21. oktober 2022

Kavlifondet og DNT vil skape gratis friluftsaktiviteter for barn i hele Norge

Kavlifondet og Den Norske Turistforening (DNT) går sammen for å spre Turboklubbene, gratis friluftsklubber i nærmiljøet til barn over hele Norge!

Kavlifondet har tildelt tre millioner kroner til DNTs satsing for å spre tilbudet Turboklubben nasjonalt.

Turboklubben er DNTs små fritidsklubber hvor barn i alderen 4-12 år kan delta gratis i enkle friluftsaktiviteter i sitt eget nærmiljø. Målet er å lære barna enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å være ute sammen, leke, oppleve, undre, utforske og lære om naturen.

– Det er avgjørende å gi barna enkle naturopplevelser og mestringsfølelse utendørs. Det gir minner for livet, økt livskvalitet for barna og helsegevinster de har med seg resten av livet, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang i DNTs pressemelding om Turboklubbsatsingen.

TURBOKLUBBEN PÅ HAMAR: Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen og generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp tok turen til Turboklubben til Hamar og Hedmarken Turlag i forbindelse med offisiell overrekkelse av gaven på tre millioner kroner. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet
FOR ALLE: Turboklubben er gratis og åpen for alle barn 4-12 år og foreldrene deres. På Hamar denne uken ble det blant annet lekt gjemsel og poppet popkorn på bålet. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Les mer: Nytt tilbud for barn i nærnaturen

Generalsekretæren er bekymret for at barn er mindre ute og frykter for hva mindre fysisk aktivitet og trangere familieøkonomi vil ha å si for barns oppvekst de neste årene.

– Turboklubben skal være et familievennlig, naturvennlig, inkluderende, regelmessig og lokalt friluftstilbud gjennom Barnas Turlag. Turboklubben skal oppleves som noe man «går på» slik som andre fritidsaktiviteter, forteller Klarp Solvang.

Drives av ildsjeler

DNT er Norges største friluftslivsorganisasjon med over 300 000 medlemmer, og driver en rekke aktiviteter gjennom sine lokale Turlag. Turboklubbene organiseres og drives av frivillige ildsjeler i turlagene, som en del av Barnas Turlag.

Målet er å etablere 50 nye Turboklubber i perioden 2022-2023.

Viktig å nå ut til nye deltakere

For Kavlifondet er Turboklubben et prosjekt som bidrar til flere av stiftelsens målsetninger. En av dem er å bidra til at også barn fra familier som vanligvis ikke har så god tilgang til friluftsliv, får mulighet til det gjennom Turboklubbene.

– Turboklubbene skal være for alle, og DNT har en tydelig ambisjon om å nå ut til nye deltakere som ikke har erfaring med aktivt friluftsliv fra før. Gjennom gratis friluftsaktiviteter i nærmiljøet, som gir både mestring og bygger sosialt fellesskap, tror vi at initiativet kan bidra til å styrke barn og unges psykiske helse. Det er et område som har høy prioritet hos oss, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

NYE TURSEKKER: Kavli Norge spanderte nye tursekker og smøreost til nistepakken på Turboklubben på Hamar. Inger Elise Iversen og DNTs Dag Terje Klarp Solvang stod for utdelingen. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Kavlifondet vil også fremme gode tiltak og løsninger for klima og miljø. Dermed er Turboklubbene et ideelt samarbeidsprosjekt.

– I tillegg til at de er inkluderende, skaper samhold og gir barna god og nyttig kunnskap om å være ute i naturen, viser Turboklubbene de fremtidige generasjoner gledene ved og verdien av et enkelt og miljøvennlig friluftsliv. Vi er veldig glade for å inngå dette samarbeidet med DNT og deres fantastiske nettverk av dyktige, engasjerte lokale turlag, sier Iversen.

urlagene, som en del av Barnas Turlag.

Målet er å etablere 50 nye Turboklubber i perioden 2022-2023.

Les mer hos DNT:

Vil du starte Turboklubb i ditt nærmiljø? Les mer eher!

BÅLKOS: Aktivitetene i Turboklubben varierer mye. Barna lærer å tenne bål, tilberede mat og gå på tur og utforske naturen i nærmiljøet. Det blir også mange hyggestunder i fellesskap ute i friluft med Turboklubben. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet