25. april 2022

VI-appen for foreldre: – Trygge foreldre gir trygge barn

– Å gjøre oss foreldre trygge i foreldrerollen er kjempeviktig for at vi skal kunne skape best mulig rammer for barna våre, sier Rachel Elgen, sosial entreprenør, gründer av VI-appen og mamma til tre.

– Det er fantastisk å få være mor til våre tre barn, erklærer Rachel Elgen.

– Men som de aller fleste opplever også Kristian og jeg at foreldrerollen kan være veldig utfordrende til tider.

Startet som samlivsapp

Kristian er Kristian Elgen, ektemann og medgründer av VI-appen. VI-appen begynte som en “samlivsapp”, med utgangspunkt i egne erfaringer som par etter at de to fikk tre gutter på under to år.

– Livet ble veldig travelt, erkjenner Rachel.

– Det kan jo noen ganger føre til utfordringer i parforholdet og man kan kjenne på at man ikke strekker til som mamma og pappa, fortsetter hun.

De begynte å se seg om etter et enkelt hverdagsverktøy som kunne bidra til å styrke dem i hverdagen som en helt vanlig, travel småbarnsfamilie.

LAGET FORELDREVERKTØY: Rachel og Kristian Elgen. Foto: Lise Skjæraasen

Hverdagsverktøy

– Vi så etter noe som var lett tilgjengelig i en travel hverdag, men samtidig laget av tunge fagfolk og som vi kunne stole på. Kortversjonen er at vi ikke fant et slikt verktøy, og endte opp med å lage det selv, sammen med en gjeng superdyktige fageksperter, oppsummerer Rachel.

Verktøyet er i dag er kjent som VI-appen. Førsteutgaven ble lansert som en samlivsapp hvor du får råd og veiledning som kan styrke samliv og parforhold. Innholdet består av råd, veiledning og kunnskap i form av både videoer og tekstmoduler, formidlet av noen av Norges fremste barne-, familie- og relasjonsterapeuter (se oversikt nede i artikkelen).

Samlivsappen ble raskt en suksess, og nærmer seg i skrivende stund 58.000 nedlastninger.

En foreldreguide blir født

Så er jo gjerne sånn at med et samliv følger det også barn og foreldrerolle. De ulike rollene og relasjonene påvirker hverandre. Rachel og Kristian så raskt at det var behov for eget innhold rettet mot foreldrerollen.

Med støtte fra Kavlifondet har de utviklet en egen foreldreguide som VI-appen nå er utvidet med. Konseptet er det samme, med råd, veiledning og informasjon basert på dyktige, erfarne fageksperter.

Med den nye tjenesten i appen vil de bidra inn i det forebyggende arbeidet for barn og unges psykiske helse. Foreldreguiden i VI-appen skal styrke foreldrene i deres daglige håndtering av store og små utfordringer i hverdagen.

Foredrag 26. april: Barn i en urolig verden

Foreldreguiden har blitt tatt veldig godt i mot så langt. Flere tusen har begynt å ta den i bruk siden lansering i slutten av februar. Som en del av lanseringen, arrangerer VI-appen en foredragsserie hvor fagekspertene belyser temaer som er spesielt aktuelle for mange foreldre.

Foredragene arrangeres i samarbeid med Voksne for Barn, og med støtte fra Kavlifondet. De kan både oppleves fysisk i Bergen, og digitalt via direkteoverføring på Facebook.

Mandag 26. april er tema hvordan barna opplever den urolige tiden vi lever i.

Les mer på Facebook-eventet: Vår urolige verden: Hva tenker og føler barna, og hvordan møter vi dem?

Her vil psykologene Frode Thuen og Bente Austbø fortelle og svare på spørsmål om hvordan barn kan oppleve det massive fokuset på krig og andre kriser i dag. De vil også snakke om hvordan foreldre best mulig kan møte barn som har forskjellige opplevelser og følelser knyttet til dette.

BRENNER FOR FORELDRE OG BARN: Rachel Elgen og Kristian Elgen brenner for å gi foreldre og barn best mulig forutsetninger for å takle en krevende hverdag med mange ting som skal gå opp. Foto: Lise Skjæraasen

Kan være utfordrende

– Det viktigste for meg er å være en så god pappa som jeg kan for de tre guttene våre, fastslår Kristian.

– Noen ganger kan det være utfordrende å vite hvordan man skal møte barna på riktig måte, og jeg kjenner selv på behovet for litt hjelp innimellom. VI-appen for foreldre er laget nettopp for å støtte og heie på alle de gode foreldrene der ute som ønsker faglige råd og oppmuntring på en lett tilgjengelig måte, sier han.

I arbeidet med foreldreguiden til VI-appen har de også kunnet trukket veksler på andre familiemedlemmer. Kristians foreldre er Irene Elgen, professor, lege og spesialist i pediatri og barne- og ungdomspsykiatri, og Øystein Elgen, lege og spesialist i voksenpsykiatri. Begge er med i fagpanelet som bidrar til innholdet i foreldreguiden.

– Alle foreldre opplever i større eller mindre grad at foreldrerollen kan være krevende. Vi vet hvor enormt viktig gode foreldre er for barn og unges utvikling, og hvor få forebyggende tiltak som faktisk finnes, sier Irene Elgen.

– Derfor har jeg valgt å engasjere meg i VI-appen, som er et verktøy jeg har stor tro på – både for foreldre som strever og for dem som opplever at hverdagen er fin, sier hun.

GRÜNDER: Rachel Elgen på lansering av VI-appen i februar 2022. Foto: Lise Skjæraasen

Gratistjeneste

VI-appens foreldreguide består i dag av en gratis grunnpakke. Samtidig arbeider de med å utvikle utvidelser til en pris som er overkommelig for de aller fleste – og langt billigere enn å bestille time hos en terapeut.

Utvidelsen vil blant annet inkludere små dypdykk i form av kurs innen tematikker som mange kan kjenne seg igjen i. For eksempel: «Hva er egentlig god grensesetting for barna våre?». Dypdykkene er utviklet av psykologer med god erfaring innenfor de ulike tematikkene.

Kristian er først og fremst engasjert som strategisk rådgiver, mens Rachel er i førersetet som gründer og daglig leder.

– Nå gleder vi oss til å fortsette arbeidet med å spre VI-appen slik at enda flere foreldre får gleden av den, sier Rachel.

TOPPFOTO: F. v. Øystein Elgen, Frode Thuen, Rachel Elgen og Kristian Elgen. Foto: Lise Skjæraasen

Ekspertene som møter deg i VI-appen

Frode Thuen
Psykolog, parterapeut og professor. Siden 2006 har han i tillegg hatt en ukentlig samlivsspalte i A-magasinet, er forfatter og foredragsholder.

Catrin Sagen
Psykolog med lang erfaring innen emosjonsfokusert parterapi. Hun jobber som privatpraktiserende psykolog, er ofte å se i media og forfatter av ulike bøker og engasjert podkaster.

Irene Elgen
Barnelege og barnepsykiater. Irene jobber til daglig som seksjonsoverlege ved spesialpoliklinikken ved Psykisk helsevern for barn og unge ved Haukland universitetssykehus.

Øystein Elgen
Lege og spesialist i voksenpsykiatri. Øystein har gjennom flere tiår jobbet med familier og par og har møtt tusenvis av mennesker i samtale rundt psykisk helse.

Bente Austbø
Psykologspesialist med lang erfaring med foreldreveiledning og familieterapi. Hun underviser og holder kurs om når følelser og relasjoner blir vanskelig, og er med-forfatter av en bok for foreldre.

Vanja Hjelmseth
Psykolog og jobber med foreldreveiledning. Hun holder kurs og foredrag med fokus på følelser både for foreldre og fagpersoner.

Anne Hilde Vassbø Hagen
Psykolog og leder ved Institutt for psykologisk rådgivning. Hun har skrevet flere bøker for foreldre.