15. april 2025

Styrking av psykisk helse hos skolebarn gjennom deltakelse

Kavlifondet tildeler to millioner kroner til Children North East og videre utrulling av deres program Poverty Proofing for skolebarn i Nordøst-England. Målet med programmet er å gi barn like muligheter og fremme inkludering på tvers av sosioøkonomiske forskjeller i skolen.

Av: Hanne Eide Andersen 

Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels

Poverty Proofing er en metodikk utviklet av Children North East for å identifisere skjulte økonomiske utfordringer som hindrer barn fra lavinntektsfamilier i å delta fullt ut i skole- og samfunnsliv, for så å sette inn effektive tiltak som bryter ned barrierene.

Utbredt fattigdom

Fattigdom rammer millioner av barn i Storbritannia, og i Nordøst-England er de spesielt utsatte. Her lever 33 prosent av barna under fattigdomsgrensen. Det er nesten dobbelt så mange som landsgjennomsnittet på 17,4 prosent.

– Vi er veldig glade for å videreføre denne viktige satsingen. Children North East gjør en viktig jobb for noen av de mest utsatte barna og deres familier, sier daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche.

– Barn som vokser opp i fattigdom møter utfordringer langt utover økonomiske bekymringer. Mange opplever stigma, utenforskap og en følelse av ikke å høre til, noe som kan få alvorlige konsekvenser for deres psykiske helse, sier Paasche.

– Ved å redusere økonomiske barrierer og gjøre skoler mer inkluderende, bidrar dette prosjektet til vårt mål om å styrke barns psykiske helse. Det handler om å gi alle barn, uavhengig av bakgrunn, like muligheter til å lære, mestre, delta og lykkes, sier Paasche.

Kartlegging gir tiltak

Forskning viser at fattigdom har en direkte negativ innvirkning på skolefravær, psykisk helse og deltakelse i fritidsaktiviteter.

Gjennom Poverty Proofing arbeider Children North East med å identifisere og fjerne økonomiske og sosiale hindringer som begrenser barns muligheter til å delta i utdanning og fellesskap.

Programmet gir skoler og andre institusjoner verktøy med å kartlegge hvilke økonomiske kostnader som kan begrense barns deltakelse og inkludering, som utgifter til skoleutflukter, måltider og nødvendig utstyr.

Deretter utvikles og iverksettes det konkrete tiltak for at alle skal kunne delta i en trygg og inkluderende skolehverdag, uavhengig av den økonomiske situasjonen hjemme hos barna.

Midlene skal også gå til videreutvikling av unges deltakelse gjennom «Young Ambassadors»-programmet, og tiltak for å støtte barn og unge også utenfor skolen i lokalsamfunnet.
– Her kan det dreie seg om å gi mulighet til deltakelse innen kunst, kultur og idrett, forteller Paasche.

16 000 barn får delta

Over de neste to årene skal programmet forbedre skolehverdagen til 16 000 barn fordelt på 70 skoler.

Poverty Proofing-modellen er utviklet for å skape langsiktige forbedringer i skoler og lokalsamfunn. Programmet har en tydelig evalueringsplan som sikrer måling av effekt på skolemiljø og barns opplevelse av inkludering.

– Dette handler ikke bare om kortsiktig hjelp, men om å skape skoler der ingen barn ekskluderes på grunn av økonomiske begrensninger.

Gir tilbake til lokalsamfunnet

Kavlifondet eier og deler ut hele overskuddet fra Kavlikonsernet til gode formål. Kavli UK er en del av konsernet, og har blant annet Primula Cheese smøreostproduksjon i Gateshead. Stiftelsen støtter derfor en rekke gode formål i Nordøst-England.

Ved å videreføre samarbeidet med Children North East, forsterker stiftelsen sin innsats for å styrke barns psykiske helse gjennom bekjempelse av ulikhet.

– Kavlifondet er glade for å kunne gi tilbake der verdiene skapes, avslutter Ingrid Paasche.

Kavlifondet støttet også utrulling av Poverty Proofing i 2022 med to millioner kroner, og i 2023 med 1,4 millioner kroner.

FAKTA

Mottaker: Children North East
Prosjekt: Poverty Proofing 2025–2027
Beløp tildelt: NOK 2 millioner
Prosjektperiode: 2025–2027

Les mer: Primula Cheese helps children in poverty

Projects that received funding in the UK in 2022

Projects that received funding in the UK in 2023

Følg Children North East: Hjemmeside Facebook LinkedIn