11. august 2023

Kavlifondet på Arendalsuka med håp, stillhet og unge stemmer

Kavlifondet deltar på årets Arendalsuka sammen med Håpets katedral og ungdommene i Jungeltelegraf1. Mens Håpets katedral skal tilby stillhet, skal Jungeltelegraf1 søge for at både de selv og andre unge stemmer blir hørt og lagt merke til på Arendalsuka.

14. – 18. august går årets Arendalsuka av stabelen. I løpet av de fem dagene skal det avholdes over 1000 gratis, åpne arrangementer og stands over hele sørlandsbyen. Gjennom debatt, dialog og kunnskapsdeling skal et bredt spekter av arrangører og deltakere behandle en rekke brennende aktuelle samfunnsspørsmål.

Aller mest kjent er kanskje Arendalsuka for sine debatter med profilerte politikere, medietopper og ledere. Men den er også en levende møteplass for mange frivillige organisasjoner, tenketanker, sosiale entreprenører og andre som arbeider for et ideelt formål.

– Flere av Kavlifondets samarbeidspartnere er med på Arendalsuka, både som arrangører, paneldeltakere og foredragsholdere, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Vi gleder oss til å være til stede i år, både som samarbeidspartner for noen av arrangementene, og som publikum på arrangementer innenfor Kavlifondets prioriterte områder, klima og miljø og psykisk helse hos barn og unge, sier Iversen.

Her kan du lese om Kavlifondets to samarbeidspartnere på Arendalsuka, Håpets katedral og Jungeltelegraf1, og arrangementene de skal gjennomføre med støtte fra Kavlifondet:

Stillhet på Håpets katedral

Håpets katedral er den ene arrangøren som har mottatt støtte fra Kavlifondet til sin tilstedeværelse på Arendalsuka.

Til daglig ligger katedralen, som er et flytende byggverk, på Isegran i Fredrikstad og er et møtested for mennesker, på tvers av alder, nasjonalitet og tro. Det 14 meter høye, unike bygget, er reist over flere år, i materialer som er plukket opp fra hav og kyst av barn i nærområdet og andre frivillige dugnadshender.

Laget av plast og tre fra havet

For eksempel er taket laget av plast fra havet, nærmere 1000 fiskekasser, samlet på strender i nærområdet, vasket, granulert og støpt på nytt til takplater i 40 forskjellige farger.

– Visjonen til katedralen kommer til uttrykk i taket, nemlig at vondt kan forvandles til godt, sier kunstnerisk og visjonær leder for Håpets Katedral, Solveig Egeland.

PÅ VEI: Solveig Egeland under slepeseilasen til Arendal. Foto: Håpets katedral

 

Målet er å bygge håp gjennom samarbeid som kan bidra til gode, bærekraftige løsninger for både miljø, mennesker og samfunn.

I 2018 tildelte Kavlifondet støtte til byggingen av det originale kunst- og miljøprosjektet, som prosjektets aller første støttespiller.

– Midlene og troen på prosjektet fra Kavlifondet gjorde at vi kunne starte opp og legge grunnlaget slik at andre støttespillere kom på banen. Det er utrolig hyggelig at Kavlifondet er med oss igjen nå på Arendalsuka, sier Egeland.

Slept til Arendal

3. august la den fargerike katedralen til kai i Arendal, etter en 18-timers, spektakulær slepeseilas.

Kavlifondet finansierer arrangementene kalt “Stillhet” på Håpets katedral under Arendalsuka.

Håpets Katedral er også vertskap for flere andre arrangementer under Arendalsuka.

Oversikt over alle arrangementene på Håpets katedral

– I en uke hvor det er utrolig mye prat og ting som skjer, vil vi tilby stillhet i Håpets katedral. I denne konteksten vil stillhet være en sterk kontrast, og kanskje gjøre folk ekstra oppmerksomme på hvor fint det kan være. Stillhet er kanskje noe av det mest verdifulle som finnes, men hvor gode er vi egentlig til å verdsette det, sier Egeland og utdyper:

– Vi lever i en tid med mye forbruk og stress, og vi vet at stress er helseskadelig. Stillhet kan gi helsegevinster som er gunstig både i et samfunnsøkonomisk perspektiv og for den enkelte.

UTFART: Her forlater båten med Håpets katedral på slep Fredrikstad i starten av august. Foto: Håpets katedral

Se bilder og film fra hele slepeseilasen her

Se film fra innseilingen til Arendal her

Verdien av stillhet

Egeland tror også at stillhet kan ha en positiv effekt i møte med en av vår tids største samfunnsutfordringer.
– Hvis flere mennesker hadde forstått effekten av å være mer stille, og verdsatte stillheten, så kunne det betydd mye for klima og miljø, sier hun.

Følg Håpets katedral i sosiale medier: Facebook Instagram

Jungeltelegraf1 på Arendalsuka UNG

En annen samarbeidspartner som deltar på Arendalsuka med mental helse på agendaen, støttet av Kavlifondet, er ungdommene i Jungeltelegraf1, podkasten som er laget av og for ungdom.

– Vi flytter hele studioet vårt fra Oslo til Arendalsuka, sier mentor og daglig leder i Jungeltelegraf1, Monika Forvik. 

Se redaksjonen presentere Jungeltelegraf1, temaene og alle gjestene de har hatt:

Kavlifondet vært sponsor gjennom støtteannonsering i podkasten siden oppstarten i 2020. I 2022 har stiftelsen også tildelt prosjektmidler til drift og utvikling av podkasten.

Så langt har de spilt inn over 70 episoder hvor de snakker med utvalgte gjester om både hverdagslige, samfunnsaktuelle og personlige temaer som opptar og berører ungdom. 

Ensomhet, stress og press, sex, forelskelse, dating, gutter og følelser, kunst, rasisme, graffiti, russetid, oppdragelse, valg av utdanning, rus, krig, flyktninger, Andre Tate, cancelkultur og ytringsfrihet er bare noen av temaene som har blitt grundig behandlet i Jungeltelegraf1. 

På gjestelisten står både kjendiser i underholdningsbransjen, anerkjente fagpersoner og ukjente mennesker med forskjellige interessante erfaringer eller kunnskap som de deler av. Jungeltelegraf1 har også egen huspsykolog, Lars Halse Kneppe, som ofte er med i samtalene.

Drop-in podkast og livesending

Både torsdag og fredag i Arendalsuka har de fast plass på Torvet. Torsdag og fredag arrangerer de drop-in podkast med “Si det du mener” hvor de inviterer ungdom til å ta plass i stolen som gjest der og da for å dele tanker og meninger som er viktige for dem.

På Torvscenen fredag avholder de live-podkast med samfunnsdebattant, komiker og forfatter Sofie Frøysaa som gjest over temaet “Hvordan er det å være ung og falle utenfor?”. 

Arrangementet strømmes direkte her: Live-podkast med Jungeltelegraf1 på Arendalsuka 

Redaksjonen skal også lage innhold til prosjektet «Førstegangsvelgerne» som de har fått støtte til av Valgdirektoratet. Her er målet å mobilisere flere unge til å stemme.

Se Jungeltelegraf1s film til prosjektet “Førstegangsvelgerne”: 

– Alle våre ti unge medarbeidere reiser nedover. De er en fantastisk, dyktig, engasjert og talentfull gjeng som gleder seg til å treffe alle ungdommene i Arendal og andre som kommer for å høre på, sier Monika Forvik stolt.

– Målet vårt er som alltid å gi ungdom en mulighet til å ytre seg om temaer og saker som er viktige i livene deres. Vi går for høyt engasjement og stort oppmøte på alle arrangementene våre, fortsetter hun.

Egne erfaringer og nysgjerrighet

Programleder i Jungeltelegraf1, Nora Geiran Dingstad, ser også frem til en aktiv og spennende uke i Arendal. 

– Vi tar med oss egne erfaringer og er like nysgjerrige på alle vi snakker med, sier programlederen. 

– Å dele tanker og meninger hos Jungeltelegraf1 skal være en positiv opplevelse der du blir hørt og møtt med respekt, uansett hvem du er. Vi vil være unge menneskers stemme i samfunnet og løfte temaer som er viktige for unge, fastslår Dingstad, som sammen med Ari Bajgora har vært med i Jungeltelegraf1s redaksjon siden begynnelsen. 

Viktig og synlig bidragsyter

– Jungeltelegraf1 blir en viktig og synlig bidragsyter til Arendalsuka UNG i år, og vi er stolte av å få være blant deres hovedsamarbeidspartnere også her, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Kavlifondet vil bidra til at ungdom får god informasjon, medvirkning og påvirkning i saker som angår dem. Det gjør vi gjennom samarbeidet med Jungeltelegraf1. Det er også veldig bra at Arendalsuka løfter frem flere unge stemmer gjennom satsingen på Arendalsuka UNG, sier Iversen.

Lytt til Jungeltelegraf1 på Spotify og andre steder du hører podkast!

Følg Jungeltelegraf1:

Youtube Tiktok Instagram Facebook 

REDAKSJONEN: Hele redaksjonen i Jungeltelegraf1 samlet sammen med mentorene Mattias Ørn og Monika Forvik. Foto: Jungeltelegraf1