30. juni 2022

Matredding med egen kafé, kunnskap og holdningsskapende arbeid

Den britiske organisasjonen Bind driver flere typer aktiviteter, alltid med positive, kreative tiønærminger, for å redde mat fra kasting. Med støtte fra Kavlifondet skal de nå trappe opp arbeidet.

Bind er en sentral for innsamling av overskuddsmat i Newcastle som arbeider med ulike kreative tilnærminger for å redde mat fra kasting. Kavlifondet støtter Bind med 1,35 millioner NOK i 2022-2023 for at de skal kunne oppskalere arbeidet sitt.

– Eget ansvar og potensial

Å redusere matsvinn er helt avgjørende for å redusere klimaavtrykk fra matproduksjon.

– Kavlifondet er glade for å inngå dette partnerskapet og bidra til Binds innovative arbeid for matredding. Som aktør i matvarebransjen har Kavlifondet både et ekstra ansvar og et ekstra potensiale for å bidra til gode løsninger innen ansvarlig forbruk og produksjon. Prosjekter som kan redde mat fra kasting er derfor høyt prioritert, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

Bruker erfaring fra matindustrien til å redde mat

Bind ble etablert av Duncan Fairbrother og Jess Miller i 2015. Begge har jobbet i matindustrien og ønsket å bruke kompetansen sin for å gjøre noe med klimautfordringer knyttet til matsvinn.

Bind arbeider for å skape gode holdninger blant folk flest med utstrakt informasjons- og holdningsskapende arbeid, kaféen The Magic Hat, og et eget kunnskapsprogram for elever i grunnskolen.

Organisasjonen driver også flere initiativ i samarbeid med privat og offentlig sektor, som skal bidra til at små og mellomstore lokale aktører reduserer matsvinn. Bind samarbeider blant annet med universitetet i Newcastle med løsninger som kan styrke infrastruktur for matredding, og med å utvikle en app for reduksjon av matsvinn.

Totalt redder Bind i gjennomsnitt to tonn mat i uken, eller rundt 1000 tonn mat årlig fra kasting.

– Vi er utrolig glad for støtten fra Kavlifondet. Den kommer på et avgjørende tidspunkt med rask vekst i Bind. Støtten gjør det mulig å øke kapasiteten for å styre våre ulike matsvinnprosjekter effektivt, forteller Duncan Fairbrother.

Miljøvennlig kafé og matkasser til lave priser

Kaféen The Magic Hat er i sentrum for mye av Binds arbeid. Kaféen skal både være et sted for ekte matglede, og en arena for å bygge kunnskap om gode forebyggende tiltak.

I tillegg til å selge fristende måltider av høy kvalitet, tilberedt av kokker med overskuddsmat, brukes kafeen til lokale arrangementer, utleie og catering.

Kafeen har matservering fire dager i uken og opererer med konseptet «pay as you feel» – «betal det du føler for». I tillegg selger de matkasser for 180 kroner per kasse, som inneholder mat til en verdi på over 700 kroner.

– Kafeens energibehov dekkes av eget solcelle- og vindmølleanlegg, forteller tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland, som selv har besøkt Bind og The Magic Hat.

 

DELIKATE RETTER OG UTESERVERING: The Magic Hat vektlegger høy kvalitet på maten, og har både inne- og uteservering. Foto: Bind

30 prosent mindre matsvinn i skoler

Gjennom programmet «Eat Smart» (Spis Smart) arbeider Bind i grunnskolen for å øke kunnskap om sunn mat, smart håndtering av mat, og om oppbevaring av mat for å redusere matsvinn.

Binds erfaringer viser at elevene tar kunnskapen med seg hjem, og bruker den til å redusere matsvinn i egne familier.

Programmet er innført ved ni lokale skoler, og har i følge Binds tall, redusert matsvinnet ved skolene årlig med 30 prosent. Dette har gitt en besparelse på NOK 138 000 per skole per år. Med støtte fra Kavlifondet skal programmet utvides til 30 grunnskoler i Newcastle/Gateshead over to år.

– Vi er spesielt glade for å kunne relansere Eat Smart-prosjektet i grunnskolene. Gjennom hele pandemien har vi ikke kunnet besøke skolene, forteller Duncan Fairbrother.

– Støtten fra Kavlifondet gir oss stabilitet og mulighet til å investere i å gjøre organisasjonen mer bærekraftig for fremtiden. Alle vi jobber med vil se en markant forskjell når vi nå kan oppskalere og forbedre aktivitetene, og nå ut til flere mennesker.

KJØKKENET: Fra The Magic Hat. Foto: Bind

Samarbeider med kommunen

Kavlifondets midler vil bidra til både The Magic Hat, Eat Smart og et partnerskapsprogram der Bind samarbeider med offentlig og privat sektor om utvikling av felles strategi og planer for reduksjon av matsvinn sammen med kommunestyret i Newcastle.

– Kavlifondet vil øke støtten til prosjekter gode løsninger for klima og miljø, med vekt på ansvarlig forbruk og produksjon. Bind Food Waste er en effektiv, innovativ og anerkjent organisasjon i Newcastle som vi er glade for å støtte fremover, sier tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland.

Daglig leder i Kavlifondet Inger Elise Iversen har også stor tro på Binds brede virksomhet for å redusere matsvinn.

– Kavlifondet har bidratt til å etablere og bygge opp samtlige åtte matsentraler i Norge, som redder mat fra kasting og omfordeler den til veldedige organisasjoner. Vi ser nå frem til å følge Binds gode arbeid på dette området i Storbritannia, sier Iversen.

FOTO UNDER: Bilder av retter som serveres ved The Magic Hat, og fra arbeidet der. Maten er av høy kvalitetet og tilberedes av dyktige kokker. Foto: Bind