2. juli 2019

Frisørsuksess med kontantstøtte og mikrolån

Med kontantstøtte og gründeropplæring har Tayetch Boala (23) etablert seg som frisør i Arbaminch i Sør-Etiopia. Salongen ved byens universitet går strykende!

Tekst og foto: Ketil Fuglestad

Tayetch Boala bor i byen Arbaminch i Sør-Etiopia. Hun har arbeidet som frisør i over fem år.

De første årene jobbet hun for andre. Så, i 2018, fikk hun støtte av Hjelp til selvhjelp, StS EDAs kontantstøtteprogram for smågründere. Kavlifondet er hovedstøttespiller for programmet.

Les mer: Kavlifondets samarbeid med StS EDA

– Da jeg fikk støtten ville jeg åpne min egen frisørsalong, forteller Tayetch.

Samtidig søkte hun myndighetene i byen Arbaminch om å få tomt å drive salongen på.
– Jeg fikk gratis tomt siden begge foreldrene mine er døde og familien er fattig. Da jeg vurderte hvor hen jeg skulle be om å få tomt, tenkte jeg at det må være mange kunder ved det store universitetet, og det stemmer. Jeg liker meg her, sier hun og smiler.


De naturlige krøllene er fjernet, nå gjelder det å få til nye.


Krølltengene ligger og varmer seg i en spritflamme. Da blir de effektive.

God stemning i salongen

En dame sitter i frisørstolen og tre andre venter på tur.

– På ukedager har jeg i gjennomsnitt tre kunder hver dag, men lørdag og søndag har jeg flere. Da er det mindre undervisning og studentene har bedre tid til å tenke på håret, forteller Tayetch.

– Etiopiske jenter har mye naturlige krøller i håret, og for å rette dem ut tar jeg 40 birr. For å lage nye krøller med krølltang tar jeg 30 birr. Å vaske håret koster fem birr, sier Tayetch mens hun arbeider med kunden sin. Én norsk krone tilsvarer cirka tre birr.

Det blir flotte krøller med de varme krølltengene. Det ser ut som det svir litt, men det er bare damp.

Fikk lån for å kjøpe hårføner

Det er god stemning i frisørsalongen. De tre damene som sitter og venter på tur ser ut til å ha god tid. Praten går og de vil gjerne bli fotografert.

Etter at Tayetch fikk 7000 birr, omlag 2300 kroner, i støtte fra Hjelp til selvhjelp, søkte hun om lån i en mikrofinansbank som gir lån til fattige som ikke får lån i andre banker..

– På grunn av støtten jeg hadde fått fikk jeg et lån på 24.000 birr til å kjøpe hårføner og litt annet utstyr, sier Tayetch. Hun har nå betalt tilbake hele lånet.

– Nå sparer jeg 550 birr i uken og har 6000 birr i banken. Når jeg har spart nok vil jeg kjøpe salongen.

Støtte i to deler

Støtten fra StS EDA gis som kontantstøtte. Den er et etableringstilskudd og skal ikke tilbakebetales.

Åtte måneder etter at nye prosjekter har fått opplæring i gründerarbeid og første del av støtten til å starte opp, får de besøk av StS EDA.

Det blir gjort en grundig vurdering av virksomheten. Dersom prosjekteierne har gjort sitt beste og virksomheten er lønnsom, får de utbetalt siste del av støtten. De blir også spurt om spareevne og hva de vil investere sparepengene i.

Nytt liv

Våren 2019 fikk Tayetch utbetalt siste del av støtten fra StS EDA på 3000 birr. Da har hun fått totalt 10.000 birr, eller omkring 4000 kroner i støtte.

– For siste del av støtten ville jeg kjøpe litt mer utstyr, sier Tayetch.

– Uten hjelp fra StS EDA hadde jeg ikke greid å komme i gang med min egen frisørsalong. Jeg er så takknemlig for hjelpen, det har gitt meg et nytt liv, sier en glad og stolt frisør.