26. november 2024

Klimafrokost om viktig klimaløsning for industri og avfall

Med støtte fra Kavlifondet inviterer Norsk klimastiftelse til Klimafrokost i Bergen fredag 29. november kl. 08 – 10. Tema denne gangen er: Hva skal til for å få fart på karbonfangst og -lagring som klimaløsning?

-Tall hittil i år viser at klimagassutslippene globalt dessverre fortsetter å øke. For noen sektorer, som kraftsektoren og transportsektoren, er klimaløsningene forholdsvis enkle å forstå og iverksette. For andre sektorer – som industrien og avfallssektoren – kan løsningene som skal til for å kutte utslipp framstå som mye mer kompliserte. Men også industrien og avfallssektoren må gradvis kutte sine utslipp ned mot null. På høstens siste Klimafrokost vil vi derfor ta opp den helt nødvendige klimaløsningen karbonfangst og -lagring. Denne klimaløsningen kan sørge for at også industrien og avfallssektoren på sikt kan krype ned mot null utslipp, sier prosjektleder for Klimafrokost, Anne Jortveit.

Karbonfangst og -lagring (CCS) og karbonfjerning (som CDR) er ifølge FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået (IEA) avgjørende for å nå målene i Parisavtalen. For en del utslippskilder, som avfallsforbrenningsanlegg, er det vanskelig å se for seg andre løsninger for å bli kvitt utslippene.

-Ja, karbonfangst og -lagring er for så vidt moden teknologi, men i praksis er det slik at de høye kostnadene bremser utrullingen. På denne Klimafrokosten spør vi derfor: Hva skal til for at denne klimaløsningen blir tatt i bruk i et omfang som virkelig monner på utslippstallene? Hvor i verdikjedene er flaskehalsene? Og; hva skal til for at Norge får en viktig rolle i fremveksten av et globalt CCS-marked?

Vestlandet, Øygarden og Northern Lights

-I år har vi her til lands åpnet verdens første kommersielle anlegg for transport og permanent lagring av CO₂ under havbunnen i prosjektet Northern Lights utenfor Øygarden. Dette prosjektet blir presentert på frokosten. I det hele tatt skjer det mye interessant på Vestlandet når det kommer til karbonfangst og -lagring, både i næringslivet og innen forskningen. Og så har vi BIR, da, et av Norges største renovasjonsselskaper som eies av en rekke kommuner på Vestlandet og som arbeider for å fange og lagre sine utslipp – også BIR er tema på Klimafrokosten vår, sier Jortveit.

På frokosten skal også Klimastiftelsens forskningsredaktør Lars Ursin legge fram stiftelsens nye temanotat «Karbonfangst og -lagring og karbonfjerning – muligheter og utfordringer».
Frokosten skal foregå i 9. etg. på Media City i Bergen. Den er først og fremst digital, men vi har noen få ledige plasser i den lille salen. Klimastiftesen serverer frokost fra klokken halv åtte for den som vil komme tidlig og få en prat med andre som er interesserte i temaet.


I oktober var det Klimaforkost i Oslo med tema: «Snart ti år med Parisavtalen – hvor står vi og hva må vi gjøre de neste ti årene for å kutte nok utslipp?» Hovedinnleder var klimaforsker og direktør ved Bjerknessenteret i Bergen, Kikki Kleiven.


Foreløpig oversikt over innledere på Klimafrokost i Bergen 29. november 2024.

Kunnskapsbasert og med innestemme

-Da vi startet med Klimaforkoster for ti år siden hadde nok både vi i Klimastiftelsen og mange andre som jobber for å begrense klimakrisen sett for oss at de globale utslippene nå skulle begynt å gå nedover. Slik har det dessverre ikke gått, sier Jortveit.

-Vi opplever derfor fremdeles et enormt behov for å diskutere lovende klimaløsninger – kunnskapsbasert, konstruktivt og med innestemme. Vi er derfor svært glade for at vi takket være Kavlifondet nok en gang kan invitere til frokost om en klimaløsning som fremdeles trenger drahjelp fra politikk, næringsliv og forskning.

-Vi gleder oss også til å høre stortingsrepresentant og tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Han har fulgt utviklingen av verdikjeden for karbonfangst og -lagring og på frokosten skal han utdype hvordan politikken i samarbeid med næringslivet kan få fart på utrullingen av CCS, sier Jortveit.

Her er det foreløpige programmet:

  • Derfor trenger vi CCS og CDR. Faktaboks ved Lars Ursin, redaktør for forskningsformidling i Norsk klimastiftelse.
  • Fangst, lagring og fjerning av CO2. Slik funker teknologiene. Innlegg ved Mona Mølnvik, forskningssjef i SINTEF.
  • Are the UN and IEA’s scenarios for CCS and CDR realistic? Why have we not been able to scale up CCS technology at the pace we need? What will it take to make carbon capture and storage profitable? What can we learn from the mistakes we have made so far? Innlegg ved Tsimafei Kazlou, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.
  • Northern Lights: Verdens første kommersielle lagringsanlegg for CO2 åpnet tidligere i høst i Øygarden utenfor Bergen. Fullt utbygd skal Northern Lights lagre 5 millioner tonn CO₂ i året. Innlegg ved og samtale med kommunikasjonsleder Benedicte Staalesen.
  • Hva skal til for å få fart på CCS som klimaløsning i avfallssektoren? Status og flaskehalser. Ved Atle Tvedt Pedersen, daglig leder, BIR Ressurs AS.
  • Deltagere i det politiske samtalepanelet er blant andre stortingsrepresentant, tidligere klima- og miljøminister og nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn.
  • Oppsummering ved Lars-Henrik Paarup Michelsen, daglig leder i Norsk klimastiftelse.

Programmet oppdateres fortløpende.

Her kan du lese mer og melde deg på

Toppfoto: Hvor vil de store politiske kampene om klimapolitikk og klimaløsninger stå framover, om Norge skal få opp tempoet i omstillingen? Det var tema for samtalen mellom Anders Bjartnes, ansvarlig redaktør for Energi og Klima og prosjektleder for Klimafrokost, Anne Jortveit, på Klimafrokost i Oslo i oktober 2024.