lang rekke andre, får du svar på ved å lytte til Jungeltelegraf1. Den norske podkasten for og med ungdom er nå midtveis i sin andre sesong.

Lytt til Jungeltelegraf1 på Spotify og andre steder du hører podkast!

Siden august i fjor har de trosset pandemien og laget både vittig og informativ underholdning med kjente gjester som Leo Ajkic, Sigrid Bonde Tusvik og Yousef Hadaoui på den ene enden av skalaen, og fagpersoner som jurister, psykologer og FHI–direktører på den andre.

PODKASTVERTER: Nora Geiran Dingstad og Ari Bajgoria. Foto: Jungeltelegraf1

Rus og relativitetsteori

– Vi prater om det vi ungdom er opptatt av, på vår måte. Det er vi som bestemmer temaene og gjestene, forteller den ene av podkastens to faste programledere, Nora Geiran Dingstad.
Tematisk spenner det minst like bredt, fra grafitti, rus og hvordan styre unna fengsel til relativitetsteorien, feminisme og korona–utmattelse.

– Veldig mye av det som finnes der ute for ungdom er laget av voksne, og er gjerne litt ovenfra og ned, begynner Mattias Örn Alman-Kaas, som sammen med Monika Forvik utgjør de to voksne initiativtakerne bak podkasten. Begge har lang erfaring som ungdomsarbeidere.

– Vi mener at det å la ungdom selv sette agendaen er det som må til. Det er helt avgjørende at ungdom leder sendingene og hele prosjektet, rett og slett fordi vi mener at ungdom er best på å lage innhold for ungdom, sier Alman-Kaas.

Kavlifondet har vært hovedsponsor av Jungeltelegraf1 gjennom hele sesong 2, og var også med på syv episoder i fjor høst.

– Ungdom lytter til ungdom. De vet hva ungdom er opptatt av, og hvordan de kommuniserer for å nå ut til ungdom. Vi syns de klarer å skape gode samtaler med gjestene som både er interessante, morsomme og underholdende, sier kommunikasjonsleder i Kavlifondet, Hanne Eide Andersen.

UNG PÅ FLUKT FRA KRIG: “Jeg føler meg ikke som norsk eller syrisk. Jeg føler meg som Hassan”. I andre sesong snakket Nora og Ari med Hassan og Yousef (@yousefhaider234 @viper32h) om det å flykte fra hjemlandet sitt og krig til et ungdomsliv i Norge. Foto: Jungeltelegraf1

16-åringer bak mikrofonen

Etter halvannen sesong og snart et tredvetalls sendinger på merittlisten, er de 16 år gamle programlederne Nora Geiran Dingstad og Ari Bajgora for lengst blitt drevne i rollen og komfortable bak mikrofonen. Det har kommunikasjonslederen i Kavlifondet bitt seg merke i.

– Nora og Ari gjør en veldig god jobb både som programledere og med den redaksjonelle utviklingen. Det er fint å se hvordan de har vokst i rollene sine siden oppstarten. De er nysgjerrige og åpne, og samtidig tydelige på hva de mener er viktig å snakke om i podkasten, sier Andersen.

Også for voksne? – Absolutt!

Men er Jungeltelegraf1 bare for ungdom, eller har foreldregenerasjonen deres også noe å hente der?

– Absolutt! Det er jo også viktig for voksne å vite hva som foregår blant ungdommer, hvordan vi ungdom har det og hva vi er opptatt av, understreker Nora Geiran Dingstad.

Så langt viser lytterstatistikken at 62 prosent av lytterne er under 23 år. 21 prosent er mellom 24 og 40, mens 16 prosent er over førti år.

– Det er ikke overraskende at de også har en god del voksne lyttere. Foreldre med ungdom i huset, eller andre som er opptatte av ungdom, kan få mye god og verdifull innsikt ved å lytte til Jungeltelegraf1, sier Andersen i Kavlifondet.

– Medvirkning i praksis

Jungeltelegraf1 er allerede blitt en viktig podkast, mener programleder Ari Bajgora.

– Den gir lytteren nye perspektiver, tillater refleksjon og tar opp menneskelige ting som kanskje ikke alle tør å prate om, sier han.

Episodene strekker seg fra rundt førti minutter til godt over timen, og de fire ungdommene som står bak, har allerede begynt å glede seg til å starte på sesong nummer tre over sommeren.

Da helst uten for mye covid-19 med avlysninger i siste liten, karantene både her og der og innspillinger i studio bak pleksiglass og gjester tilstede på dataskjermene.

– Vi gleder oss over hver episode, det er jo fantastisk morsomt å jobbe med dette. Å være sin egen sjef, utvikle prosjektet helt fra start og få lage noe vi så inderlig tror er bra for ungdom, er verdifullt. Det er medvirkning i praksis, fastslår Monika Forvik.

– Dette er et hjertenært prosjekt hvor vi kan bidra til at unges stemme blir hørt og til at ungdom selv kan påvirke eget og andres liv positivt.

– Bidrar til innsikt og åpenhet

– Vi satser på å få inn ungdom i flere roller, både i markedsføring og produksjonen, etter hvert, forteller Forvik.

Ungdommenes tanke bak Jungeltelegraf1 har vært å utvikle et trygt digitalt samtalerom. Det er også mye av forklaringen på hvorfor Kavlifondet støtter podkasten.

– Kavlifondet vil bidra til at nettet blir et tryggere sted å være for barn og unge. Vi vil at mulighetene som ligger i den digitale utviklingen blir brukt på en måte som bidrar til samfunnet. Jungeltelegraf1 bidrar til innsikt, kunnskap og åpenhet rundt viktige temaer for ungdom, sier Hanne Eide Andersen.

RELASJONER: Hvordan få nye venner? Hvordan beholde venner og hvor mange venner kan du ha? Skuespiller og forfatter Iben Akerlie og Emad Salha, mentoransvarlig i Guttas Campus gikk i dybden på forskjellige relasjoner da de gjestet Jungeltelegraf1 høsten 2020. Foto: Jungeltelegraf1

Fra humor med Jonis Josef til ungdom på flukt fra krig

Har programlederne selv noen favorittepisoder de vil anbefale en random rookie å begynne med?

– For meg er det enten episoden om humor med Jonis Josef eller den med ungdommene som har vært på flukt fra krig, sier Ari Bajgora.

– Jeg er veldig glad i mange av episodene våre, men den vi spilte inn med helsesykepleier Hanne Kolden om motivasjon er veldig fin – og den vet jeg at det er mange ungdommer som har satt pris på å høre, supplerer Nora Geiran Dingstad.

– Ingenting er umulig

For gjengen bak Jungeltelegraf1 er det viktig å invitere lytterne med i samtalene rundt bordet i studio. De får mye respons og forespørsler fra lytterne om de kan ta opp forskjellige problemstillinger.

Ofte får de tilbakemeldinger av typen “sånn har jeg ikke hørt noen snakke om dette før”.

– Gjennom å høre andres tanker, meninger, historier og erfaringer tror vi at ungdom kan finne mer ut om seg selv, andre og samfunnet. Hovedmålet vårt er å bidra til refleksjon slik at de kan navigere i eget liv og ta gode valg, sier Monika Forvik.

Hun får støtte av sin podkastmakker Mattias Örn Alman-Kaas, som får siste ord:

– Dette er et prosjekt hvor ingenting er helt umulig. Det synes jeg er veldig kult.

Fakta om Jungeltelegraf1:

  • Jungeltelegraf1 finner du på Spotify og andre steder der du hører podkast.
  • Programledere: Nora Geiran Dingstad og Ari Bajgora.
  • Initiativtagere: Mattias Örn Alman-Kaas og Monika Forvik.
  • Første sesong startet august 2020.
  • Andre sesong startet januar 2021.
  • Tredje sesong starter i august.
  • Kavlifondet er stolt sponsor av Jungeltelegraf1.

Følg Jungeltelegraf1 i sosiale medier!

Instagram
Facebook

SVART HUMOR: Nora og Ari med programleder og komiker Yousef Hadaoui og “huspsykolog” Anders Gravir Imenes som gjester høsten 2020. Foto: Jungeltelegraf1